În cadrul unui discurs centrat în jurul ideii de „5G for Good, Good for 5G”, Daisy Zhu a vorbit despre potențialul tehnologiei 5G și impactul pe care îl are chiar de acum asupra unor domenii ale industriei. 5G, această tehnologie care înseamnă viteză foarte mare de internet wireless, latență minimă și o densitate foarte mare a conexiunilor, va permite ca unele joburi periculoase, de exemplu, să fie realizate de la distanță.

De asemenea, schimbul global de informații ar putea fi influențat în mod constant, iar diferențele dintre spitale mici, de provincie, și spitale mari s-ar putea micșora dramatic.

Comunicare personală și realitate virtuală

Daisy Zhu a vorbit în primul rând despre comunicarea interpersonală ajutată de tehnologia 5G. Până la urmă, e lucrul pe care oamenii îl observă prima oară atunci când folosesc astfel de viteze.

Ea a dat câteva exemple din China, cum ar fi mesageria pe bază de 5G care permite înlocuirea SMS-urilor tradiționale la un cost limitat cu mesaje care să nu depindă de o anumită platformă și care să conțină multimedia complexă, navigație, clipuri, video colaborativ. De asemenea, ea a menționat și faptul că în viitor vom putea urmări pe telefoanele mobile și pe tablete video-uri 2K și la 360 de grade fără latență.

În plus, viitorul va fi al realității augmentate și realității virtuale, care dincolo de aspectele ce țin de utilizatorii casnici vor putea fi folosite pentru transmisiuni sportive sau de la evenimente în VR, antrenamente cu realitate virtuală, dar chiar și „întâlniri virtuale cu supermodele” sau cu vedetele favorite. Confrom datelor Huawei, 30% din utilizatorii de 5G din Coreea de Sud folosesc în momentul de față servicii de realitate augmentată sau realitate virtuală.

Pandemia a arătat nevoia de 5G

Pandemia de Covid-19 a arătat ce nevoie avem de tehnologie, mai ales în anumite domenii esențiale. În multe țări elevii au trecut la învățământul online, iar spitalele au fost supraaglomerate, așa că nevoia de consultanții de la distanță a crescut.

Conform lui Daisy Zhu, 950 de milioane de case din întreaga lume nu sunt conectate încă la internet, iar 80% din casele conectate au viteze sub 100 de Mbps.

„5G înseamnă o viteză foarte mare a conexiunii, dar și a instalării. De exemplu, în timpul pandemiei de coronavirus din China, un mic sat a fost nevoit să închidă școlile, dar elevii nu aveau internet pentru școala online. Așa că operatorul a montat un stâlp 5G și în 7 zile a venit cu internet de mare viteză în acel sat”, spune Daisy Zhu.

În plus, 5G va putea duce la o revoluție în telemedicină și în consultații de la distanță. Putem vorbi de doctori specialiști care să opereze dintr-o altă țară cu ajutorul aparaturii robotice.

În 2020, Huawei a asistat la transformarea a 8 spitale din China care au adoptat tehnologiile 5G, iar 30 de dispozitive medicale au fost transformate pentru a suporta conectivitate 5G. Daisy Zhu a dat exemplu de telemedicină, dar și de operații efective făcute de la distanță de doctorii din marile orașe. Conform datelor Huawei, 5.000 de spitale au cerut asistență pentru dotarea cu conectivitate 5G.

Porturile și agricultura vor fi transformate

Industrii diverse vor fi transformate. 4.300 de porturi din întreaga lume au nevoie de digitalizare, dar doar 34 au trecut prin acest proces. Cum se poate face acest lucru?

De exemplu, în marile porturi există joburile de operatori de macara, cei care stau la înălțime, în ploaie, vânt, ninsoare. Cu ajutorul tehnologiei 5G pot fi montate camere în interiorul cabinelor, iar operatorii de macara pot să-și facă meseria de la birou, unde au aer condiționat, stres mai puțin și erorile umane se vor reduce semnificativ.

În plus, în agricultură 5G poate reduce cu până la 50% folosirea de erbicide. Un astfel de exemplu dat de reprezentanta Huawei e în Elveția, unde cu ajutorul dronelor conectate la 5G se pot monitoriza culturi extinse și dacă se identifică probleme cu anumite culturi se pot folosi erbicide mult mai localizat.

Când vine vorba de drone conectate la tehnologia 5G, inclusiv inspecția conductelor de gaze poate fi îmbunătățită. Un exemplu din Shanghai, China, dat de Daisy Zhu vorbește de faptul că un om ar face controlul conductelor în 12 ore cu ajutorul mașinii, iar o dronă 5G în doar 2 ore și ar avea și numeroși senzori.

Conform datelor Huawei, cu ajutorul 5G în Shanghai se poate reduce poluarea semnificativ. Atât de mult ar fi îmbunătățită calitatea aerului încât dacă nu ar exista 5G ar fi nevoie de 330.000 de copaci noi plantați în fiecare an pentru a compensa poluarea.