start-up.ro a vizitat birourile din Tel Aviv ale WeWork, cel mai mare jucător din lume în zona spațiilor de coworking. WeWork are peste 100 de sedii în toată lumea în care oferă spații de lucru comune și plănuiește să se extindă.
WeWork e liderul pieței de coworking la nivel mondial. S-a înființat în 2010, la New York, iar succesul a fost surprinzător și rapid. Când fondatorii au deschis birourile, au pus un anunț pe Craiglist, iar în două luni spațiul era plin. Cu ajutorul unui design reușit, al arhitecturii și mobilei bine alese, dar și a comunității, WeWork a crescut treptat, iar anul acesta va deschide a 100-a clădire în Sydney, Austalia. În acest moment are 70.000 de membri, Israelul fiind prima piață din afara Statelor Unite unde s-au extins.
Când au apărut pe piață WeWork, în New York existau doar 25 de spații de coworking. Astăzi sunt 180, conform „Wall-Street Journal“. Numai în Statele Unite există 3.000 de astfel de locuri. Strategia WeWork a fost să deschidă rapid și să umple spațiile în timp record. Compania nu cumpără clădirile, ci le închiriază și le transformă.
L-am întrebat pe Benjy Singer, șeful WeWork, dacă plănuiesc să se extindă și spre Europa de Est, acolo unde nu au spații, dar momentan a spus că nu au asta în calendar. De altfel, WeWork poate să deschidă câteva zeci de sedii pe an, deși în 2017 plănuiesc să-și dubleze numărul spațiilor, de la 100 la 200.
De asemenea, la nivelul trendurilor de pe piața de coworking, Benjy Singer a spus că nu mai crede în închirierea tradițională și că multe din clădirile actuale vor închiria spațiile la nivel de birouri, nu la metri pătrați. „Companiile care au crescut în WeWork și se vor muta în clădiri mai mari vor avea probleme în a înțelege de ce proprietarul cere o anumită chirie la metru pătrat“, a spus Singer.
WeWork se adaptează la piața locală. Cele mai scumpe birouri se află în Londra, în timp ce unele din cele mai ieftine sunt în America Latină. Cei care sunt membri WeWork pot lucra din orice sediu la nivel mondial atunci când sunt în deplasări. De exemplu, un birou în spațiul comun din WeWork Tel Aviv Sarona costă aproximativ 1.050 de lei. În schimb, la Londra, unde sunt mai multe sedii WeWork, un birou comun ajunge și la 480 de lire sterline pe lună.
Am aruncat o privire în birourile WeWork din Tel Aviv, aflate într-una din cele mai moderne zone din oraș, Sarona Market, modernizată total. În galeria foto puteți vedea spațiul de lucru cu peste 500 de birouri din Tel Aviv.
This slideshow requires JavaScript.