Loop Operations, compania din spatele Ingenius Hub, o firmă specializată în realizarea proiectelor pentru atragerea de fonduri europene, va finanța puțin peste 160 de proiecte cu 40.000 de euro, bani europeni nerambursbili. Proiectul se derulează prin inițiativa România Start-Up Plus și are un buget total de 6,48 de milioane de euro.

”Este un proiect foarte amplu care se va derula pe o perioadă de 3 ani. Acoperim 4 regiuni ale țării și avem 2 perioade în focus: pre-incubare, acolo unde vor intra toți antreprenorii care se vor înscrie în proiect, și incubare, unde vor fi prezenți doar cei care obțin finanțarea în valoare de 40.000 de euro”, ne-a precizat Rodica Lup, co-fondator și CEO Ingeuns Hub & Loop Operations.

Finanțare de la Ingenius Hub - zone vizate

Potrivit acesteia, zonele vizate pentru derularea acestui program sunt cea de Nord-Est, Centru, Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia. Pentru că inițiatorii proiectului își doresc să formeze antreprenori din zone în care inițiativele de acest gen nu sunt atât de multe și unde lipsește o comunitate antreprenorială care să aibă acces la resurse de mentorat, consiliere sau surse alternative de finanțare, au fost alese orașe care nu beneficiază, în mod normal de acest gen de formare.

”Ne dorim să ajutăm județele în care este mai multă nevoie de finanțare și consilire”, declară Rodica Lupu.

Astfel, până la finalul lunii februarie, reprezentanții Ingenius Hub vor avea sesiuni de informare pentru promovarea acestui program în orașe precum Covasna, Suceava, Târgu-Mureș.

”Mergem să le explicăm în ce va consta acest proiect și ce se va întâmpla pe parcursul său. Facem acest lucru și pentru că există confuzii în rândul celor interesați, confuzii pe care vrem să le clarificăm. De exemplu, se confundă acest proiect cu Start-Up Nation prin prisma valorilor apropiate ale finanțărilor. Tot o confuzie legată de Start-Up Nation este aceea privind înființarea firmelor. Pentru că vrem să-i ajutăm cât mai mult, chiar ne-am dori ca participanții la proiectul nostru să nu aibă firme deja înființate”, afirmă Rodica Lupu.

Domenii pentru viitoarele afaceri

Programul inițiat de Ingenius Hub se axează pe domenii precum turism și ecoturism, textile și pielărie, lemn și mobilă, industrii creative, industria auto și componente, tehnologia informațiilor şi comunicațiilor, procesarea alimentelor și a băuturilor, sănătate și produse farmaceutice, energie și management de mediu, bioeconomie, biofarmaceutică și biotehnologii.

Punem focus pe inovație. Fie că este în tehnologie, și mă refer aici la anumite patente, invenții pe care antreprenorii le au și pe care vor să le pună în practică beneficiind de ajutor financiar și mentorat pentru realizarea unor afaceri durabile, fie la inovații pe modelul de business”, completează reprezentanta Ingenius Hub & Loop Operations.

Potrivit acesteia, un accent foarte mare se va pune pe noile afaceri care au potențial de internaționalizare. Adică, de dezvoltare și în afara granițelor.

Finanțare de la Ingenus Hub - 1.600 antreprenori în proiect

Programul derulat de Ingenius Hub & Loop Operations va cuprinde 1.600 de antreprenori care vor trece prin 4 etape de formare pe parcursul celor 3 ani. Toți aceștia vor intra în pre-incubare (12 luni) – această etapă presupune identificarea, formarea și selecția viitorilor antreprenori.

”Antreprenorii vor lucra cu specialiști în afaceri pe studii de caz reale și din străinătate. Vor învăța să facă propriile planuri de afaceri iar pe parcurs vor lucra la perfecționalea și realizarea lor. De asemenea, sesiunile de învățare vor avea loc pe platforma de e-learning”, precizează Rodica Lupu.

După perfecționarea planurilor de afaceri, toți cei 1.600 de participanți vor intra într-un concurs la finalul căruia vor fi alese 162 de planuri de afaceri care vor beneficia de finanțarea în valoare de 40.000 de euro.

”Concursul va avea loc online, iar planurile vor fi evaluate de antreprenori și experți”, afirmă Rodica Lupu.

După acest concurs vor fi organizate 2 grupe de antreprenori, toți cei 1.600 de participanți fiind încă incluși în proiect.

Grupa celor care primesc finanțare

Astfel, grupa celor care primesc finanțare va beneficia de sesiuni de mentorat cu antreprenori din industriile în care vor lansa afaceri (vor fi 40 de ore de mentorat). După mentorat va continua lucrul pe rafinarea planurlor de afaceri. Aceasta este cea de-a doua etapă, cea de bootcamp, care se derulează pe o perioadă de 6 luni.

”Abia după această perioadă vor înființa firmele și vor semna contractele de finanțare”, precizează reprezentanta Ingenius Hub.

În momentul în care semnează contractele de finanțare, antreprenorii vor primi 30.000 de euro din cei 40.000 de euro, pe care îi vor cheltui într-un an de zile. Aceasta este perioada de incubare, timp în care business-urile nou create vor trebui să ajungă la o cifră de afaceri de 10.000 de euro.

”După ce ajung la o cifră de afaceri de 10.000 de euro vor primi și restul finanțării și vor fi monitorizați 6 luni”, declară Rodica Lupu, precizând faptul că pe perioada monitorizării va fi verificată atingerea indicatorilor asumați de către beneficiarii subvențiilor și vor fi făcute eventuale modificări pentru redresarea afacerilor nou create.

Grupa non-finanțaților

În tot acest timp, cea de-a doua grupă de beneficiari, cei care nu au intrat la finanțare, vor continua programul de mentorat și vor primi ajutor pentru punerea în practică a idelor de afaceri și găsirea unor surse alternative de finanțare.

”Celor care au idei de afaceri foarte bune, dar care nu au reușit să facă un plan de business bun și asfel nu au intrat la finanțarea nerambursabilă din proiect le vom găsi chiar noi surse private de investiții. Vom lucra cu toți participanții din program, fie că primesc finanțare sau nu, până la capăt ca să avem afaceri competitive și cu potențial de dezvoltare”, ne-a mai spus Rodica Lupu.

Înscrieri program

Înscrierile pentru programul organizat de Ingenius Hub & Loop Operations sunt deschise până pe data de 10 martie, iar programul va demara din luna aprilie. Potrivit Rodicăi Lupu, lunile aprilie, mai i iunie vor fi dedicate procesului de formare al viitorilor antreprenori, sesiunile de formare urmând să aibă loc chiar în județele din care se încriu aceștia.

”Ne dorim să avem măcar câte o grupă din fiecare județ din aceste 4 regiuni”, spune ea. O grupă va conține 20 de persoane.

Procesul de selecție al celor 1.600 de antreprenori vizați se va face pe o serie de criterii. Astfel, ideile de afaceri cu un grad sporit de inovație vor fi punctate suplimentar. Un alt criteriu de selecție este în funcție de eligibilitatea beneficiarilor.

În funcție de eligibilitate se pot înscrie:

- persoane cu vârsta între 18 și 25 de ani care sunt studenți/masteranzi sau au un loc de muncă sau sunt freelanceri/au PFA sau sunt șomeri (persoane care nu fac parte din categoria NEETS, pentru aceștia sunt programe separate de finanțare)

- persoane de peste 25 de ani – aici pot fi orice categorie, nu mai sunt restricții (totuși, nu se pot înscrie pensionari)

- antreprenori care au deja afaceri – condiția pentru participarea la program este ca aceștia să dețină o participație mai mică de 50% la alte firme.