Innovation Labs
Innovation Labs oferă ocazia tinerilor ce au idei de afaceri să le transforme în startup-uri de tehnologie. Pre-înscrierile pentru ediția din 2025 sunt deja deschise pe site-ul programului și încurajăm echipele să se înscrie pentru a beneficia de resurse ce îi vor ajuta să se pregătească pentru Hackathoanele din martie.
Înscrie-te la Innovation Labs
Discuția cu Paul Baran se concentrează pe ecosistemul startup-urilor din Europa comparativ cu cel din Statele Unite, evidențiind diferențele culturale dintre cele două zone.
Europa este caracterizată prin istoria și cultura sa, în timp ce SUA este percepută ca o țară a inovației și tehnologiei.
“Futurismul ar trebui să fie predat copiilor noștri pentru a-i pregăti pentru viitor”, este de părere Paul.
Totodată, Paul a vorbit audienței despre echilibrul între inovație și reglementare, indicând că Europa tinde să reglementeze mai mult decât SUA, care îmbrățișează tehnologia și experimentarea.
Unplugged Talks sunt o serie de discuții - fie sub formă de prezentare sau de interviu, în cadrul cărora personalități din industrie, manageri și antreprenori de top în domeniul tehnologiei discută teme de interes privind antreprenoriatul tech, precum crearea și lucrul într-o echipă, leadership, modele de afaceri, product management, investiții, aspecte juridice și multe altele, ajutând echipele din program să deprindă bazele construirii unui startup. Acestea au fost organizate în cadrul perioadei de mentorat a ediției din 2024 a Innovation Labs, fiind deschise participării, atât fizic, cât și online, pentru echipele aflate în program la nivel național.
Ce afli din acest Unplugged Talks cu Paul Baran
- Diferențele culturale dintre Europa și SUA influențează viziunea asupra tehnologiei.
- Europa este campioană în reglementare, ceea ce poate limita inovația.
- Reglementările AI în Europa sunt stricte, în timp ce SUA se află în faza de explorare.
- Educația trebuie să încurajeze gândirea critică și colaborarea interdisciplinară.
- Startup-urile din România au avantajul de a opera într-un mediu mai flexibil.
- Accesul la investiții crește în România, dar provocările rămân.
- Tehnologiile de apă și sustenabilitatea sunt domenii cu potențial mare în viitor.
- Cultura și istoria Europei oferă o bază solidă, dar pot inhiba viteza inovației comparativ cu SUA. Aceasta dualitate poate afecta dezvoltarea tehnologică și adaptarea la schimbările rapide ale pieței.
- Reglementările din Europa, deși necesare pentru protecția consumatorilor, pot crea obstacole pentru antreprenori. Este esențial să se găsească un echilibru între protecție și inovație pentru a încuraja creșterea startup-urilor.
- Startup-urile românești beneficiază de un mediu mai puțin reglementat, oferind oportunități unice pentru experimentare și inovație. Aceasta le permite să se adapteze rapid la cerințele pieței.
- Educația trebuie să evolueze pentru a include abilități legate de tehnologie și gândire critică. Colaborarea între discipline este crucială pentru a aborda problemele complexe ale societății moderne.
- Networking-ul este esențial pentru succesul antreprenorial. Crearea de conexiuni și colaborarea între echipe cu diverse discipline pot duce la soluții inovatoare.
- Deschiderea către tehnologie și inovație în Europa de Est, comparativ cu o mai mare reticență în Europa de Vest, ar putea ajuta la accelerarea dezvoltării regionale.
- Impactul tehnologiilor emergente, precum AI, trebuie evaluat din nu doar din perspectiva profiturilor, ci și a efectelor sociale. Antreprenorii trebuie să fie conștienți de responsabilitatea socială a inovațiilor lor.
Ce este Innovation Labs?
Innovation Labs este un program educațional dedicat echipelor pasionate de antreprenoriat și tehnologie care vor să facă primii pași spre a-și deschide un business. A fost cofondat de către Andrei Pitiș și Răzvan Rughiniș în 2013, pe parcurs alăturându-se și Vladimir Oane, iar astăzi este coordonat de Flavia Husar și Daniel Rosner în calitate de cofondatori.
Programul începe mereu cu hackathoanele, evenimente de 30 de ore, desfășurate în cele 4 centre principale ale programului: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.În cadrul hackathoanelor, echipele participante pitchuiesc câte o idee de business, iar o parte dintre acestea sunt alese pentru a intra în etapa de mentorat. Ulterior, pe parcursul a 10 săptămâni, echipele au parte de sesiuni teoretice, dar și de întâlniri cu specialiștii care oferă feedback valoros echipelor pentru a le ajuta să treacă de la stadiul de idee la cel de produs. Marea finală a programului, Demo Day, aduce 16 cele mai promițătoare echipe pe scenă, în fața unui public avizat să le evalueze, dar și în fața publicului general și a reprezentanților media.
Anul acesta pe lângă valoarea obținută în urma participării în program, un startup a primit și o investiție din partea Early Game Ventures, o premieră în cei 12 ani. Investiția de 150.000 de euro a venit ca urmare a parteneriatului strategic inițiat în 2024 între Innovation Labs și Early Game Ventures, prin care programul de pre-accelerare își dorește să amplifice sprijinul acordat echipelor în program și să ajute la dezvoltarea ecosistemului de tehnologie din România.
Aproape 700 de echipe au participat în program de-a lungul celor 12 ani de activitate, multe incluzând studenți ale celor 19 universități partenere ale programului din 9 orașe din România. Startup-urile de alumni ai Innovation Labs, un adevărat catalist pentru inovare și progres, au o evaluare financiară de peste 200 de milioane de euro.
Unde urmărești Innovation Labs?
Urmărește secțiunea aceasta numită Innovation Labs pentru interviuri cu vizionarii care au devenit mentori ai echipelor, dar și cu cei care au trecut prin program și au dezvoltat afaceri de sute de milioane de euro.