„Iisus Hristos - este CEO-ul lumii. Ai auzit vreodată de el?” - Erlich Bachman

Dacă mai ai nevoie de argumente în plus, să știi că divinitățile sunt invocate chiar și în seriale cum e “Silicon Valley”, care prezintă viața unui startup din Silicon Valley și poate fi urmărit pe HBO GO.

Căci, cine dintre voi, dacă vrea să zidească un turn, nu stă mai întâi să-şi facă socoteala cheltuielilor, ca să vadă dacă are cu ce să-l sfârşească? (Luca 14:28, 29)

Fă-ți un plan de afaceri bine documentat și asigură-te că ai resursele financiare necesare până la momentul în care vei ajunge pe profit. Nu te baza pe faptul că vor apărea investitori sau alte surse de finanțiare - ar putea să vină, dar ar putea să nu - așa că trebuie să fii pregătit să crești din propriul buget.

Nu stiţi că cei ce aleargă în locul de alergare, toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi dar în aşa fel ca să căpătaţi premiul! (Corinteni 9:24)

Antreprenoriatul este un maraton, nu un sprint. Ia-o ușor și ia lucrurile pas cu pas. Nu te avânta în cursă cu toate resursele, pentru că foarte rapid le vei epuiza și nu îți va rămâne nimic pentru a continua. Dacă este cazul, încetinește și controlează-ți respirația, analizează ce ai de făcut mai departe până a ajunge la linia de finiș și pentru a-ți atinge obiectivele de business.

Seamănă sămânţă dimineaţa, iar seara nu-ţi odihni mâna de la semănat, fiindcă nu ştii care sămânţă va răsări, aceasta sau cealaltă, sau dacă amândouă vor fi la fel de bune. (Eclesiastul 11:6)

Să deschizi o afacere este, practic, etapa cea mai simplă din funcția de antreprenor. După asta, va trebuie să depui eforturi maxime pentru a menține lucrurile la suprafață. Pregătește-te să investești timp, efort, bani și dedicare pentru că lucrurile nu vor fi întotdeauna simple și nu vei ști întotdeauna ce ai de făcut. Va trebuie să experimentezi și să încerci mai multe metode până când vei reuși.

Cine se uită după vânt nu mai seamănă, iar cine se uită după nori nu mai seceră. (Eclesiastul 11:4)

În antreprenoriat, este nevoie de curaj, intuiție și capacitatea de a lua decii rapide. În cartea sa, „Antreprenoriat. Drumul de la idei către oportunități și succes în afaceri”, Marius Ghenea spune că este important să iei decizii rapide atunci când este nevoie și să te ocupi de urmări după, pentru că uneori poți pierde oportunități valoroase dacă tragi prea mult de timp.

Când nu este chibzuință, poporul cade, dar biruința vine prin marele număr de sfetnici. (Proverbe 11:14)

Atunci când decizi să îți deschizi propria afacere, trebuie să fii conștient de faptul că devii răspunzător pentru tot ceea ce se întâmplă în firmă. Deși mulți au tendința de a lua toate sarcinile asupra lor, nu este nimic rușinos în a delega unele dintre ele sau a cere ajutor. Caută sprijin la angajați, dar și la alți oameni din anturajul tău, pentru că este un număr limitat de lucruri pe care ar trebui să le poți face.

Să nu asuprești pe aproapele tău și să nu storci nimic de la el prin silă. Să nu oprești până a doua zi plata celui tocmit cu ziua. (Leviticul 19:13)

Relațiile cu angajații nu sunt întotdeauna cele mai simple, dar încearcă să eviți, pe cât de mult posibil, situațiile conflictuale. Tratează angajații cu respect și oferă-le beneficii de care au nevoie pentru a fi mulțumiți la locul de muncă, pentru că, în cele din urmă, un angajat fericit înseamnă un client mulțumit.

Cine iubește certarea, iubește știinta; dar cine urăște mustrarea este prost. (Proverbe 12:1)

Feedback-ul onest este un cadou. Cere păreri și acceptă-le ca pe oportunități de învățare. Încearcă să nu fii defensiv și concentrează-te, în schimb, pe dezvoltare. Să înveți în permanență pe tot parcursul vieții este cheia cheia succesului în afaceri.

Iată începutul înțelepciunii: dobândește înțelepciunea, și cu tot ce ai, dobândește priceperea. (Proverbe 4:7)

Caută continuu oportunități prin care să-ți dezvolți abilitățile. Urmează cursuri online, citește cărți de business și mergi la conferințe. Înțelepciunea nu înseamnă doar să dobândești cunștințe și experiență, dar și să fii capabil să le folosești corect. „Rămâneți înfometați. Rămâneți naivi.”, spunea Steve Jobs.