Luna octombrie este numită la nivel internațional luna securității cibernetice. Este o perioadă în care se dorește sensibilizarea publicului cu privire la pericolele de pe internet, dar și promovarea securității cibernetice pentru persoane obișnuite sau companii.

De ce ar trebui să ne pese? Pentru că cele mai mici acțiuni pe care le facem pot duce la rezultate catastrofale. În 2016 un angajat al companiei americane Snapchat a primit un mail care părea că vine de la șeful companiei. Mailul cerea informații private despre cei care lucrează la Snapchat. Angajatul nu a recunoscut că e vorba de un hacker și un mesaj phishing, așa că a cauzat unul dintre cele mai mari hack-uri din istorie. Și el lucra la o companie de tehnologie.

Cercetările Bitdefender arată că, în medie, utilizatorii de internet au conturi pe opt platforme online, variind de la rețele sociale și platforme de cumpărături online până la platforme de streaming video, furnizori de utilități și multe altele. Vrei nu vrei, datele tale sunt expuse.

Spune-ne ce ai vrea să afli despre cum să te protejezi mai bine și noi îl vom întreba pe Bogdan Botezatu. Pentru că uneori cele mai bune întrebări nu vin de la noi jurnaliștii, ci de la public.

Tu pui întrebările în formularul din acest articol, iar noi i le punem expertului Bitdefender.

Ce ai putea întreba?

  • Cum să recunosc un mail de phishing care pare că vine de la o bancă?
  • De ce nu mai sunt lăsat să am parola mea veche din 6 litere?
  • De ce sunt eu așa de important pentru hackeri ca să-mi fure datele?
  • Cum pot să le zic părinților să fie mai atenți pe internet?
  • Cum pot să îi conving pe ai mei să nu mai citească toate prostiile pe internet?

Lasă întrebarea ta în formularul de mai jos și noi le centralizăm pentru a avea toate răspunsurile de la expertul Bitdefender cu ocazia Lunii Securității Cibernetice.