Până la discursul său de pe scena Techsylvania, am stat puțin de vorbă cu omul de afaceri supranumit ”părintele” tonului de apel pentru telefonul mobil și unul dintre cei care au pus bazele industriei globale de mobile entertainment și social media despre câteva dintre tendințele pe care le vom observa tot mai mult în domeniul dispozitivelor mobile.

Dispozitivele mobile nu vor dispărea niciodată, ci se vor reinventa. Dacă acum 15 ani doar o mână de vizionari au intuit faptul că telefonul mobil va deveni absolut indispensabil oricărui aspect al vieții, acum, smartphone-ul a devenit mai important decât orice alt device – laptopuri, desktop-uri, televizoare - și va continua să înglobeze tot mai multe activități împărțite, în mod tradițional între diverse alte dispozitive.

Vom vedea tot mai multe aplicații dezvoltate pe zona de diagnosticare a sănătății corpului. Smartphone-urile și dispozitivele mobile nu vor mai arăta doar câți pași faci zilnic, ci și ceea ce trebuie să faci pentru a identifica o boală

”În ultimii 15 ani am observat o creștere de la 500 de milioane de oameni care foloseau telefoanele mobile, la 7,2 miliarde de persoane. Dintre aceștia, cam 4 miliarde folosesc smartphone-uri”, ne-a spus Ralph Simon.

Mobile Health - gadgeturile mobile ne vor ajuta la diagnosticare

Astfel, omul de afaceri este de părere că vom asista la un impact mult mai mare al dispozitiveor mobile în zona de sănătate. ”Vom vedea tot mai multe aplicații dezvoltate pe zona de diagnosticare a sănătății corpului. Smartphone-urile și dispozitivele mobile nu vor mai arăta doar câți pași faci zilnic, ci și ceea ce trebuie să faci pentru a identifica o boală pe care până atunci o puteai diagnostica doar dacă te ducerea la doctor”, afirmă Simon.

De exemplu, orice persoană ar putea ajunge ca în doar câteva secunde să afle dacă are diabet după o simplă fotogafie a ochiului făcută cu ajutorul camerei de pe mobil.

Inteligență artificială și recunoaștere vocală

În plus, potrivit lui Simon, o altă direcție de dezvoltare în domeniul industriei mobile este cea a recunoașterii vocale într-un mod mult mai avansat. ”Vom putea interacționa cu site-uri și cu vânzători printr-o simplă comandă vocală”, mai spune el.

Iar aici, o puternică influență o va avea integrarea tehnologiei de inteligență artificială și machine learning în noile terminale mobile – un prim pas va fi făcut de iPhone 8, smartphone-ul Apple urmând să marcheze un nou standard în folosirea inteligenței artificiale.

Mobile television - noul mod de a vizualiza conținut

Nu în ultimul rând, viitorul se va axa mult mai mult pe zona de mobile television, atât din punctul de vedere al persoanelor care aleg să vizualizeze conținut video de pe gadgeturile mobile, cât și al publisherilor care produc conținut pentru acest gen de dispozitive.

”Va fi un mix de social media și social television disponibil mult mai rapid pe telefoanele mobile. În același timp, unele dintre programele de televiziune disponibile pe telefoane mobile vor fi distribuite mult mai larg decât ceea ce vedem acum”, afirmă Ralph Simon.

Sunt deja o serie de branduri mari care au identificat această tendință și au făcut deja primii pași în acest sens. Astfel, Facebook a schimbat mecanismul de livrare al mesajelor, axându-se mult mai mult pe conținut video decât pe text. ”Asta se va întâmpla tot mai mult pentru că vedem aceeași tendință și la Snapchat, pe Instagam sau WhatsApp. Facebook a luat-o puțin înainte pentru că are 2 miliarde de utilizatori, așa că au pivotat spre video și spre conținutul vizual, iar acest lucru este foarte important”, a precizat Simon.

Va fi un mix de social media și social television disponibil mult mai rapid pe telefoanele mobile. În același timp, unele dintre programele de televiziune disponibile pe telefoane mobile vor fi distribuite mult mai larg decât ceea ce vedem acum

În plus, în acest an, Netflix și-a propus să cheltuiască 6 miliarde de dolari pentru crearea unor noi programe și a unor noi structuri de programe disponibile mult mai ușor utilizatorilor de dispozitive mobile.

Tinerii schimbă industria entertaimentului

Iar toate aceste schimbări au avut ca factor declanșator faptul că tinerii sub 22 de ani au schimbat industria entertaimentului prin modul în care se raportează la rețelele de social media și YouTube. ”Tinerii nu se mai uită la televizor pentru că acum, programele se pot vedea mai degrabă pe telefon decât pe televizor”, mai spune Ralph Simon.

De aceea, sfatul său pentru antreprenori este de a realiza aplicații care aduc un plus de valoare și utilitate pentru viețile pe mobile ale oamenilor care nu mai au mult timp pentru a căuta aplicații și de a găsi cei mai buni programatori care pot înțelege tehnologia mobilă și, în special, cea de mobile video.