Degethal

Degethal este un startup de soluții financiare și investiții. A fost fondat în anul 2021 de Alin George Luca, Cristian Mateescu și Peter Barta, iar începutul lunii martie echipa anunța faptul că a încheiat o înțelegere de finanțare graduală, de până la 50 milioane euro, în următorii doi ani, cu fondul de investiții VALUEX.

Scopul investiției atrase de la VALUEX este de a dezvolta produsul fintech astfel încât până la momentul lansării pe platformă să fie înrolați deja 12.000 de utilizatori și creșterea echipei până la 30 de persoane. Degethal a intrat în perioada de pregătire (ianuarie – octombrie 2022) a lansării prevăzută pentru luna noiembrie 2022 a acestui an.

Detalii despre investiție puteți afla aici.

DRUID

La începutul lunii mi, DRUID, platforma end-to-end pentru crearea de aplicații de business conversaționale bazate pe inteligență artificială, a anunțat că a încheiat o nouă rundă de finanțare.

Potrivit anunțului companiei de la acea dată, noua rundă, în valoare totală de 15 milioane de dolari, urma să fie folosită pentru a alimenta expansiunea internațională cu focus accelerat pe Europa și America de Nord, prin angajarea activă de noi talente.

DRUID a atins o rată de creștere de 3,8 ori a veniturilor anuale recurente (ARR) la sfârșitul lunii decembrie 2021 față de 2020 și a obținut deja o creștere de 2,8 ori la sfârșitul primului trimestru din 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut. Noua finanțare va fi utilizată pentru a consolida amprenta companiei pe piețele internaționale. Până la finalul anului 2022, DRUID intenționează să deschidă noi birouri în Franța și Germania, precum și să își consolideze operațiunile din Marea Britanie și SUA.

Mai multe informații despre finanțarea DRUID puteți afla aici.

Neurolabs

Tot în luna mai, însă spre finalul ei, echipa startup-ului Neurolabs anunța o finanțare în valoare de 3 milioane de dolari într-o rundă de investiții condusă de LAUNCHub Ventures.

Fondului de investiții din Bulgaria i s-au alăturat Techstart, Lunar Ventures și 7percent Ventures.

Neurolabs este un startup care folosește datele generate sintetic pentru dezvoltarea modelelor de recunoaștere de obiecte, metodă care produce mai ieftin și mai rapid rezultate exacte.

Află mai multe aici.

Ogre AI

Spre finalul lunii februarie, Ogre AI, un startup axat pe data science și specializat în furnizarea de soluții pentru sectorul energetic, bazate pe machine learning (ML) și artificial intelligence (AI), finaliza o rundă de investiții în valoare de două milioane de euro.

Investiția în startup-ul fondat de românul Matei Stratan a fost condusă de EGV, cu participarea fondului de venture capital londonez MMC și a unor investitori business angel internaționali.

Împreună cu partenerii săi, Ogre AI oferă o tehnologie care are capacitatea de a prognoza generarea de energie, consumul, pierderile tehnologice si comerciale din rețea și diferite anomalii în sistem.

Echipa Ogre AI lucrează totodată la crearea unui sistem de prognoză a prețurilor din energie care va ajuta la luarea de decizii, bazate pe informații concrete, atât la nivel de management de rețele energetice, cât și la nivel de tranzacționare.

Mai multe informații despre investiția în Ogre AI puteți afla aici.

Adservio

Platforma educațională Adservio a primit în primele săptămâni din mai o investiție în valoare de 2 milioane de euro de la Catalyst România Fund II, unul dintre cele mai importante fonduri de tip venture capital din regiune.

Adservio are o experiență de 14 ani pe piața tehnologiilor pentru educație. În prezent, platforma sprijină peste 1000 de școli în transformarea digitală a proceselor educaționale și de management oferind un instrument modern de lucru în ajutorul elevilor și profesorilor.

Este o investiție demnă de menționat, pentru că, pe lângă suma importantă primită de echipa Adservio, am văzut că perioada pandemiei a accelerat digitalizarea sistemului educațional.

Dacă acum 14 ani catalogul digital Adservio era folosit în câteva școli din Iași, iar înainte de închiderea școlilor pe timpul pandemiei, platforma era folosită în aproximativ 200 de școli, astăzi Adservio este cea mai populară și mai complexă platformă educațională din România (pe lângă platformele gratuite), cu peste 750 000 de elevi, profesori și părinți activi lunar.

Află mai multe despre finanțare din acest material.

Tokinomo

Începutul lunii februarie a adus o finanțare în valoare de 1,7 milioane de euro pentru startup-ul românesc Tokinomo, care creează și distribuie soluții interactive pentru campanii de publicitate in-store.

Echipa a primit finanțarea de la investitori membri TechAngels, Early Game Ventures și IPP, iar suma urma să fie folosită pentru crearea de soluții noi și accelerarea extinderii pe plan global.

Startup-ul Tokinomo își propune să dezvolte produse tehnologice noi de retail marketing care să permită brandurilor să genereze campanii de promovare mai personalizate și creative, dar și să obțină date relevante pentru a-și defini audiența.

În prezent, Tokinomo creează și distribuie o soluție brevetată de “brand activation” care promovează produsele în magazin și ajută la creșterea vânzărilor cu 200% în medie, fără reduceri de preț. Cu ajutorul partenerilor locali, roboții Tokinomo sunt utilizați în campanii în peste 40 de țări, aproximativ 80% din venituri fiind realizate în afara României.

Află mai multe detalii despre această investiție aici.

OxidOS

La mijlocul acestei luni, OxidOS, un startup românesc deep-tech pentru industria auto, a finalizat o rundă de investiție de tip seed de 1,2 milioane euro, condusă de Early Game Ventures.

Echipa OxidOS lucrează la un sistem de operare și unelte de dezvoltare software pentru industria auto. Mai exact, cu ajutorul OxidOS integratorii de componente auto și companiile de software OEM pentru această industrie vor putea reduce cu până la 50% timpul de dezvoltare software auto certificat și cu 40% costurile de dezvoltare, contribuind totodată la construirea de mașini mai sigure.

OxidOS ia astfel parte la revoluția ce abia începe în industria auto, acolo unde procesul curent de dezvoltare software se bazează pe tehnologii învechite și pe paradigme de dezvoltare vechi de aproape 50 de ani.

Mai multe informații despre investiție și OxidOS poți afla din acest articol.

XVision

Anul 2022 a început în forță pentru startup-urile românești în ceea ce privește sumele atrase de la investitori.

Astfel, în a doua săptămână a anului, XVision, platforma medicală bazată pe algoritmi de inteligență artificială, care dezvoltă produse pentru a-i sprijini pe medicii radiologi în analiza și interpretarea imaginilor medicale, anunța că obținut un milion de euro într-o rundă de finanțare de tip seed, cu aportul bValue ca Lead Investor și a încă șapte investitori din România: GapMinder BV, RocaX, Cleverage, Growceanu, Cristian Pop ca angel investor și Polonia: ResQMed și Marek Dziubinski.

XVision este un startup MedTech fondat în 2018 de o echipă din Timișoara. XVision folosește algoritmi de inteligență artificială pentru analiza imaginilor medicale, având rolul de a-i asista pe medicii radiologi în procesul de diagnosticare.

Cu ajutorul platformei dezvoltate de XVision, imagistica medicală beneficiază de avantajul tehnologic oferit de inteligența artificială, iar medicii se bucură de o analiză mai rapidă și mai eficientă.

Poți afla mai multe informații despre investiție în acest material.

Anyscale

Deși nu este un startup 100% românesc, Anyscale, un startup de inteligență artificială, are un român printre cofondatori și merită menționat în lista noastră de startup-uri care au atras atenția investitorilor și au primit finanțări în primele 8 luni ale acestui an.

Anyscale a fost fondat de un grup de cercetători de la Universitatea Berkeley, printre care se află și românul Ion Stoica, în urmă cu 3 ani.

În urmă cu o săptămână, echipa Anyscale a anunțat o finanțare în valoare de 99 de milioane de dolari. Suma ridică finanțările totale ale startup-ului la 259 de milioane de dolari și transformă Anyscale într-un unicorn.