Designerii Apple visează de mult timp la un iPhone care să fie cu adevărat numai ecran - fără margini în jurul ecranului și fără decupaje pentru camere sau senzori. Cu iPhone 15 din această toamnă, Apple va face încă un pas spre acest obiectiv.

Dacă ești interesat de tehnologie, gadgeturi și vrei să vezi review-uri la tot ce e nou pe piață atunci poți să te uiți aici sau să te abonezi la canalul nostru de YouTube.

Când apare iPhone 15

Dacă te-ai întrebat când apare iPhone 15 atunci avem un răspuns pentru tine. În luna septembrie a acestui an, dar Apple încă nu a anunțat data oficială a evenimentului de prezentare.

Modelele iPhone 15 vor fi lansate probabil în septembrie 2023, dacă Apple își va urma calendarul tradițional de lansare.

Se așteaptă ca modelele standard de iPhone 15 să fie disponibile atunci când dispozitivele vor fi puse la precomandă, dar, pe baza zvonurilor pe care le auzim, livrările de iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max ar putea fi potențial limitate. Au existat probleme legate de fabricarea display-ului, dar cel puțin o sursă spune că aceste probleme au fost depășite. Chiar și așa, livrările de iPhone 14 Pro în România au început târziu și unitățile disponibile au fost puține. Eu am făcut precomandă la iPhone 14 Pro în septembrie și l-am primit în noiembrie.

iPhone 15 și iPhone 15 Pro - principalele schimbări

Spuneam că Apple își dorește de mult un iPhone fără margini negre. Procesul a început în 2017 cu iPhone X. Cu acel model, ecranul s-a extins pentru prima dată până la margine în partea de sus și de jos. Dar a avut totuși celebra crestătură în apropierea părții superioare pentru a găzdui Face ID, difuzorul, camera frontală și alți senzori. Odată cu iPhone 13 Pro, în 2021, Apple a redus dimensiunea crestăturii. Apoi, anul trecut, acel element a fost înlocuit de Insula Dinamică, făcând zona și mai mică.

În acest an, două dintre cele mai mari modificări aduse seriei iPhone 15 vor aduce Apple mai aproape de acel vis. Modelele standard de iPhone 15 vor renunța la crestătură pentru Insula Dinamică, în timp ce ecranele Pro și Pro Max vor fi realizate cu o nouă tehnologie, "LIPO", așa cum este denumită în interiorul Apple, conform Bloomberg.

Acest nou proces LIPO va micșora dimensiunea marginii din jurul ecranului la 1,5 milimetri (de la aproximativ 2,2 milimetri pe actualele iPhone-uri). LIPO a fost utilizat pentru prima dată la Apple Watch Series 7 pentru a face marginile acelui dispozitiv mai subțiri și pentru a mări dimensiunea afișajului.

De asemenea, o altă mare schimbare este includerea unui port USB-C pe toate iPhone 15.

iPhone 15 USB-C

Aceste telefoane vor avea Dynamic Island de pe iPhone 14 Pro, dar și procesorul A16. De asemenea, se zvonește că vor exista îmbunătățiri în departamentul camerelor foto. Cum am zis mai devreme, iPhone 15 și iPhone 15 Plus vor avea USB-C. Alte informații despre noile telefoane Apple nu avem în acest moment.

iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max

Modelele pro vor primi un nou design, înlocuind marginile din oțel inoxidabil, lucioase și predispuse la amprente, cu ceva mai rezistent, mai ușor și mai premium: titan. Apple a căutat de mult timp să aducă titanul pe iPhone, iar utilizarea metalului la ceasurile recente a fost un test pentru aducerea acestui material pe dispozitivul său cu cel mai mare volum de producție.

Designul modelelor Pro păstrează spatele din sticlă mată al telefoanelor anterioare, dar marginile care leagă partea laterală și cea frontală sunt acum mai puțin ascuțite decât înainte.

iPhone 15 Pro trece la USB-C. Acest lucru va permite viteze de transfer de date mai rapide pentru cei care încă folosesc un cablu pentru transfer de poze și clipuri.

De asemenea, este de așteptat să vedem îmbunătățiri majore ale camerei din spate, inclusiv lentile actualizate și posibilitatea de a obține o gamă mult mai largă de zoom optic pe cel mai mare model, unde am putea vedea o cameră de tip periscop.

În plus, noile iPhone 15 și iPhone 15 Pro trec la un nou cip de 3 nanometri care ar trebui să fie și mai performant și mai eficient din punct de vedere energetic.

Apple plănuise o altă schimbare majoră pentru modelele pro din acest an: butoane sensibile la atingere cu feedback haptic pentru comenzile de volum, comutatorul de mute/ring și butonul de pornire. La fel ca și trackpad-urile de pe Mac-uri, butoanele nu ar fi apăsat fizic, permițând noi trucuri software și reducând numărul de componente casante de pe dispozitiv.

Însă această schimbare a fost anulată sau cel puțin amânată după o serie de probleme tehnice. De asemenea, au existat preocupări legate de creșterea costurilor în comparație cu butoanele obișnuite. În cele din urmă, compania a decis să păstreze butoanele standard pentru volum și alimentare, dar să transforme comutatorul mute/ring într-un așa-numit buton de acțiune - ca la Apple Watch - pe care utilizatorii îl pot personaliza prin intermediul unui software.

Acest nou buton ar putea fi folosit: mecanismul standard al comutatorului de mute, un mod de focalizare, lansarea aplicației foto, pornirea lanternei sau deschiderea funcțiilor de accesibilitate sau de traducere a textului.

iPhone 15 preț

Din păcate, în acest moment nu există vești bune în ceea ce privește prețul noilor telefoane Apple. Potrivit Bloomberg, este de așteptat să vedem creșteri de preț pentru toate cele patru modele de iPhone 15 în afara SUA. Prețul pentru iPhone 15 Pro ar putea crește chiar și cu 200 de dolari având în vederea trecerea la titan și la un sistem de cameră mai costisitor de pe iPhone 15 Pro Max.

De exemplu, Apple percepe cu 100 de dolari mai mult pentru ceasurile din titan decât pentru omologii lor din oțel inoxidabil.

Creșteri de preț au fost sugerate și de analistul Jeff Pu, care crede că Apple ar putea stabili prețul iPhone 15 Pro începând de la 1.099 de dolari, față de 999 de dolari cât costă iPhone 14 Pro. iPhone 15 Pro Max ar urma să aibă un preț începând de la 1.199 de dolari, dacă predicția lui Pu este corectă. Un alt analist a sugerat că iPhone 15 Pro Max ar putea avea un preț de pornire cu până la 200 de dolari mai scump decât iPhone 14 Pro Max. Iar aceste prețuri sunt pentru SUA, deci pentru Europa prețurile vor fi și mai mari.

Apple Watch S9

Se așteaptă ca noua gamă de ceasuri să includă trei modele: modele Series 9 de 41 și 45 de milimetri și o a doua generație de Apple Watch Ultra.

Nu există un nou Apple Watch SE care să vină în acest an, ceea ce are sens, deoarece modelul respectiv se află într-un ciclu de actualizare de doi ani și SE 2 a venit în 2022.

Toate modelele din acest an vor primi un plus de performanță datorită noului procesor S9. Înainte de lansarea modelului Ultra de anul trecut, Apple a testat o opțiune de culoare titan închis. În cele din urmă, a anulat opțiunea deoarece designerilor nu le-a plăcut aspectul, dar, teoretic, aceasta ar putea sosi în continuare în 2023.