Ministerul Sănătății din Israel și Autoritatea pentru Inovație din Israel au lansat un program pilot de tip Start-Up Nation, prin care intenționează să sprijine startup-urile de sănătate digitală sau tehnologie medicale. Programul se va desfășura pe o perioadă de 3 ani și are alocat un buget de aproximativ 8,5 milioane de dolari în fiecare an, potrivit Calcalistech.

Această inițiativă face parte dintr-un plan național de sănătate mai amplu cu un buget de 264 de milioane de dolari pentru 5 ani. Astfel, Israelul își propune să ofere startup-urilor acces la baza de date la cele 4 organizații pe sănătate ale statului. Potrivit oficialilor, în Israel operează între 400 și 500 de startup-uri în domeniul sănătății.

Obiectivul principal este acela de a ajuta startup-urile să-și găsească primul client, aceasta fiind și una dintre principalele provocări pe care le întâlnesc antreprenorii.

Startup-urile acceptate în program vor primi finanțare în proporție de 20-50% din cheltuielile lor în cercetare și dezvoltare. Companiile care vor da dovadă de potențial sporit în ceea ce privește îmbunătățirea sistemului medical din Israel, vor primi între 60-70% finanțare. Investițiile sunt ”equity free”, adică statul nu va avea acțiuni în startup-urile pe care le finanțează, dar va primi un procent din drepturile de autor pentru tehnologiile care vor reuși să ajugă pe piață.

O inițiativă similară a Israelului a fost lansată și pentru startup-urile de smart mobility și autotech, în parteneriat cu Ministerul Transporturilor.

Acum câteva zile, reprezentanții Ministerului din România au venit cu detalii privind situația actuală și data de începere al programului Start-Up Nation 2018.

Puteți afla mai multe detalii despre procedura de implementare pe 2018 pentru Start-Up Nation România din acest material.