În 2019, Volkswagen, Mobileye și Champion Motors vor lansa prima flotă de taxiuri autonome. Adică MaaS - Mobility as a Service. Volkswagen va oferi mașinile, Mobileye vine cu tehnologia de mașini autonome despre care am scris și noi într-un articol realizat într-o deplasare din Israel, iar Champion Motors se ocupă de logistică.

Propunerea celor trei companii a fost formal acceptată de guvernul israelian și urmează să fie aprobată și oficial. Urmează ca Guvernul Israelian să modifice legislația pentru a permite astfel de servicii și mașini autonome care să opereze comercial. Proiectul va începe în 2019, iar la nivel de cifre mai mari, abia în 2022 se va extinde.

Mașini autonome în totalitate

Cele trei companii vor să aducă mașinile autonome pe străzi fără niciun ajutor uman. În lumea mașinilor autonome, există mai multe niveluri. Cele mai mari sunt Level 4 și Level 5, care înseamnă mașini autonome cu anumite restricții și parametri, iar Level 5 înseamnă mașini autonome în totalitate, fără ajutor uman, care operează independent.

Intel a cumpărat Mobileye acum un an, într-o tranzacție de 15,3 miliarde de dolari. Cu sediul la Ierusalim, Mobileye este o companie fondată în 1999 de către profesorul Amnon Shashua (care deține funcția de CTO) și Ziv Aviram (CEO-ul Mobileye). Aceasta produce sisteme avansate de asistență pentru șoferi (denumite generic ADAS) și adaptează această tehnologie pentru mașinile autonome – adică acele mașini în care șoferul poate face orice altceva, deoarece mașina deține total controlul funcțiilor de rulare.

Povestea Mobileye, aflată chiar de la membrii ei, o poți găsi în acest articol. În video-ul de mai jos am testat mașinile autonome pe drumurile din Israel.