start-up.ro organizează pe 25 aprilie evenimentul Smart Future care dorește să fie o hartă a inițiativelor de inovație și un ghid pentru modul în care tehnologia schimbă România în următorul an.

În epoca în care Chat GPT este produsul cu cea mai rapidă creștere din lume, iar numeroase domenii sunt influențate de inteligența artificială, Smart Future 2023 se va desfășura sub sloganul „România în Cloud”. Acest lucru înseamnă mai mult decât simpla digitalizare. Următorul pas pentru România în Cloud este o digitalizare bazată pe inteligență artificială, pe tehnologii generative și pe o relație între privați și public.

Te poți înscrie la Smart Future aici pentru a fi parte la următoarea revoluție a României pe 25 aprilie, la Sheraton Hotel București.


Iulia Dorobanțu este cofondator și CEO al Charger.ro, primul integrator de soluții și servicii pentru industria energiei verzi, de la stații de încărcare pentru mașini electrice și plug-in hybrid, la sisteme fotovoltaice și soluții Smart City, toate verificate, pentru oameni și companii.

Înainte de evenimentul Smart Future, pe care-l organizăm pe data de 25 aprilie la hotelul Sheraton Bucharest, am discutat cu Iulia privind obstacolele, dar și oportunitățile pe care le avem în ceea ce privește implementarea de soluții inovatoare și verzi.

Charger.ro este o platformă online de tip marketplace care oferă consultanță, suport pentru obţinerea finanţării, implementare, mentenanță și management pentru soluții de energie verde. Oferta include stații de încărcare pentru trotinete, mașini electrice și plug-in hybrid, soluții ”Smart City” (mobilier urban inteligent, iluminat urban, senzori de calitate a aerului, etc), sisteme de panouri fotovoltaice și sisteme off-grid sau on-grid.

Tranziția tehnologică, la pachet cu schimbări

Din punctul de vedere al Iuliei Dorobanțu, principalele obstacole sunt lipsa unei punți între noile tehnologii - educația și know-how-ul consumatorilor, investiția inițială și accesul simplu la astfel de soluții.

”Orice tranziție tehnologică vine la pachet cu schimbări atât de hardware, cât și de software (mai ales de această dată), care pun la test obiceiurile cotidiene ale consumatorilor, dar și infrastructura existentă a mediilor de viață în care ele își fac loc. Investiția inițială completează această reticență din punct de vedere al resurselor de care dispun consumatorii pentru a putea adopta tranziția. Accesibilitatea la o mare parte din producători și furnizorii de soluții încă reprezintă și ea, cel puțin pe piața din România, o barieră. Prin Charger.ro, rezolvăm aceste obstacole, creând acces simplu și rapid, la astfel de soluții”, spune Iulia.

În opinia sa, o colaborare între infrastructura publică și soluțiile din spațiul privat ar fi ideală pentru a ajuta la crearea soluțiilor pentru energie verde.

”În acest moment, mediul privat a preluat această responsabilitate, iar aici mă refer în mod special la companii care pun la dispoziție în spațiul public sau măcar pentru ecosistemul lor intern astfel de soluții”, afirmă Iulia, precizând faptul că acest lucru trebuie completat de o infrastructură publică puternic dezvoltată, care este în urmă, în prezent, comparativ cu dimensiunea pieței.

Amprentă locală pentru trenduri globale

În acest moment există aproximativ 1.500 de locații de încărcare, la peste 27.000 de vehicule electrice prezente în piață.

”Cu siguranță o creștere în această zonă”, declară Iulia Dorobanțu.

În viziunea cofondatoarei Charger.ro o integrare a soluțiilor de încărcare cu altfel de echipamente, cum este exemplul sistemelor fotovoltaice, poate contribui la ajutarea infrastructurii și adaptarea contextelor urbane la o creștere a necesarului zilnic.

Ce-și dorește Iulia Dorobanțu, cofodantor și CEO al Charger.ro pentru viitorul României? Deschiderea de a înțelege și de a testa noi tehnologii, din diferite industrii.

”Este important să adoptăm tehnologii și trenduri globale, dar să le adoptăm cu o amprentă locală. Acest lucru va fi imposibil dacă evităm să testăm sau să încercăm să le punem în aplicare în comunitățile locale”, concluzionează Iulia.

Înscrie-te gratuit la evenimentul Smart Future aici. Locurile sunt limitate.