Kaspersky Interactive Protection Simulation – KIPS este cea mai nouă simulare dezvoltată de Kaspersky și integrată sub forma unui joc de strategie, pentru prima oară în România, care ajută companiile să învețe despre securitatea cibernetică.

Studiile Kaspersky Lab arată că cele mai multe incidente de securitate cibernetică dintr-o organizație au ca punct de plecare o acțiune a angajaților – peste 80%. De exemplu, pot deschide un e-mail de phishing, pot amâna la nesfârșit o actualizare importantă sau pot să instaleze aplicații din surse neoficiale pe telefonul de serviciu, iar toate acestea sunt porți deschise pentru infractorii cibernetici.

Aceste constatări au determinat compania Kaspersky Lab ca, în ultimii ani, să introducă în portofoliu soluții care să pregătească angajații companii împotriva tehnicilor utilizate de atacatorii cibernetici. Training-urile pot fi față în față sau online și pot viza echipele IT ale organizației sau ceilalți angajați. Punctul de diferențiere al acestor soluții este acela că trainerii se bazează foarte mult pe exemple și fac sesiunile interactive.

Produsele din gama Kaspersky Security Awareness sunt create pentru companiile care vor să-și îmbunătățească strategia de defensivă cibernetică și sunt bazate pe gamefication, abordarea practică și repetiția periodică, pentru fixarea cunoștințelor. Kaspersky Security Awareness Online Platform este unul dintre ele. Conține 25 de module, care acoperă toate informațiile utile pentru angajații din afara departamentului de IT. De exemplu, sunt module despre protecția dispozitivelor mobile, a mail-ului, despre parole, GDPR sau protecție anti-ransomware. Testările sunt făcute în mai multe etape și angajații pot avea surpriza să primească un e-mail de „phishing”, care să evalueze practic dacă și-au însușit sau nu informațiile transmise.

Kaspersky ajută companiile să învețe despre securitate cibernetică

În cadrul evenimentului organizat de Nod, Network One Distribution, în parteneriat cu Kaspersky Lab, s-a desfășurat Kaspersky Interactive Protection Simulation (KIPS), un exercițiu care pune factorii de decizie din echipele de securitate IT din companii și autorități într-un mediu de business simulat. Acesștia sunt puși în fața unei serii de amenințări cibernetice, în timp ce încearcă să maximizeze profitul și să mențină încrederea în companie.

Ideea este să construiască o strategie de apărare cibernetică făcând cele mai bune alegeri dintre cele disponibile, atât proactive, cât și reactive. Fiecare alegere făcută de echipe schimbă modul în care se desfășoară scenariul și influențează profitul pe care compania reușește sau nu să îl mai facă, în condițiile date.

Încercând să obțină un echilibru între prioritățile de producție, business și de securitate, în condițiile unui atac cibernetic, echipele analizează date și iau decizii strategice pe baza unor informații incerte și a resurselor limitate. Fiecare scenariu se bazează pe evenimente din viața reală.