Ciprian Mirea, Chief Technical Advisor Huawei România, susține că AI-ul din telefoane nu e un simplu trend trecător, ci o tehnologie care va continua să evolueze.

Huawei Mate 20 Pro, probabil cel mai bun smartphone lansat anul trecut, este unul dintre dispozitivele care se folosește la maximum de Inteligența Artificială pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului.

start-up.ro a stat de vorbă cu Mirea despre cum crede el că mai poate avansa această tehnologie, pe ce altfel de dispozitive și-ar mai putea face apariția, despre cum ar putea transforma lumea în jurul nostru. Înainte de orice, am vrut să aflăm care sunt funcțiile de Inteligență Artificială care îl ajută pe el cel mai mult în viața de zi cu zi.

Cum te ajută AI zilnic

”Inteligența Artificială joacă un rol foarte important în utilizarea zilnică a telefonului. Scopul ei este de a-ți ușura experiența și de a avea în permanență la îndemână, într-un timp extrem de scurt, orice aplicație sau tool pe care o/îl folosești. Cele mai importante 3 funcții pentru mine sunt:

  • Gestionarea proceselor și aplicațiilor cu ajutorul AI - astfel încât în orice moment, bazat pe ce am utilizat anterior/în istoric, pot accesa informația de care am nevoie indifferent că este vorba despre un documente din Drive, o fotografie sau un fișier xls.
  • Optimizarea precisă a fotografiilor realizate cu ajutorul AI-ului. De fiecare dată când vreau să fac o fotografie, indifferent că am în față un peisaj, un document sau pe Tudor, băiețelul meu, telefonul identifică scena își adaptează setările, optimizează în timp real focalizarea pe obiectele în mișcare astfel încât fiecare imagine să fie demnă de un catalog foto.
  • Stabilizarea de imagine asistată de Inteligență Artificială este foarte importantă pentru mine mai ales că fac destul de multe fotografii. Îmi doresc ca fiecare dintre ele să aibă detaliile corecte, fără blur sau imagine mișcată”, a detaliat reprezentantul Huawei.

Smartphone-ul viitorului

Huawei P30, vârful de gamă al Huawei pentru prima jumătate a acestui an, urmează să fie prezentat oficial peste câteva luni, iar zvonurile vorbesc despre mai multe funcții inedite. Până să aflăm, totuși, oficial, toate detaliile despre noul smartphone al companiei, am fost curioși să aflăm care este viziunea CTA-ului Huawei privind smartphone-ul viitorului. În viziunea lui Mirea, Inteligența Artificială nu va lipsi de pe telefoanele din viitor, iar strategia Huawei pune nevoile utilizatorilor în prim-plan, dezvoltând soluții în funcție de acestea.

Telefonul viitorului va fi suficient de mic încât să încapă în buzunarul nostru dar destul de abil astfel încât să îți ofere la nevoie un ecran de dimensiuni generoase pentru ca tu să te bucuri de un film.

”Ced că trebuie să ne uităm întotdeauna spre nevoile utilizatorilor și de aici să dezvoltăm aplicații și funcționalități noi, astfel încât să ușurăm activitatea zilnică. Inteligența Artificială este aici să rămână și se va dezvolta în continuare în direcția de asistență/support pentru noi. Telefonul viitorului va fi suficient de mic încât să încapă în buzunarul nostru dar destul de abil astfel încât să îți ofere la nevoie un ecran de dimensiuni generoase pentru ca tu să te bucuri de un film. Cu siguranță peste 5-10 ani îți vei desfășura 90% din activitatea digitală direct pe telefonul mobil, deja foarte mulți oameni folosesc smartphone-ul ca pe un device polivalent. Citesc email-uri, scanează documente, fac plăți prin NFC, se documentează, imortalizează momentele favorite chiar și editează aceste momente foarte rapid și ușor. Noi lucrăm în permanență pentru a găsi noi metode de a satisface nevoile clienților, indiferent că vorbim de soluții de securitate avansată, identificarea fluxul de utilizare prin AI sau baterii capabile să reziste și 2 zile de utilizare intensă”, a explicat Ciprian Mirea.

Mai e viitor pentru laptopuri?

Dacă în 5-10 ani, activitatea noastră digitală se va desfășura aproape în totalitate pe smartphone-uri, mai există un viitor pentru laptopuri? Având în vedere că Huawei Mate 20 Pro se poate transforma într-un PC portabil mulțumită funcției EMUI Desktop Mode, am vrut să aflu de la Mirea dacă smartphone-urile vor fi capabile să înlocuiască celelalte dispozitive din viețile noastre personale. Răspunsul? Nu de tot, nu în viitorul apropiat.

Cred că în ceea ce privește viitorul apropiat nu vom da la o parte laptopul clasic și vom continua să utilizăm cele două device-uri în complementaritate, date fiind avantajele specifice oferite de fiecare în parte.

”Pentru mulți dintre noi, smartphone-ul este deja unealtă principală de productivitate - aici mă refer la toți cei care au o activitate foarte dinamică și sunt mereu pe drumuri. Este adevărat că, din punct de vedere hardware, smartphone-urile de ultimă generație au depășit pe alocuri puterea de procesare a PC-ului convențional, dar cred că în ceea ce privește viitorul apropiat nu vom da la o parte laptopul clasic și vom continua să utilizăm cele două device-uri în complementaritate, date fiind avantajele specifice oferite de fiecare în parte”, a opinat specialistul.

Huawei Mate 20 Pro integrează două nuclee de procesare neurală care permit realizarea tuturor funcțiilor de Inteligență Artificială. Totuși, având în vedere dezvoltarea supercomputerelor, răspândirea internetului de mare viteză și introducerea tehnologiilor 5G - schimbări la care Huawei contribuie considerabil - am fost curioși să aflăm care ar fi șansele ca procesare neurală să se mute în cloud, iar smartphone-urile să rămână doar o interfață prietenoasă, mereu la îndemână. Acel viitor pare unul mai îndepărtat pentru CTA-ul Huawei, dar plauzibil.

Telefonul artist

”Scenariul de procesare în cloud este plauzibil, dar smartphone-ul, deși este strâns legat de conexiunea la internet, în situații speciale/de urgență trebuie să poată funcționa și independent de rețeaua de procesare din “cloud”, deci fără access la internet. Chiar dacă Supercomputerele au evoluat considerabil nu cred că pot prelua necesitățile de procesare ale tuturor smartphone-urilor de pe planetă. Noi vom continua să investim în chipset-uri dedicate, în soluții hardware performante și accesibile tuturor utilizatorilor. Conexiunea 5G cu siguranță va interconecta toate dispozitivele compatibile și vei avea access instant la ele. Tot cu ajutorul acestei tehnologii, cloud computing-ul, stocarea, streamingul și toate activitățile legate de “cloud” vor fi favorizate, date fiind beneficiile aduse de acest tip de conexiune (viteze de transfer și timp de access de până la 10 ori mai mari în comparație cu 4G)”, a explicat acesta.

Revenind un pic la cele două nuclee de procesare neurală - pe lângă funcțiile pe care le folosim în viața de zi cu zi, ele au fost folosite într-o serie de scenarii inedite: transformarea Aurorei Boreale în simfonie, transformarea expresiilor faciale în sunete ce pot fi auzite de nevăzători, transformarea cărților pentru copii în povești vizuale redate prin limbajul semnelor pentru cei lipsiți de auz. Potrivit expertului Huawei, când vine vorba despre Inteligența Artificială, posibilitățile sunt, practic, nelimitate.

”Procesarea neurală nu este limitată la un număr specific de scenarii. Cele enumerate de voi sunt doar o parte din lucrurile la care putem aplica procesarea neurală a lui Kirin 980. Încercam să folosim această tehnologie și să o dezvoltăm în folosul comunităților care au nevoie de ea”, argumentează Ciprian Mirea.

Și, cu toate că am vorbit mai mult despre telefoane, merită amintit faptul că Huawei nu este doar un producător de smartphone-uri, ci o companie cu numeroase gadgeturi în arsenal - smartwatch-uri, tablete, laptopuri, boxe, căști. L-am întrebat, în încheiere, pe reprezentantul companiei, dacă și când aceste dispozitive (sau altele) vor fi și ele dotate cu tehnologia Inteligenței Artificiale.

”Noi investim constant în R&D și dorim să oferim produse spectaculoase pentru fiecare nevoie. În acest moment, în centrul ecosistemului nostru se află smartphone-urile iar acestea interacționează atât cu device-uri din categoria de wearables, pentru un plus de experiență (Watch GT, Band 3 Pro etc.), dar și cu produse complementare / de sine stătătoare cum sunt notebook-urile Huawei Matebook X Pro. Nu ne limităm la aceste categorii de produse. Dacă vom considera că utilizatorul va beneficia de implicarea noastră în alte domenii/produse și dacă vom putea aduce inovație și plus valoare, cu siguranță ne vom concentra acțiunile și în respectivele zone”, a conchis Mirea.

Citește și:

Cum te ajută Inteligența Artificială la muncă și în viața personală - prima parte

Cum te ajută Inteligența Artificială la muncă și în viața personală - partea a doua