Johan Lundberg are o experiență îndelungată în banking și în industria de plăți. În trecut a lucrat în echipa de vânzări de la Citi, a trecut pe la MasterCard, iar în 2014 a fondat NFT Ventures, pentru a se concentra pe investiții de calitate către startup-urile de fintech.

Johan Lundberg e speaker și parte a juriului la Future Banking Fire Pitch. Ai un startup fintech? Înscrie-te la pitch ca să poți discuta cu Johan.

NFT Ventures are un portofoliu extins de produse de banking sau conexe, precum Betalo, Enkla.com, Mondido, Tessin, Leasify, LeaseOnline, Pensionkraft, Depos și alte startup-uri din zona scandinavă. Sunt poziționați în top 10 investitori în fintech-uri din Europa, dar până acum s-au limitat doar la nordul Europei. Anul acesta vor să exploreze și alte țări, dar au anumite cerințe.

Johan Lundberg este unul dintre cei care vor veni să vorbească la conferința Future Banking, una dintre cele mai importante din zona de banking din Sud-Estul Europei. Pe lângă acest lucru, va fi în juriul competiției Future Banking Fire Pitch, unde invităm startup-uri fintech și nu numai să prezinte. Juriul este format din 7 investitori VC, care cumulat gestionează posibile investiții de peste câteva sute de milioane de euro. Participarea nu garantează investiția, dar deschide uși.

Originile și creșterea NFT Ventures

Am vorbit cu Johan despre începuturile companiei. "Am pornit acum cinci ani când se întâmplau numeroase schimbări în piața de finance și banking. Am fost în finanțe toată viața mea și am realizat că băncile și jucătorii tradiționali sunt provocați de startup-uri. Apariția și creșterea influenței dispozitivelor mobile a fost doar o cale", spune Johan Lundberg.

"Avem 50 de investiții în grup făcute în nordul Europei și ne creștem portofoliul în mod constant. De asemenea, vedem o creștere sustenabilă a companiilor din portofoliu", spune Lundberg.

Johan Lundberg e speaker și parte a juriului la Future Banking Fire Pitch. Ai un startup fintech? Înscrie-te la pitch ca să poți discuta cu Johan.

Modul în care lucrează NFT Ventures este unul care poate părea ciudat, dacă nu am înțelege că evoluția sistemului se face inclusiv cu ajutorul jucătorilor activi deja.

"Lucrăm mereu cu firme deja renumite, cu bănci, cu alți jucători mari din domeniul financiar. Pentru că e esențial ca firmele noastre să colaboreze. De exemplu, am reușit de curând să asigurăm o linie de credit de 700 de milioane de euro pentru una dintre companiile noastre, iar pentru alta am reușit să asigurăm o linie de credit de 100 de milioane de euro. Încercăm mereu să identificăm sinergii între jucătorii mari și companiile din portofoliul nostru", spune Johan Lundberg.

Iată câteva din companiile în care a investit NFT Ventures

Criteriile NFT Ventures

Pentru a investi într-o companie, NFT Ventures se uită deja la piața existentă și la structura bancară. Apoi identifică porțiuni, sau cutii cum le zice Johan, pe care le pot disloca din acea piață.

"Ce fel de soluție are acea piață? Ce fel de servicii oferă? Cum poate un startup să îmbunătățească soluțiile deja oferite? Și ne uităm la acea nișă care poate fi schimbată și cât de mare e piața și cât de multă valoare adăugată putem oferi", explică Johan Lundberg.

NFT Ventures nu are criterii stricte pentru investițiile pe care le face, dar Johan Lundberg spune că preferă startup-uri care au câțiva clienți plătitori, măcar pentru a demonstra valoarea produsului. "Până și un client ar fi bun", spune Johan.

De altfel, Johan Lundberg spune că soluția pentru startup-urile fintech e să se concentreze pe piața deja existentă, dar să identifice nișe, pentru că timpul neo-băncilor a apus, precum Revolut, Monzo, N26. Acestea sunt deja prezente pe piață și o duc bine, dar nu mai lasă loc de evoluție pentru alte startup-uri. Așadar, cine dorește să se ducă spre fintech, trebuie să găsească o nișă potrivită.

Înscrie startup-ul tău la Future Banking Fire Pitch aici.

"Concentrează-te pe niță, produse mai complicate și servicii mai avansate", spune Johan Lundberg.

Strategia NFT: să lucreze cu marile instituții bancare

De multe ori privim fintech-urile drept adversari pentru băncile tradiționale, dar pe măsură ce ecosistemul crește și se diversifică, startup-urile fintech nu mai lucrează împotriva băncilor, ci cu ele. Iar la NFT Ventures lucrul acesta se vede cel mai bine, pentru că orice extindere regională înseamnă un parteneriat cu o instituție financiară cu vechime.

"Putem să ne extindem, dar în orice piață ne ducem vrem să avem un partener financiar cu vechime. Putem investi în companii și să avem alături o bancă. E foarte important pentru noi acest aspect. Colaborarea poate fi pe linii de credit, pe suport. Când vorbim cu un startup vrem să aflăm ce valoare suplimentară pot aduce și ce putem să le oferim noi ca să crească mai rapid. Noi identificăm parteneriate cu jucători tradiționali alături de care putem lucra", spune Johan Lundberg.

Reglementări și legi pentru fintech-uri

NFT Ventures consideră că e nevoie de reglementarea domeniului fintech, pentru că până la urmă sunt startup-uri care lucrează cu bani și au nevoie de încredere.

"Pe de altă parte companiile noastre nu ar trebui reglementare la fel ca jucătorii mari, pentru că nu suntemm bănci. E nevoie de o diferență în reglementare și nu e cazul acum, din păcate. Trebuie legi adaptate la nevoile fintech-urilor", spune Johan Lundberg.

Un lucru destul de complicat pentru ecosistem e Brexitul, iar Johan Lundberg e de partea celor cărora le pare rău că acest lucru se întâmplă. "Londra nu va ai fi un oraș important. Vedem multe bănci care mută operațiunile principale la Amsterdam, Paris, Madrid sau Berlin, dar nu va mai fi niciun centru puternic, ceea ce e trist. Puterea Londrei nu va mai fi văzută în altă parte", spune Lundberg.