Unul dintre cele mai cunoscute și respectate programe de accelerare de startup-uri din lume, Startupbootcamp, a fost la București pentru un eveniment de promovare și descoperire a companiilor locale care pot aplica la acceleratorul lor din Barcelona, concentrat pe Internet of Things și Big Data. Am vorbit cu Richard Lagrand, director de programe la Startupbootcamp, despre posibilitățile ecosistemului din Europa de Est. El a oferit câteva sfaturi fondatorilor.

Richard Lagrand a fost la București pentru Startupbootcamp Fast Track organizat la Tech Hub. Acceleratorul din Barcelona caută aplicanți din România pentru domeniile Internet of Things Big Data, augmented reality sau virtual reality. Am vorbit cu el și despre domeniile trendy din lumea startup-urilor, dar și despre șansele ecosistemelor de aici.

richard-lagrand
Inginerii și engleza - avantajele României

„Londra, Amsterdam sau Berlin sunt ecosisteme prea aglomerate, așa-numite <<overserved>>. Toate acceleratoarele și incubatoarele sunt în aceste puncte fierbinți. Și toată lumea se uită la aceeași masă de startup-uri. De asemenea, companiile au de unde alege pentru a crește“, spune Richard Lagrand.

Londra, Amsterdam sau Berlin sunt ecosisteme prea aglomerate, așa-numite <<overserved>>. Toate acceleratoarele și incubatoarele sunt în aceste puncte fierbinți

În ceea ce privește, țara noastră are câteva avantaje din punctul de vedere a lui Lagrand. „Am întâlnit multe echipe talentate în ecosistemele mai mici, unde acceleratoare nu s-au îndreptat încă. Nivelul englezei este excelent în România în rândul antreprenorilor tineri și au o voință foarte mare să reușească. Ei sunt dispuși să facă pașii necesari pentru a progresa. Apreciem valoarea echipelor de ingineri, nivelul limbii engleze și motivația. Din acest motiv vrem să urmărim astfel de echipe“, a adăugat directorul de programe de al Startupbootcamp.

Trebuie să te faci remarcat. Du-te la evenimente, la pitching, participă la sesiuni de speed dating cu investitorii și încearcă să îți faci o hartă cu cei mai buni investitori

Du-te la evenimente

Cu toate acestea, startup-urile din România au dificultăți în a se adresa piețelor internaționale. Richard Lagrand spune că și investitorilor le este greu să analizeze astfel de piețe și să se hotărască dacă unele merită sau nu. „Trebuie să te faci remarcat. Du-te la evenimente, la pitching, participă la sesiuni de speed dating cu investitorii și încearcă să îți faci o hartă cu cei mai buni investitori pentru ceea ce ai nevoie. Să vii la un accelerator poate grăbi procesul, pentru că investitorilor le place că informația le este filtrată de dinainte“, spune Lagrand.

Aplicațiile la Startupbootcamp sunt deschise până pe 10 octombrie. Poți să te înscrii la această adresă dacă vrei să petreci trei luni la Barcelona și să preziți produsul tău la 4YFN, în cadrul Mobile World Congress de anul viitor, cel mai important eveniment din lumea tehnologiei mobile.