Numărul tranzacţiilor procesate de NETOPIA mobilPay în primele nouă luni ale anului, a depăşit pragul de 3 milioane, cu 15% mai multe faţă de numărul total înregistrat în 2015. Până la finele lui 2016, volumul lor va ajunge la circa 4,5 milioane, cu 73% mai mult faţă de 2015, iar valoarea sumelor achitate digital va cumula 175 milioane euro, în creștere cu 30% față de anul trecut.

NETOPIA mobilPay

Potrivit datelor  companiei, de la începutul anului până în prezent, circa 30% din totalul tranzacţiilor NETOPIA mobilPay au fost realizate de pe dispozitive mobile. Smartphone-urile au fost utilizate cu precădere, ponderea lor din totalul achizițiilor online din primele trei trimestre fiind de 26%, în timp ce 4% dintre tranzacții au fost făcute de pe tablete.

În ceea ce priveşte profilul şi segmentul de vârstă care a generat majoritatea plăților electronice și mobile, 70% dintre ele au fost făcute de români cu vârste între 25 și 44 de ani, în timp ce tinerii de 18 – 24 de ani au realizat 15% dintre plăţile digitale şi mobile realizate prin NETOPIA mobilPay. Bărbaţii sunt, în continuare, cei care fac majoritatea tranzacţiilor pe Internet, în proporţie de 60%.

”Plățile digitale cresc gradual, în toată țara. Dacă în anii anteriori, Bucureștiul genera peste 50% din totalul tranzacțiilor online și mobile, observăm că anul acesta orașe precum Cluj-Napoca, Brașov sau Constanța au urcat provincia peste Capitală”, declară Antonio Eram, CEO și Fondator NETOPIA mobilPay.

Potrivit acestuia, bucureștenii au generat aproximativ 42% dintre tranzacțiile intermediate de companie în primele trei trimestre, menținându-se pe primul loc în topul românilor care au plătit cel mai mult online cu cardul. Însă, ponderea acestora este mai scăzută față de anul trecut, când mai bine de jumătate dintre tranzacțiile online erau din Capitală.

Suma medie cheltuită online - 230 de lei

Cluj-Napoca se află pe locul 2 în clasament, cu 9% dintre plățile digitale din întreaga țară, față de 5% - nivel înregistrat în 2015. Ultima poziție a podiumului o ocupă Brașovul, cu circa 5% dintre tranzacții, comparativ cu 3%, ponderea de anul trecut.

Pe de altă parte, suma medie cheltuită online în perioada analizată a fost de 230 lei, echivalentă cu cea raportată în 2015. Cele mai mari plăţi digitale procesate de NETOPIA mobilPay, de la începutul anului, s-au ridicat la 91.000 lei și, respectiv, 73.000 lei, pentru două facturi, iar cea de-a treia a fost în valoare de 33.000 lei, pentru bilete de avion.

Și plățile cu Bitcoin s-au menținut pe un trend ascendent în acest an, creșterea fiind de 50% de la o lună la alta, pentru comercianții mari, care au înregistrat inclusiv tranzacţii de 5.000 de lei.