Această nouă variantă ar urma să fie discutată în ședința de guvern de astăzi, 20 iunie, după cum declara aseară Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Potrivit jurnaliștilor Hotnews.ro, care au consultant documentul propus pentru reglementarea aplicațiilor de ride-hailing, transportul alternativ de persoane se poate efectua numai prin intermediul unei platforme digitale avizate tehnic de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Versiunea anterioară a proiectului spunea că intermedierea transportului alternativ pe teritoriul României este supusă autorizării de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI).

Conform noului proiect, MCSI va emite avizul tehnic pentru platformele digitale în termen de 30 de zile lucrătoare de la depunerea documentației complete, iar acesta va fi valabil 12 luni (într-una dintre versiunile anterioare era vorba de o autorizație pe 3 ani).

”Avizul tehnic pentru platformele electronice, autorizația pentru transportul alernativ precum și copia conformă a autorizației pentru transportul alternativ se eliberează pentru perioadele corespunzătoare prevăzute în prezenta OUG, fără a depăși data de 30.09.2022”, se mai spune în textul proiectului.

Anual, companiile vor trebui să achite o taxă de 50.000 de lei la bugetul de stat.

În trafic, autoturismele acceptate pe platforma digitală vor avea afișat la vedere în partea din față și din spate a autoturismului un ecuson cu o dimensiune de 10 cm x 10 cm, care va conține numărul de înmatriculare, denumirea platformei folosite. Ecusonul este emis de ARR. În proiectul anterior se specifica un ecuson rotund cu diametrul de 10 cm.

În termen de 35 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, MCSI va emite un ordin de ministru cu norme și proceduri pentru obținerea avizului tehnic pentru platformele digitale.

Persoanele fizice și juridice care derulează operațiuni ce intră sub incidența acestei OUG beneficiază de o perioadă de tranziție de 60 de zile de la data la care autoritățile și-au îndeplinit obligațiile - cele 35 de zile ale MCSI și 30 de zile ale Autorității Rutiere Române de a publica modelele documentelor necesare îndeplinirii atribuțiilor ce îi revin.

Puteți consulta documentul pentru reglementarea Uber, Bolt sau Clever Taxi accesând acest link.