Supercomputerul denumit MareNostrum 4, cu o viteză de procesare de 11.1 petaFLOP , va fi găzduit de „cel mai frumos centru de date din lume”, situat în Capela Torre Girona din cadrul Universității Politehnice din Catalonia, Barcelona, Spania.

Acesta fi utilizat pentru o gamă largă de demersuri științifice, de la cercetarea genomului uman, bioinformatică și biomecanică, la prognoza meteo și compoziția atmosferică. Acest nou sistem, care va continua să fie dezvoltat și în viitor, ocupă poziția 13 pe cea mai recentă listă TOP500 (top500.org) a celor mai performante sisteme de supercomputing din lume.

Sistemul este compus din peste 3.400 de noduri de servere Lenovo de ultimă generație, având la bază procesoare Intel Xeon, interconectate cu ajutorul a peste 60 de kilometri de cablu de rețea de mare viteză Intel Omni-Path Technology 100 Gb/s. Acesta este cel de-al treilea sistem de tehnologie de vârf HPC instalat de Lenovo în cadrul Parteneriatului pentru Putere de Calcul Avansată în Europa (Partnership for Advanced Computing in Europe, PRACE). Astfel, Lenovo devine cel mai mare furnizor de sisteme tip HPC pentru această comunitate științifică de mare impact, ceea ce consolidează poziția Lenovo drept compania producătoare de supercomputere cu cea mai rapidă creștere din Europa.

Lenovo ocupă și locul 2 în lista TOP500 cu 92 de mențiuni și se plasează pe primul loc în supercomputing în China, regiunea cea mai extinsă și cu cea mai mare creștere în domeniul supercomputing-ului din lume, unde are cu 50% mai multe mențiuni față de următorul competitor.