Lectură de 8 min

Moto Z – Cel mai subțire telefon din lume [REVIEW]

Abonează-te pe  
Motorola trăiește. Deși ai fi tentat să spui că e un mort viu, legat la aparate de chinezii de la Lenovo, noile telefoane scoase sub umbrela celebrului brand nu dezamăgesc deloc.
Moto Z – Cel mai subțire telefon din lume [REVIEW]

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Am avut ocazia să folosesc timp de două săptămâni noul flagship, Moto Z, un telefon care se laudă că e cel mai subțire din lume. Și nu am fost dezamăgit.

Ca utilizator de iOS, nu am fost foarte încântat la început. Încă de la iPhone 3G am avut ocazia să folosesc numai terminale Apple, deci poți spune că sunt ușor obișnuit cu acest gen de smartphone-uri. Sau spălat pe creier. Nu am avut niciodată un Android până la Moto Z, iar așteptările mele de fan înfocat al companiei din Cupertino se opreau destul de jos. Mă așteptam să primesc pe mână o piesă excepțională de hardware, stricată, însă, de softul Nougat. Dar nu a fost deloc așa.

Un display de calitate

La prima vedere, terminalul impresionează prin subțirimea sa și prin greutatea extrem de redusă. Ai senzația că ții în mână o jucărie de copii, mult prea fragilă pentru palmele mele neîndemânatice. Recunosc că l-am utilizat cu oarece groază, așteptându-mă ca dintr-o clipă-n alta să îl scap și să îl fac țăndări. Din fericire nu a fost cazul de așa ceva, fiind foarte grijuliu față de ecranul mare, un AMOLED de 5,5 inci, care este foarte responsiv. Acesta scoate o rezoluție de 1440 x 2560 pixeli.

Ca să fim clari de la început. Telefonul personal este un iPhone 5S, căruia îi cunosc fiecare secret, fiecare hibă și fiecare punct forte. Diferența este foarte mare, logic, dacă ții cont că sunt telefoane aflate la două generații distanță unul de cealălalt. Ecranul Moto Z dispune de culorii mult mai vii, mult mai atrăgătoare și încă de la început am rămas impresionat. Ca o paranteză, de fiecare dată când am pus mâna pe 5S-ul meu în perioada de test, am simțit că ridic o machetă în miniatură în care mă așteptam să găsesc niște gume fără gust.

Câteva cuvinte și despre senzorul de amprentă. E excepțional. Chiar dacă este mai mic decât majoritatea, este extrem de responsiv. Nici nu-l atingeam bine și eram în meniu. Design-ul lui este foarte simplu. Nu e nici dreptunghiular ca la Samsung, nici circular ca la iPhone. Este un mic pătrat discret.

Ecranul de 5,5 inci are 16 milioane de culori și este protejat de Corning Gorilla Glass 4. Telefonul, cu totul, are dimensiunile de 153.3 x 75.3 x 5.2 mm. Camera foto de pe spate are 13 MP și este puțin ieșită în afară, însă când aplici una dintre protecțiile Moto Mods acest lucru devine irelevant.

Aceste Moto Mods sunt, de fapt, trăsăturile definitorii ale acestui terminal. Sunt ca un fel de carcase modulare care se aplică direct, prin intermediul unor magneți și pini, pe spatele telefonului. Până acum sunt pe piață patru moduri disponibile: unul de cameră foto, un proiector, o baterie externă și o boxă externă. Despre ele vorbim puțin mai jos.

Ce conține pachetul de bază

Telefonul costă aproximativ 2.600 de lei pe piață, iar pachetul pe care îl vei primi conține terminalul Moto Z, încărcătorul USB Type C, o cheiță pentru detașarea slotului de SIM și micro SD plus obișnuitul manual de instrucțiuni. Dacă vrei să-l tunezi în plus cu niște Moto Mods va trebui să mai scoți din buzunar ceva bănuți. Cam încă pe atât pentru două-trei dintre ele.

Moto Mods

Sunt lucrul care deosebește acest telefon de celelalte de pe piață. Practic, avem un fel de device-uri care se atașează magnetic, prin niște pini, pe spatele telefonului. Deci este exclusă conexiunea Bluetooth, ceea ce poate doar să ne bucure. O ”alipire” fizică este mereu mai fiabilă și mai puternică decât una wireless.

Celebrele Moto Mods

Hasselblad True Zoom

Modulul de cameră foto costă 300 de dolari și este produs de suedezii de la Hasselblad, un nume uriaș în industrie. Prețul pleacă de la aproximativ 250 de dolari, unul destul de prohibitiv, având în vedere că este mai mult un moft. Eu, personal, am făcut poze cel puțin la fel de bune cu camera telefonului. Și nu a trebuit să achit aproximativ 1.200 de lei în plus. Ca o comparație, am pus mai jos o poză făcută cu camera din dotare, alături de una făcută cu modul de la Hasselblad. Rezultatele vorbesc de la sine. Pe scurt, achiziția acestui mod este, în opinia mea, un moft destul de scump care nu își merită banii.

Stânga: Cameră proprie // Dreapta: Hasselblad True Zoom

JBL SoundBoost

Când spui JBL, spui sunet de calitate. Și exact asta face boxa atașabilă. Modulul vine la prețul unei boxe externe mai de Doamne-Ajută, fiind însă mult mai portabil. Îl poți ține liniștit în buzunar și îl poți atașa doar când ai nevoie. De altfel, punctul cheie al tuturor modurilor este portabilitatea. Le poți ține și atașate de telefon dacă vrei, însă dimensiunea și greutatea acestuia se va tripla. Eu, personal, aș cumpăra acest mod.

Instashare Projector

La prima vedere, proiectorul atașabil nu impresionează. Cu toate că este foarte ușor de folosit, apeși pe un buton și ești gata, pe condiții de lumină difuză abia se deosebește ceva. Eram pregătit să renunț de tot la el după ce i-am dat drumul puțin în redacția cu jaluzelele trase și luminile stinse. Însă seara, acasă, pe întuneric deplin, e cu totul altă poveste. M-am uitat la un meci de snooker pe Eurosport Player și nu am fost dezamăgit. Reda chiar în HD. Pe tavan. Deci, dacă vrei să plătești 300 de dolari ca să te poți uita la sport sau la filme, noaptea, pe tavan, este super și își face treaba.

Incipio OFFGRID Power Pack

De departe cel mai folositor dintre toate Moto Modurile. Este o baterie externă aplicabilă care îți oferă până la o zi în plus de autonomie. Bateria telefonului, de 2600 mAh, este suficientă cât să nu te cari cu încărcătorul după tine și ajunge de la 5% la capacitate maximă în aproximativ 40 de minute. Dacă adaugi și Power Pack-ul de 2220 mAh, deja ești asigurat pentru o zi jumătate-două. Pack-ul are două moduri de utilizare, unul economic care îți ține terminalul constant la 80%, astfel bateria externă este mai longevivă, iar celălalt care îl ține constant la 100%. Pentru prețul de aproximativ 70 de dolari noi spunem că este un must-buy.

Style Mods

Aceste moduri sunt ca niște carcase de protecție și nu au nicio folosință tehnică. Practic, după cum spune și numele, sunt doar de design. În România, ele se găsesc la prețul de 60-80 de lei. Nu este deloc prohibitiv, iar ele te asigură că telefonul tău este protejat cum trebuie. Plus că arată foarte bine.

Cu și fără Style Mod // Pinii conectori

Hardware

Terminalul celor de la Lenovo vine echipat cu un quad-core (2x1.8 GHz Kryo & 2x1.6 GHz Kryo) de la Qualcomm, respectiv Snapdragon 820. Memoria telefonului este de 4 GB RAM, iar spațiul de stocare este unul destul de primitor. Cel intern vine în două variante, de 32 și 64 de GB, iar la nevoie poți adăuga un microSD de până la 256 de GB.

În ceea ce privește bateria, eu am reușit să scot din ea aproape două zile de autonomie, folosind telefonul constant la jocuri, navigare pe net și ascultat muzică. Asta înseamnă bateria proprie plus Moto Modul Incipio. Impresionant. Mai ales că timpul de încărcare e și el foarte scurt. Cum spuneam, 40 de minute pentru bateria proprie, la care se adaugă o oră cu tot cu modul de baterie externă. Aproape două ore de încărcare pentru o autonomie de două zile.

Telefonul s-a comportant excelent cu aproape toate aplicațiile deschise în același timp, aproximativ 20. De asemenea, terminalul s-a descurcat foarte bine și la gaming. Am testat jocuri cu cerințe destul de ridicate precum Real Racing 3 sau Mortal Kombat X. Le-am rulat pe rând, cu alte aplicații și jocuri deschise în fundal, iar flagship-ul nu a dat semne de oboseală. Practic nu am simțit în niciun moment că Moto Z ar deveni ”laggy” sau leneș.

Software

Cum spuneam la început, nu am avut niciodată ”plăcerea” de a mă întâlni cu Android. Până acum. Din ce am mai văzut pe la prietenii mei, utilizatori de telefoane mai vechi cu acest sistem de operare, nu am fost niciodată convins. Mereu mi-a plăcut mai mult iOS, mi s-a părut mai intuitiv, mai relaxat cumva. Nu te împușcă cu multe lucruri nefolositoare. Cum ar fi suita de zeci de milioane de aplicații din Google Play al căror unic scop e să-ți umple mobilul cu malware. Unii vor spune că Android îți oferă libertate totală. Dar dacă noi nu vrem libertate totală? Ce facem atunci? Poate prefer o aplicație care știu că merge bine și s-ar putea să coste un dolar, decât 50 de alternative care nu îmi rezolvă cu nimic problema.

Însă pe Moto Z nu prea am avut probleme de adaptare. Acesta vine cu Android Marshmallow 6.0 însă eu l-am updatat din primul minut la ultima versiune de Nougat. Și am fost foarte plăcut surprins. Cu riscul de a părea ușor obsedat, experiența s-a apropiat de cea de pe iOS. Dacă înainte să folosesc Moto Z nici măcar nu concepeam să schimb marca telefonului, acum sunt puțin pus pe gânduri. Însă nu convins.

Per total, versiunea de Android este una curată, fără prea mult bloatware. Adică aproape deloc. În afară de două-trei aplicații introduse special ca să ajute compatibilitatea cu Moto Mods, nu am observat nimic nelalocul lui. Și poate că de-asta am avut o impresie așa bună. De multe ori prefer lucrurile simple, dar elegante, în locul unei platforme mult prea încărcate.

Camera foto

Terminalul vine cu două camere foto, una principală și una secundară. Cea de pe spate are 13 megapixeli, autofocus pe laser și tehnologie dual-LED. Aceasta scoate poze excepționale, de calitate extrem de apropiată de cele trase cu Moto Modul de la Hasselblad. De-asta spuneam că nu merită 1.300 de lei în plus pe dispozitivul atașabil. Ca feature-uri ai Geo-tagging, Touch Focus, Face Detection, HDR și Panorama, lucruri obișnuite pentru un terminal premium.

Piața Dorobanți văzută prin camera principală a terminalului

Camera secundară, cea de pe fața telefonului, are 5 megapixeli și rezoluție Full HD de 1080p. Cel mai interesant lucru la ea este că dispune de un flash pe LED care te va impresiona atunci când vei vrea să îți faci selfie-uri în condiții de noapte sau de luminozitate scăzută.

L-aș cumpăra?

Depinde. La un preț de 2.600 de lei, telefonul se bate îndeaproape cu terminalele Apple vechi de o generație, sau cu Samsung-urile S7. Însă aici totul depinde de gusturi. Terminalele high-end sunt toate extrem de apropiate ca specificații, astfel că alegerea finală depinde doar de preferința consumatorului în ceea ce privește marca, camera foto sau sistemul de operare. Telefonul este o alegere bună pentru oricine vrea calitate, iar multitudinea de Moto Mods poate fi decisivă în decizia ta. Și aici, posibilitățile de a asista la lansarea unor noi tipuri de device-uri atașabile sunt destul de mari. Cine știe ce Moto Mods aftermarket vor apărea în viitor. Un lucru e cert. Mi-am pus o întrebare simplă. Dacă nu ar exista deloc Moto Mods mi-ar mai plăcea acest terminal, ca unul de sine stătător? Răspuns, da.

Pot să spun doar că Moto Z m-a făcut mai maleabil în ceea ce privește alegerea unui nou telefon. Nu m-a convins, însă a reușit să mă pună pe gânduri, ceea ce e mare lucru. Mai jos am alcătuit și o listă de puncte pro și contra. Recunosc, mi-a luat destul de mult să găsesc părțile negative.

Puncte pro

  • Moto Mods
  • Cameră
  • Display
  • Baterie
  • Senzorul de amprentă

Puncte contra

  • Design fragil

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: