Ce rimează cu Cioloș? Soros. Mi se pare că atunci când vrei să acuzi pe cineva și nu mai ai argumente, poți să găsești oricând argumentul Soros. Pentru că ne apropiem de alegerile parlamentare, manipulările au început. Și dacă data trecută m-am folosit pe mine drept cobai, ca să arăt cum funcționează treburile, ieri am văzut cum funcționează sistemul pe un caz real.

collage

Era o sâmbătă care nu anunța nimic, leneșă, ca de toamnă ușoară. Deodată, o "informație" a zguduit internetul românesc. Cioloș are o legătură secretă cu miliardarul american George Soros! Informația a venit de la site-ul sursazilei.ro, într-un articol cu titlul „Platforma lui Dacian Cioloș, găzduită de rețeaua lui George Soros“. Articolul e de o parșivenie uluitoare, o manipulare la care nu m-aș fi putut gândi.

screen-shot-2016-10-22-at-21-22-28

Practic, Cioloș e găzduit de Soros pentru că site-ul ro100.ro, al platformei România100, este găzduit de GoDaddy. Cei de la sursazilei.ro au făcut și un grafic prin care arată că: GoDaddy e deținut de fondul de investiții KKR, la care majoritar este Henry Kravis. Ei bine, fondul acesta de investiții și Soros au avut câteva investiții comune.Sau au intenționat să aibă, că nu prea înțelegi bine. Se citează un articol din 2000, când cele două entități anunțau că urmează să investească bani în site-uri europene. În plus, sursazilei.ro, a „descoperit“ că și Freedom House e găzduită pe serverul unde este și site-ul kkr.com, în timp ce Transparency International șade tot la GoDaddy.

Despre metode de manipulare am scris în acest articol, în care am explicat cum poți să întorci opinia publică împotriva cuiva, folosindu-te de date disponibile public pe internet. 

Te doare mintea, iar dacă nu știi măcar o boabă mică de internet, lucrurile par plauzibile. Stați cu mine. Urmează să deconstruim informațiile și voi publica, în premieră, o parte din ceea ce vom denumi „Lista lui Soros“, adică site-urile din România care sunt găzduite de GoDaddy.

Înainte de orice, sursazilei.ro e înregistrată pe un server Cloudflare, o companie americană. Vali Petcu, zoso.ro, a scris despre asta aici. 

1. Cum se înregistrează un site pe internet?

E primul pas ca să înțelegi cât de manipulatoare e știrea de mai sus. Ca să ai un site pe internet ai nevoie de câțiva pași. Trei elemente sunt esențiale: denumirea site-ului, domeniul (.ro, .com și altele) și serverul care găzduiește acel site (adică îl face să fie activ).

Ca să înregistrezi numele site-ului poți să te duci la RotlD, adică organizația locală care se ocupă cu numele de domenii de internet. RotlD îți permite înregistrarea de domenii cu terminația .ro. Poți alege alte alternative, așa-numitele registrare. Un registrar e o companie care are dreptul de a acorda nume de site-uri și domenii de internet. GoDaddy, menționat în articol drept rețeaua lui Soros, e cel mai mare astfel de registrar din lume. Procesul la GoDaddy durează vreo trei minute. Știu asta pentru că am înregistrat și eu un site aici.

2. Ce e un server pe care ții site-ul?

Dacă nu aveți cunoștințe de internet, sună complicat. Un server este pentru un site ce este un chioșc pentru un magazin, adică un sediu. Internetul are adrese, ca un oraș. În spatele fiecărui nume de site există o adresă IP, adică un cod unic al fiecărui server. Când dai click pe start-up.ro, se realizează o conexiune către o adresă IP care răspunde și deschide site-ul. Poți cumpăra servere cam de peste tot, inclusiv de pe GoDaddy, care e și foarte ieftin. Pentru 4 dolari pe lună, poți găzdui un site acolo.

screen-shot-2016-10-23-at-08-03-37
3. Te întâlnești cu Soros dacă înregistrezi un site la GoDaddy?

Nu, evident. Înregistrarea se face pe internet. De altfel, dacă vei căuta pe Google „register website“ sau „web hosting for website“, ai șanse mari să ajungi la GoDaddy, tocmai pentru că 61 de milioane de alte site-uri sunt înregistrate sau găzduite aici.

De altfel, articolul manipulator spune că „Dacian Cioloș se află în sfera de influență a miliardarului american George Soros, fiind sprijinit de rețeaua pe care acesta o controlează“. Nici vorbă. Nu trebuie să fii în sfera de influență a lui Soros ca să înregistrezi la GoDaddy, ci trebuie să fii normal la cap și să vrei să ai un server bun.

4. Ce legătură e între Kravis și Soros?

Aproape niciuna. Faptul că fondurile lor de investiții au avut (sau nu) investiții comune, nu înseamnă că Soros controlează GoDaddy. Legătura făcută în articol e o nemernicie, lipind două nume care au fost conectate doar în cadrul unor articole de presă despre intențiile investiționale ale unor fonduri.

5. Ești sorosist dacă stai la GoDaddy?

Nu. Tocmai de asta, ajutat de prietenii de la Agile Media, am făcut rost de o listă aproape completă a site-urilor din România găzduite de serverele GoDaddy. Veți vedea în această adevărată „Listă a lui Soros“, cam ce fel de site-uri sunt găzduite acolo.

Lista lui Soros

Sunt ironic. Fac mențiunea asta pentru cei care nu stau foarte bine cu subtilitățile. În documentul de mai jos sunt 938 de site-uri găzduite în România de GoDaddy.

Primul pe listă e roncea.ro. Mai frumos de atât nu se putea. roncea.ro aparține lui Victor Roncea, un jurnalist cu accente naționaliste, creștine și... anti-sorosiste. Iată mai jos câteva titluri de pe site-ul său, găzduit de GoDaddy.

screen-shot-2016-10-23-at-07-41-53

Un alai de PSD-iști de rangul 2 au început să distribuie articolul sursazilei.ro. Se apropie campania, Dacian Cioloș e popular, iar o majoritate PNL / USR, formată în jurul premierului riscă să amenințe poziția social-democraților. Imperiul contraatacă. Mai jos sunt câțiva tineri PSD (de pe contul colegului Mihai Mateaș) care au dat share manipulării.

screen-shot-2016-10-23-at-07-59-45

Surpriză, în „lista lui Soros“ e și site-ul psd-neamt.ro. Nefuncțional acum, dar înregistrat în 2013.

Ce alte site-uri sorosiste întâlnim în listă? resursebiblice.ro (dar parcă Soros era cu evreii, nu?), youtubecrestin.ro, primaria-talmaciu.ro (am prins sorosiștii din primării!!) La Tălmaciu e mână criminală. Continuăm lista cu: primariavictoria.ro, ziarulziarul.ro, primariacomuneicorni.ro, primariaajibert.ro, bisericasfstelian.ro, bisericadomneascapitesti.ro, faptelecredintei.ro, magazin-bisericesc.ro.

Puteți citi și voi. Urmărind lista aceasta, m-am gândit că sursazilei.ro a ratat să ducă manipularea la un nou nivel. Ar fi putut să facă rost de ea și să înceapă să înfiereze legăturile lui Soros în România. O listă cu peste 900 de site-uri găzduite de GoDaddy ar putea fi pentru manipulatori un titlu ca: „Afacerile și organizațiile controlate de Soros în România“. Și nu mică ne-ar fi fost mirarea să aflăm că în lista asta sunt magazinele de jaluzele, biserici, primării, medicamente, jucării sexuale și Dacian Cioloș!

Dacă ai ajuns până aici, sper că ai înțeles deja că ceea ce ai citit ieri și vei vedea distribuit pe rețelele sociale și poate pe la televiziuni a fost o manipulare ordinară. A fost făcută prin alăturarea aproape aleatorie de nume. Se folosesc de lipsa ta de cunoștințe de internet ca să te facă să crezi că Soros controlează actualul guvern. Articole ca acestea vor mai apărea. Vor fi mai multe decât cele corecte. Cu toate acestea, de acum până la alegeri, dar și după aceea, întreabă-te mai mult. Gândește-te dacă nu există vreun interes în spatele vreunei știri, analizează fapte și nu legături imaginare. Iar dacă mai auzi cuvântul Soros, să știi că nu „miliardarul american“ e cauza problemelor României, ci noi, băștinașii.

Mai jos, lista cu site-uri găzduite de GoDaddy. 

Lista Lui Soros by Vlad Andriescu on Scribd