Update: Lansarea a fost amânată din cauza vremii.


SpaceX intră în istorie astăzi, 27 mai, când compania va lansa prima misiune cu oameni spre Stația Spațială Internațională, practic fiind prima companie privată care face asta. Americanii nu au mai trimis de ceva vreme astronauții spre Stația Spațială Internațională cu navete proprii, bazându-se pe resursele Rusiei prin rachetele SOyuz.

„Lansăm din nou astronauți americani cu rachete americane de pe solul american”, a spus administratorul NASA, Jim Bridenstine. Sunt 9 ani de când a fost lansată ultima navetă spațială americană spre Stația Spațială Internațională.

Există și un risc ca misiunea să nu înceapă. Sunt 40% șanse de nori și ploaie în Florida, ceea ce va ține racheta SpaceX la sol. Dacă acest lucru se întâmplă, lansarea va fi mutată pe 30 mai.

Misiunea se numește Demo-2 și va folosi rachetele SpaceX Falcon 9. Lansarea va fi la Kennedy Space Center în Cape Canaveral, Florida. Astronauții care vor ajunge pe Stația Spațială Internațională vor fi Doug Hurley și Bob Behnken. Aici puteți citi pe larg un material despre cei doi astronauți care vor vor scrie istorie pentru Space X și NASA, fiind primii pe care o companie privată îi va trimite în spațiu.

După 19 ore, Bob Behnken și Doug Hurley vor andoca la Stația Spațială, o durată mai mică decât drumul Iași - Timișoara cu trenul.

Misiunea Demo-2 este creată pentru validarea capsulei SpaceX Dragon și a rachetelor Falcon 9 pentru zborul cu oameni. Dacă totul va fi bine, compania va opera zboruri spațiale constante pentru NASA.

Află mai multe detalii despre misiune pe space.com.

SpaceX a semnat un contract de 2,6 miliarde de dolari cu NASA în 2014 pentru șase misiuni. De asemenea, NASA are un contract activ și cu Boeing, de 4,2 miliarde de dolari, americanii urmând să folosească niște capsule de tip CST-100.