”Agricultura de Mâine” este un proiect start-up.ro, powered by CEC Bank, dedicat antreprenorilor care fac lucrurile să se miște în agricultura românească și care au găsit modalități de a folosi tehnologia pentru a crea viitorul încă de acum. Acestea sunt poveștile și sfaturile lor.


Ideea pentru proiectul Holde Agri a fost concepută în 2016, de către patru antreprenori români, Liviu Zăgan, Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig. În 2017, fondatorii s-au asociat cu echipa de la Certinvest și împreună au înființat în 2018 Holde Agri Invest SA.

”Lucrăm circa 10.000 de hectare de teren în acest moment. Am început cu o fermă de 2.800 de hectare lângă Roșiorii de vede, am extins suprafața în zonă, am achiziționat de curând încă o fermă lângă București, la Frumușani, și acum suntem în curs să achiziționăm o fermă la Videle”, ne poveștește Liviu Zăgan, CEO-ul Holde.

Arhitect de meserie, Liviu nu a fost străin de domeniul agricol în momentul în care a conturat alături de partenerii săi de afaceri conceptul Holde Agri, având în acest moment circa un deceniu de când este familiarizat cu mersul lucrurilor în agricultură.

La finalul lunii octombrie 2019 am vorbit cu Liviu Zăgan, unul dintre fondatori și unul dintre cei mai de succes arhitecți din România, despre visul unei cooperative agricole moderne în România (video&podcast).

Un deceniu de agricultură românească

Cum a evoluat agricultura românească în ultimul deceniu? A progresat, în viziunea lui Liviu.

”În ultimii 10 ani și-au modernizat fermele, exploatațiile agricole, au beneficiat de fonduri europene, și-au modernizat parcul de utilaje, tehnologia de lucru, chiar și la nivel de tehnologii agricole, felul în care se fac tratamentele, planul de fertilizare, genetica. Există progres pe zona asta, dar nu este singura componentă”, spune Liviu Zăgan.

CEO-ul Holde este convins că s-a ajuns la o agricultură modernă și comparabilă, ca parametri de business, cu orice altă industrie din România. ”A ieșit din zona gri și, în momentul de față este un business cu principii solide. Întrebarea foarte importantă e ce urmează după o astfel de perioadă”, menționează Liviu.

Au fost câteva elemente care au ajutat la modernizarea sectorului agricol. Cum ar fi aderarea României la UE, creșterea transparenței în ceea ce privește comercializarea produselor agricole, TVA-ul cu taxare inversă. ”Toate produsele agricole se comercializează fără TVA și asta cred că a ajutat la o mai bună organizare și structurare a pieței de produse agricole”, este de părere Liviu Zăgan.

Însă, tot progresul la care s-a ajuns în acest moment, când avem startup-uri ce creează produse dedicate pentru a crește randamentul culturilor, care-i ajută pe fermieri să identifice probleme cu dăunătorii, să știe unde e nevoie de irigații sau să-și fertilizeze culturile, care-i ajută să-și conducă întregul business de pe ecranul unui dispozitiv inteligent, nu s-a întâmplat peste noapte.

”După 2008, 2009-2010, exista deja tehnologia în agricultură, dar era la un nivel incipient, încă se testau niște sisteme care astăzi sunt larg răspândite. Mă refer, de exemplu, la un simpli sistem de auto-ghidaj pentru utilaje. Țin minte că atunci am început și nu a fost deloc simplu. În ziua de azi e largă răspândită tehnologia de tipul ăsta, dar chiar dacă acum după 10 ani este o componentă de tehnologie în agricultură, părerea mea e că tot suntem la început și că lucrurile sunt încă un curs de a se întâmpla, organiza”, declară CEO-ul Holde.

Agricultura de mâine ține cont de date

În ceea ce privește propriul business, Liviu Zăgan menționează că sunt în plin proces de automatizare. ”Avem și o colaborare cu o firmă specializată în așa ceva. Încercăm să colectăm toate datele de la utilajele pe care le avem și să le folosim ca să îmbunătățim procesele noastre de producție. Nu e simplu deloc, sunt foarte mulți producători de tehnologie, fiecare cu protocolul lui, cu proprietatea asupra tehnologiei respective și este o provocare să poți să pui la un loc pe toată lumea, să poți să găsești numitorul comun, să poți să beneficiezi de datele tale și, mai departe, să începi să folosești concluziile pe care le poți trage având datele”, adaugă el.

Recent, reprezentanții Holde Agri au anunțat un parteneriat strategic cu AgroCity, un startup agro-tech. Prin această colaborare, Holde devine investitor strategic în startup dar și primul client care va folosi soluția AgroCity.

Totuși, pentru a dezvolta agricultura românească pe viitor, Liviu Zăgan este de părere că e nevoie de mai multă implicare din partea statului. ”Dezvoltarea agriculturii românești, părerea mea e că trebuie să vină de sus în jos. S-a făcut mult de jos în sus, fermierii au făcut eforturi mari în a-și dezvolta propriile afaceri și multe au ajuns la un nivel de rentabilitate în linie cu alte industrii. Dar sunt câteva elemente ce nu pot fi făcute de fiecare agricultor în parte”, afirmă el.

Cum se poate dezvolta sectorul agricol în România

Printre elementele pe care reprezentantul Holde Agri le identifică pentru a putea dezvolta sectorul agricol local se numără nevoia unei legi a arendei.

Ne trebuie, în România, un cadru legal pentru ca să putem avea siguranță vizavi de terenurile pe care le lucrăm, și aici mă refer la o lege a arendei care să fie mult mai în linie și cu ce se practică în alte țări și cu ce ai nevoie din punct de vedere agricultură. Mă refer la un termen al contractului de arendă de 8-9-10 ani, față de un an cum e acum. Investițiile în agricultură sunt foarte mari, fiecare are nevoie de foarte mult capital și nu ți-l poți amortiza într-un an. Trebuie mai degrabă 5-6-7 ani de zile. Dacă ne gândim că te apuci de treabă, să lucrezi terenul, faci investiții și după un an nu-l mai poți lucra pentru că nu mai contract, pierderea este evidentă”, declară Liviu, precizând faptul că, în plus, vorbim și de investiții în calitatea solului, pe care un agricultor trebuie să le facă urmând un plan de afaceri pe termen lung.

Este vorba, deci, despre nevoia de a avea siguranța terenului agricol pe care un agricultor îl lucrează în arendă. ”Marea majoritate a agricultorilor lucrează terenuri în arendă. Din 100% teren lucrat, probabil cei mai mulți au în arendă 80-90%. E o proporție foarte mare”, adaugă Liviu.

O altă chestiune importantă este legată tot de nevoia de a avea un cadru legal, de data aceasta, în ceea ce privește comasarea terenurilor. ”În prezent, marea parte a terenurilor se lucrează în arendă la mica înțelegere. Nu există un cadru legal care să guverneze exact cine lucrează și unde. Și din acest punct de vedere, suferă comasarea și suferă, până la urmă, rentabilitatea afacerilor”, completează Liviu Zăgan, dând exemplul vecinilor bulgari.

”Înțeleg că este un fel de sistem, un cadru legal, pentru comasarea terenurilor, comună cu comună. Se numește un fel de administrator care pune pe toată lumea la masă și vine cu o soluție vizavi de cine lucrează unde. În loc să lucrezi câteva hectare disparat, lucrezi tot terenul pe care-l ai la dispoziție într-un singur loc. În acest fel, iarăși, e mult mai mare eficiența”.

Nu în ultimul rând, CEO-ul Holde Agri vorbește despre investițiile pe care tot statul ar trebui să le facă pentru a avea în România un sistem național de irigații. ”Este un subiect aproape etern, dar e nevoie de stat, de comunitate, nu se poate face de către privat”, spune Liviu Zăgan. Am vorbit recent cu echipa Holde despre cum crești un business agricol în pandemie în timp ce lupți contra secetei.

Nevoie de suflu nou

Acesta își amintește de un alt exemplu de bune practici pe care l-a auzit de la agricultori din Olanda. ”După cel de-al doilea război mondial, statul olandez a înființat o firmă de consultantă, deținută de stat la momentul respectiv, tocmai ca să-i învețe agricultori să facă agricultură, să facă producție și, sigur, în momentul ăla, să asigure hrana necesară. E o măsură adaptată la nevoia de atunci. Foarte interesant e că, undeva înainte de anii 2000, statul olandez a hotărât să privatizeze autoritatea respectivă pentru că agricultorii deja știau să facă agricultură, nu mai aveau nevoie de suport. Deci, au încheiat ciclul și și-au atins scopul și au predat mai departe ștafeta către domeniul privat, către niște oameni care voiau să facă un business din toată treaba asta”, spune el, adaugând faptul că pentru a pune în practică inițiative de acest gen e nevoie atât de curaj, cât și de dorință politică.

CEO-ul Holde Agri, una dintre cooperativele agricole de dimensiuni mari din țara noastră este convins că odată cu implicarea unui număr tot mai mare de tineri în domeniul agro românesc, sectorul se va dezvolta și mai mult.

”Agricultura în România nu beneficiază, din păcate, de o medie de vârstă comparabilă cu alte industrii. Dacă mă refer la IT, deja agricultura este într-un dezavantaj mare. E nevoie de un suflu nou, de oameni care sunt mult mai conectați la tot ceea ce înseamnă tehnologie în ziua de azi. E clar că la 30 de ani îți dorești să inovezi, să dezvolți, să crești, să faci lucruri noi, pe când la o vârstă de maturitate e normal, tendința naturală să conservi ce ai făcut până atunci și să eficientizezi cu pași mai mici”, este de părere Zăgan, adaugând că tinerii sunt mai aproape de trendul tehnologizării agriculturii, ceea ce este un câștig absolut atât pentru progresul din domeniu, cât și pentru întreaga economie locală.