Nu spun că ar trebui să renunțați de tot la un MBA, de exemplu. Însă nu ignorați faptul că sunt anumite lucruri pe care școlile de business nu vă vor învăța. Iată câteva pe care le veți afla odată ce aveți propria afacere.

Cum să fii un lider mai bun – niște cursuri sau o foaie de hârtie nu te vor ajuta să fii un lider mai bun. Vei învăța asta în business, lucrând cot la cot cu echipa ta. Acolo îți vei da seama de atributele tale forte, dar și de slăbiciunile tale.

Nu există un singur drum spre succes – drumul unui antreprenor nu este liniar. Chiar deloc. Așa cum nu există un singur drum pe care-l poți urma pentru a avea succes, sau o rețetă ca tot ceea ce faci să fie absolut perfect. După cum spuneam mai sus, este vorba despre multe încercări și despre (multe) greșeli din care este esențial să înveți.

Fiecare interacțiune este o negociere – poate că o școală de business te poate învăța o serie de strategii eficiente de negociere, însă este total diferit în momentul în care trebuie să faci asta în realitate. Ține minte că, de fiecare dată când interacționezi cu cineva în lumea afacerilor, mai mult sau puțin indirect te afli într-o negociere. Iar atunci când negocierea este eficientă, fiecare parte pleacă mulțumită de ceea ce a primit/i s-a oferit.

Cum să pornești o afacere – școlile de business și cărțile te pot învăța care sunt pașii pe care să-i urmezi pentru a porni o afacere: cum să-ți faci cercetarea preliminară, cum să faci un plan de afaceri, cum să alegi o structură de business. Însă odată ce ești pus în fața faptului împlinit și ai pornit-o pe drumul antreprenoriatului, sunt mult mai multe lucruri pe care trebuie să le rezolvi. Și trebuie să știi cum să prioritizezi pașii ca să nu te trezești că ai și îngropat afacerea.

Cum să angajezi oamenii potriviți – orice antreprenor își consideră afacerea ca fiind propriul său copil. Așa că este destul de greu să găsești ”bona” potrivită. Sau în acest caz, echipa care să fie pe aceeași lungime de undă cu tine. Sunt multe nuanțe pe care trebuie să le iei în calcul, iar școlile de business nu te vor învăța aceste lucruri.

Cum să înveți din propriile greșeli – trial and error. A greși este omenește, important este să și înveți ceva din toate erorile pe care le faci, să nu te demoralizezi și să continui să-ți dezvolți afacerea.

Cum să fii creativ - creativitatea nu este chiar ceva ce se poate învăța. Tocmai de aceea este unul dintre lucrurile pe care nu le vei învăța la o școală de business. Ai nevoie de practică și de multă insistență pentru a genera idei creative și de a le transforma în ceva măreț.

Cum să ai încredere în instinctul tău – nu spune nimeni să nu asculți sfatul consultanților din jur sau al partenerilor. Însă, de multe ori este mult mai bine să-ți urmezi instinctul. Iar dacă dai greș, nu-i nimic. Ia-o de la capăt!

Găsești aici și alte lucruri pe care școlile de business nu te vor învăța.