Lumea digitală a devenit atât de prezentă în viețile noastre de zi cu zi încât pierderea accesului la Internet poate deveni un motiv serios de îngrijorare. O grijă corespunzătoare față de dispozitivele noastre și asigurarea unei legături stabile, indiferent unde am fi și ce am face, este mai importantă ca niciodată.

Gândiți-vă la o zi obișnuită. Cât de mult vă bazați pe o conexiune activă la Internet? Credeți că ați reuși să stați o zi fără Internet? Dacă răspunsul este „nu”, nu sunteți un caz singular. Conexiunea la Internet a devenit ceva esențial pentru mulți utilizatori, mai ales atunci când sunt pe drum. Prin urmare, peste o cincime (22%) dintre respondenții la un sondaj recent Kaspersky Lab spun că a fi conectat la Internet este la fel de important pentru ei ca a avea acces la mâncare, apă și adăpost.

Măsura în care ne bazăm pe dispozitive și pe conectivitatea oferită este acum atât de mare, încât pierderea unui smartphone sau a unei tablete poate fi mai stresantă decât multe alte situații traumatizante. Aproape toți respondenții (90%) au spus că s-ar simți stresați dacă și-ar pierde sau le-ar fi furat dispozitivul – un procent mai mare decât cei care au menționat evenimente ca pierderea unui tren / a avionului (88%), implicarea într-un accident minor de mașină (88%) sau îmbolnăvirea (80%).

În plus, oamenii sunt pregătiți să riște să fie puși în situații jenante sau chiar în pericol pentru a rămâne conectați. De exemplu, 26% dintre respondenți s-au uitat în ecranul telefonului atunci când traversau stradă, iar 21% când treceau printr-o zonă necunoscută / periculoasă.

Mai mult, o persoană din cinci a spus că s-ar simți dezbrăcată fără dispozitivul său conectat. Acest lucru a fost investigat de Kaspersky Lab într-un experiment recent, în care un voluntar gol și neajutorat a primit sarcina de a-și găsi hainele într-un oraș necunoscut, fără telefon și toate avantajele aduse de acesta. După cum au demonstrat studiul și experimentul lor social, senzația de a nu avea telefonul cu sine este similară cu cea de a fi dezbrăcat.

„Conectivitatea a devenit rapid un pilon al vieții moderne și, pentru multe persoane, o necesitate absolută”, spune Dmitry Aleshin, VP for Product Marketing, Kaspersky Lab. „Dorința noastră de a fi online tot timpul și lucrurile pe care suntem gata să le facem pentru a ne menține această conexiune digitală arată cât de importante sunt dispozitivele conectate pentru noi. Însă utilizatorii trebuie să se asigure că, în orice situație, conexiunea lor rămâne una sigură.”