Acest articol a apărut în secțiunea Nota redacției din newsletter-ul start-up.ro din 6 decembrie 2022. Abonează-te la newsletter aici.


“I am more responsible than I am brave. I just hate to let people down” (n.r. - Sunt mai degrabă responsabil, decât curajos. Urăsc să dezamăgesc oamenii) spune Zelenski întrebat despre aparentul său eroism în aceste luni de război, când o persoană căreia nu i se dădeau șanse a arătat că se poate ridica la înălțimea istoriei, iar realitatea să fie o reconstrucție aproape absurdă a artei.

Dar de ce m-a atras acel citat? Pentru că el se aplică obsesiei mele legate de idoli și de antreprenori către care ne uităm cu respect. Acel citat face parte, deși nu știam că sună cam așa, și din filosofia mea de a munci. Când oamenii ne întreabă cum de am avut curajul de a dezvolta start-up.ro și cum de am rezistat până acum, cred că răspunsul bun va fi “nu suntem curajoși, ci responsabili”. Cuvintele acestea simple reprezintă modalitatea de a te ridica la înălțimea misiunii tale personale, care nu e de a deveni un idol și nici despre curaj, ci despre muncă responsabilă.

Mă atrag fondatorii de companii care se încăpățânează uneori să ne enerveze spunându-ne, atunci când le solicităm un interviu, că “mai avem de muncit înainte să ieșim public”.

Deși ei sunt cei care ar trebui să dea tonul, dar își respectă prea mult munca pentru a se scoate pe ei în față. Oameni care nu vor să devină idoli, ci doar să schimbe puțin lumea, să fie apreciați la capătul drumului, nu în timpul său.

În spatele tuturor poveștilor pe care le-am spus anul acesta de finalul căruia ne apropiem, nu stau acte de eroism, ci acte de responsabilitate față de muncă. Putem să găsim eroi în exemplele internaționale precum fondatorii Theranos sau FTX, doar ca apoi să devină dușmanii poporului și să dezamăgească sute de milioane de oameni.

Dar mai degrabă aș vedea responsabilitatea fondatoarei Canva, de exemplu, care a construit un produs atât de bun și de important pentru lume. Aș vedea responsabilitatea fondatorilor români care rezolvă cu adevărat probleme importante și care nu se gândesc că a fi creator de startup reprezintă vreun lucru de glorie, ci că doar muncești foarte mult pentru a-ți îndeplini visul.

Atunci când pornești la drum pentru a dezvolta un startup pornește de la ce ți-au zis deja numeroși investitori în conferințele la care ai participat. Ce problemă rezolvi? Nu te gândi la cum ai arăta pe scenă, la cum se va scrie despre tine.

Puțini dintre noi vom putea deveni în lumea asta Steve Jobs sau Elon Musk, dar putem deveni oameni responsabili cu noi, cu angajații, cu ideea și cu produsul.

În penultima mea scrisoare de anul acesta din newsletter-ul start-up.ro vă las așadar cu acest gând.

Fiți mai responsabili și mai puțin eroi. Istoria s-ar putea să vă țină minte mai degrabă așa.