Evenimentul își propune să aducă împreună atât antreprenori care au o idee de afacere din domeniile VR sau AR, cât și alți profesioniști interesați de aceste tehnologii, oferindu-le oportunitatea celor selectați în cadrul evenimentului, de a se alătura programului de incubare Bright Labs Incubator.
În ultimii ani domeniul realității virtuale și al realității augmentate, cunoscute sub denumirea de XR - extended reality - s-a dezvoltat exponențial, fiind estimat să ajungă la o valoare de piață de 300 de miliarde de dolari. Tot mai mulți investitori devin interesați de domeniu, în timp ce soluțiile propuse de diverși antreprenori împing explorarea acestui nou domeniu în zone uimitoare și nedescoperite până acum.
Datorită particularităților domeniului XR, acesta atrage o categorie de pasionați și antreprenori diferită față de cele precum inteligența artificială, sustenabilitate, SaaS sau securitate cibernetică și anume, persoanele din domeniile creative precum artiști, designeri, arhitecți, istorici sau chiar muzicieni cum este și cazul lui Timmy Ghiurau, un tânăr orădean care în momentul de față conduce departamentul de inovație al Volvo Suedia. Timmy este invitatul echipei Make IT in Oradea pentru discuția de tip fireside chat din deschiderea evenimentului online organizat marți, 28 martie, unde toți cei care au o idee de startup în domeniul XR sunt invitați să se înscrie pentru a o prezenta și a avea ocazia să se alăture programului de incubare Bright Labs Incubator.
Un program unic dedicat antreprenorilor la început de drum
În cadrul programului vor avea parte de mentorarea unor experți precum Timmy, antreprenori și investitori cu scopul de a-și construi un MVP în 6 luni. Unicitatea programului este dată de modul în care se pliază pe nevoile fondatorilor de startup-uri din regiunea noastră, fiind adresat în mod special startup-urilor de tehnologie care nu au încă o validare a produsului lor în piață.
Pe lângă beneficiile de mentorare și educare în domeniul antreprenoriatului de tehnologie, participanții vor putea beneficia de granturi de 5.000 euro/ echipă pentru dezvoltarea soluțiilor și de oportunități de finanțare de până la 50.000 de euro. Bright Labs Incubator se desfășoară în format hybrid, atât online, cât și în persoană în Oradea, iar participarea este complet gratuită.
Structura programului de incubare
Structura programului cuprinde trei etape: etapa de preselecție, etapa de validare și etapa de incubare.
- Etapa de preselecție constă în interviuri directe cu toate ideile înscrise pentru a analiza potențialul, echipa, piața și inovarea pe care le promit ideile. Rămâne deschisă până pe data de 4 Aprilie 2023, iar în final maxim 25 de idei vor fi selectate pentru a trece mai departe.
- Etapa de validare durează 6 săptămâni și se concentrează pe validarea problemei existente în piață și analiza pieței. 10 idei vor fi selectate pentru pasul următor și vor primi un grant de 5.000 de euro pentru a începe dezvoltarea soluțiilor propuse.
- Etapa de incubare este cea mai cuprinzătoare, se întinde pe o perioadă de 4 luni, care se va încheia prin evenimentul Bright Labs Incubator Demo Day. Startup-urile care vor ajunge să susțină prezentarea finală în cadrul evenimentului, devin eligibile pentru o finanțare de până la 50.000 de euro.
Până în prezent, Make IT in Oradea are 18 echipe care au finalizat Bright Labs Incubator și a oferit finanțări de 115.000 euro.
Agenda evenimentului Bright Labs XR Pitch Nights
Structura evenimentului va fi pe modelul unui concurs de idei, în care antreprenorii își pot prezenta ideile sau aplicațiile din domeniul XR, scopul final fiind accesul în programul de incubare Bright Labs Incubator by Make IT in Oradea. Participanții care își vor prezenta ideea vor primi feedback din partea unui juriu compus din antreprenori și profesioniști din domeniul tehnologiei.
Pasionații de XR sunt de asemenea bineveniți la eveniment, chiar dacă nu vor dori să prezinte o idee. Organizatorii așteaptă participanți din domeniile de design, user experience, inginerie software, sănătate, jocuri video sau wellbeing, pentru a afla despre cele mai noi trenduri din acest domeniu și pentru a asista la prezentările ideilor înscrise.
Cei care doresc să își înscrie ideea sau proiectul, pot să o facă până pe data de 27 martie accesând evenimentul publicat pe pagina de Facebook a Make IT in Oradea. Câștigătorii (dacă sunt mai mulți) competiției își vor asigura un loc în programul Bright Labs Incubator, unde îi așteaptă un grant de 5.000 de euro și posibilitatea de finanțare de până la 50.000 de euro pentru dezvoltarea startup-ului.
„Make IT in Oradea” este o organizație non-profit fondată la inițiativa Primăriei Oradea și ADLO SA, împreună cu membrii locali Smartware, Paymo, Mobiversal, Helion, RO et CO International, și partenerul național Orange România. Scopul organizației este de a crește ecosistemul local de IT. Inițiativa este construită pe trei direcții:
- Dezvoltarea abilităților antreprenoriale și consolidarea comunității de startup-uri
- Finanțări și facilități fiscale pentru companii de IT
- Păstrarea și atragerea talentelor prin acordarea de burse pentru elevi și studenți și integrarea lor în comunitatea locală de startup-uri.