Probabil că și ție ți s-a întâmplat, atunci când urmăreai un film horror, să te miri de deciziile proaste pe care le fac protagoniștii unui film de gen (de ce au crezut că e o idee bună să intre în pivniță fără nicio armă? de ce au ales să se despartă în loc să rămână grupați etc). Ei bine, în cazul lui Man of Medan chiar tu vei decide ce vor face personajele.

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan spune povestea a cinci tineri ce decid să meargă să facă scufundări într-o zonă unde ei bănuiesc că a avut loc un naufragiu. Astfel, Alex, iubita acestuia Julia, Brad, fratele lui Alex și Conrad, fratele Juliei, alături de Fliss, căpitanul navei, explorează oceanul. Un grup de răufăcători, pirați sau cum vreți să-i spuneți, îi descoperă pe tinerii noștri și decid că reprezintă o pradă bună.

Astfel, atât protagoniștii, cât și răufăcătorii, ajung împreună pe o navă naufragiată, în condiții misterioase, iar acolo încep să se întâmple tot felul de lucruri ciudate. Nu o să-ți spun mai mult din poveste deoarece trebuie să descoperi singur ce se întâmplă, iar fiecare decizie pe care o iei ar putea influența rezultatul final.

Man of Medan, un horror interactiv

Ce pot să zic este că narațiunea a reușit să mă țină intrigat până spre final, când realizezi ceea ce se întâmplase pe acel vapor. Este o poveste structurată care dezvăluie puțin câte puțin din misterul acesteia. În primul meu walktrough am făcut câteva greșeli pe care nu le-am prevăzut și aș fi ales altă cale.

După cum spuneam anterior, acesta este acel tip de joc care te lasă pe tine să decizi ce fel de replici să dai și modul în care să acționezi. Nu ai alegeri nenumărate (doar două) și un timp limitat, însă fiecare alegere ar trebui să-ți deschidă o altă cale (ex: alegi să fugi sau să rămâi într-o anumită situație?).

Din păcate, din ceea ce am putut observa multe consecințe rezultă în urma unor momente de acțiune în care jucătorul trebuie să apese repede un anumit buton. Asta nu mi-a plăcut pentru că mi s-a părut că ia din greutatea deciziilor (merg în direcția X, nu Y) și se pune accent pe reflexul jucătorului.

Un alt element pe care Man of Medan îl aduce, pe care nu l-am văzut în alte jocuri asemănătoare, este statusul relației unui personaj cu un altul. Cum se raportează Alex la Brad (fiecare relație pornește de la un punct prestabilit: Alex îl consideră cam neîndemânatic pe fratele său mai mic Brad), în ce fel se schimbă relația dintre Julia și Alex și așa mai departe.

Totuși, din păcate, eu nu am observat cum aceste schimbări ale relației dintre personaje afectează rezultatul final. Nu mi-am dat seama dacă întârirea sau deteriorarea iubirii dintre Julia și Alex are un efect în poveste, de exemplu.

Înainte să trecem mai departe, trebuie să vorbim despre personaje. Într-un asemenea joc, personajele și povestea sunt cele mai importante. Alex, Brad, Julia, Conrad și Fliss nu mi s-au părut niște schițe, dar nici nu le-am simțit ca fiind persoane adevărate, iar asta, probabil, din cauza reproducerii acestora pe ecran. Acestea mi s-au părut prea robotizate, iar mișcările lor nu-mi păreau naturale, nici în cut-scene-uri, și nici când jucătorul le controlează.

Un alt lucru pe care l-am observat, toți mi-au părut că ar fi mai calmi decât ar trebui în situațiile respective. Nu voiam să fie toți isterici, dar nici așa. Mai ales că jocul este unul destul de atmosferic, iar încăperile întunecate te fac să cercetezi cu atenție fiecare colțișor. Chiar și așa, cel puțin în cazul meu, nu mi s-a părut o poveste de speriat (am tresărit de câteva ori după un jump scare, dar cam atât).

Man of Medan din această antologie nu mi s-a părut un titlu foarte reușit și-l recomand doar fanilor filmelor horror și a acestui gen de joc video. Altfel, eu zic să așteptăm alte episoade din această serie (ar trebui să vină un nou titlu cam o dată la șase luni) să vedem dacă iese ceva mai bun.

Jocul l-am testat pe PlayStation 4, dar este disponibil și pentru Xbox și pentru PC.