Din lipsa unui motor cu ardere internă, mașinile electrice sunt mult mai silențioase, iar această lipsă a zgomotului reprezintă un pericor pentru pietoni, mai ales pentru cei cu deficiențe de vedere. În 2017, Parlamentul Britanic a primit o scrisoare în care se prezenta un studiu potrivit căruia sunt 40% mai multe șanse ca mașinile electrice și hibride să fie implicate în accidente în care au de suferit pietonii.

Din acest motiv, Uniunea Europeană a decis că toate modelile noi de mașini electrice vândute în UE trebuie să emită un zgomot artificial în anumite condiții, informează BBC, citat de Verge.

Sistemul AVAS (Acoustic Vehicle Alert Systems) va trebui să fie instalat pe noile modele de mașini electrice și hibrid care intră pe piață de acum înainte și toate modelele existente deja până în iulie 2021. Astfel, mașinile vor face un zgomot atunci când au sub 19 km/ oră sau când sunt în reverse.

Potrivit legislației UE, sunetul nu trebuie să fie mai puternic decât cel al unui motor tradițional cu combustie, ci doar suficient de puternic încât să atenționeze pietonii că se apropie o mașină.

Și Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi din SUA va impune măsura ca mașinile electrice și hibrid să emită un sunet articifial, până în septembrie 2020, la viteze de până la 30km/ oră.