Însă țara noastră creează una dintre dintre cele mai mici valori adăugate la hectar. Avem în jur de 600 de euro la hectar față de Europa de Vest, 1.000 de euro la hectar. Tehnologia, munca și tinerii pot ajuta agricultura să devin una competitivă. Din acest motiv am decis să lansăm proiectul „Agricultura de Mâine” și să vorbim cu aceste afaceri care folosesc tehnologia pentru a crește competivitatea României. Acest proiect este powered by CEC Bank.

În proiectul „Agricultura de Mâine” vom discuta cu 6 business-uri tehnologice care transforma agricultura din România în cadrul unor video pe care le vei regăsi în această secțiune și pe pagina de Facebook start-up.ro..

De asemenea, găsești materialele în curând și pe canalul nostru de YouTube unde vor fi publicate în avanpremeră. Abonează-te aici.


O altă problemă, pe care o identifică antreprenorii cu vechime din agricultură, este fragmentarea. Peste 70% din fermele din România au sub 2 hectare ca suprafață exploatată. Ponderea fermelor de sub 10 hectare e de 98%.

În același timp, 96% din fermierii României au cunoștințe care se bazează doar pe practică și nu au studiat metode noi.

Agricultura este una dintre cele mai vechi ocupații ale omenirii. Nu doar în România, ci la nivel global. O serie de startup-uri încearcă să aducă munca fermierilor în secolul 21 și să le ofere beneficiile tehnologiei pentru a le îmbunătăți productivitatea. Alți noi antreprenori în domeniul agriculturii și alimentației propun noi metode de a produce hrana și de asigura sustenabilitatea pe termen lung.

Pentru a demonstra că este suflu nou și într-un domeniu atât de vechi și tradiționalist, lansăm „Agricultura de Mâine”, un proiect editorial video prin care vrem să scoatem în evidență tinerii și antreprenorii români care lucrează pentru modernizarea agriculturii și pentru transformarea acesteia prin soluții moderne, care folosesc tehnologia și care pot ajuta agricultura românească să devină o forță.

În demersul nostru ni s-a alăturat CEC Bank, o instituție bancară ce susține antreprenorii români din agricultură prin facilități și metode de finanțare pentru a crește și a genera valoare în economia României.

În proiectul Agricultura de mâine vrem să vorbim nu doar despre ce este astăzi, ci despre ce va fi, despre cum tehnologia modernă influențează agricultura, iar tineri români de viitor, care merită promovați, vin cu idei, implementări și soluții pentru agricultori, precum și pentru modernizarea industriei alimentare.

Aceștia realizează produse care le fac recoltele mai bune, care le permit să monitorizeze culturile mai ușor și să obțină mai mult profit, și ne pregătesc pentru provocările alimentare ale următorilor ani, ca de exemplu, identificarea unor noi surse de alimente.

România trece dincolo de perioada când așteptam ploile și când agricultura era făcută după vorbele bătrânilor. Avem antreprenori care se bazează pe tot ce e mai nou pentru ca ceea ce produc să fie de calitate și constant.

Vom discuta în cadrul unor articole ample, dar și în cadrul unor video publicate pe Facebook și YouTube, cu acei tineri care au venit cu startup-uri și soluții inovatoare pentru agricultura românească. De la cei care sunt încă în faza de idee și au nevoie de finanțare, până la cei care deja lucrează cu cei din domeniu.

De ce?

Pentru că agricultura României are potențial și pusă alături de talentul tehnic de care țara noastră a dat dovadă în ultimii ani, poate ajunge la un alt nivel.

Și pentru că CEC Bank e un partener tradițional al antreprenorilor din această industrie și poate continua această inițiativă într-un mediu unde antreprenorii vor putea să ia decizii mult mai informate și bazate pe inovație.