Meze Audio a fost fondat în 2011 la Baia Mare de către Antonio Meze deoarece cumva nu era mulțumit de produsele din piață și a zis să fac și el unele. Succesul a venit în 2015 cu lansarea 99 Classics, o pereche similară cu cea de astăzi, ca design, doar că aceste cupe sunt din lemn. Acum compania are în portofoliu 9 produse ce încep la 70 de euro și ajung până la 4000 de euro. Despre povestea companiei o să aflați mai multe într-un articol de pe start-up.ro

Azi vorbim despre Meze 99 Neo, versiunea urbană a lui 99 Classics cum îmi place mie să zic. Căștile Neo sunt 200 de euro și sunt probabil unele dintre cele mai bune căști pe care le-am ascultat vreodată. Dar înainte să intru în detaliu despre sunet să vorbim despre design.

Design Meze 99 Neo

Nu știu despre voi dar eu m-am îndrăgostit de aceste căști atunci când le-am văzut. Le știam din clipuri și poze, însă arată și mai bine în realitate. Când le-am scos din cutie le-am simțit mai ușoare decât credeam, plasticul cupelor este bine finisat, iar pernuțele sunt foarte fine la atingere. Cu toate acestea căștile nu sunt fragile, iar acest cadru de metal cred ca va putea primi multe lovituri înainte să cedeze.

Revenind la căști, acestea au un aspect frumos, fashion aș putea spune și îmi plac foarte mult cupele ovale alunginte, accentele argintii și se vede că sunt făcute cu atenție. Purtarea este incredibil de confortabilă și în cele două săptămâni de când le folosesc le-am purtat zilnic câteva ore și nu am avut nicio problemă cu ele decât că mi s-au încălzit puțin urechile, dar asta este normal. 99 Neo sunt destul de ușoare la 260 de grame.

Cupele nu sunt strânse pe cap și îți învăluiesc urechile, oferind o izolare pasivă destul de bună,, iar această bandă moale și ajustabilă face ca 99 Neo să nu pună presiune asupra capului și pot fi purtate de oricine. Aceste căști sunt cu fir și un capăt intră în fiecare cupă, ceea ce este bine pentru că astfel niciun fir nu trece pe deasupra și nu riscă să se strice în timp. Pe fir este amplasat un microfon și un buton de control pentru muzică foarte simplu. Play/pauză și dublă apăsare pentru următoarea sau anterioara melodie.

Cablul are 1,5 metri și este moale, de calitate și plăcut la atingere, cu aceleași finisaje argintii. Per total, aș spune că Meze 99 Neo sunt o pereche de căști foarte frumoase și care par a fi rezistente, genul de căști pe care să le lași copiilor. Însă dacă cumva se strică ceva la ele, căștile sunt construite astfel încât orice piesă poate fi înlocuită. Bravo Meze. Și acum să trecem și la muzică, sunet în filme și jocuri.

Cum sună căștile Meze 99 Neo

Căștile au difuzoare de 40mm ce au o frecvență de răspuns cuprinsă între 15 Hz și 25KHz și au o impedanță de 26 de Ohm, ceea ce înseamnă că nu au nevoie de foarte multă putere și că pot fi folosite cu telefonul, laptop-ul și chiar și la consolă. Frecvența de răspuns este una extinsă chiar dincolo de frecvența de răspuns a urechii umane, ce este cuprinsă între 20 Hz și 20 KHz.

Ca să nu mai lungim, căștile sună excelent în opinia mea, au un sunet plăcut, cald și oferă o spațialitate mare. Am ascultat genuri diferite de la rock, metal, jazz, EDM și pop și căștile se descurcă foarte bine in toate situațiilel. Înaltele sunt superb redate, la fel și basul foarte profund. Am ascultat Paper Trails Darkside, iar basul prezent în această melodie este profund și vibrant și simți cum te învăluie, în același timp rămânând clar, fără să sune înfundat. La fel, vocea lui Leonard Cohen din Famous Blue Raincoat sună incredibil de plăcut și de profund, fără să domine melodia, aceasta fiind flancată de instrumente, iar atunci când intră corul îl simți ca o șoaptă care vine de undeva din spate.

Indiferent de volum, melodie sau dispozitiv folosit, căștile au redat un sunet foarte bun, un sunet care lasă instrumentele să respire, iar realizarea a cât de bine suna căștile a venit prin comparație cu alte produse similare. Am acasă vreo două perechi de căști wireless in ear, una de gaming și o pereche de căști cu noise cancelling wireless, ce funcționează și pe fir, Sony WH-1000XM3, unele dintre cele mai bune căști din categoria sa. Nu este neapărat o comparație egală, însă eram curios să sesizez diferențele. Iar în unele cazuri a fost mai mare decât în altele. De exemplu cu căștile wireless de gaming de buget Logitech nu am auzit anumite sunete mai fine, pe care le-am sesizat cu 99 Neo, iar scena de sunet era mult mai îngustă, cumva instrumentele erau înghesuite, pe când la Neo fiecare avea propriul lui loc.

Mă gândeam că Sony WH-1000XM3 o să fie o competiție mai bună pentru 99 Neo, însă și aici căștile Meze au ieșit câștigătoare în opinia mea. Le-am folosit pe ambele pe fir cu un telefon Xperia cu mufă de căști și cu XM3 pe profilul audio standard. Sunetul Sony are prea mult bas, iar astfel inundă sunetele de mijloc și înaltele, pe când 99 Neo oferă un sunet mai plăcut, bas-ul nu este la fel de proeminent, dar asta nu înseamnă că nu are bass, ci că are un bass bun, curat.

Cumva, cea mai bună explicație pentru felul în care sună 99 Neo comparativ cu celelalte căști este următoarea: sunetul redat de Neo este mai spațios, mai larg, pe când cu celelalte căști acesta este restrâns, înghesuit.

Mie cumva, 99 Neo mi-a schimbat percepția asupra muzicii și dacă aveți de gând să le cumpărați sau alte căști Hi-Fi vă recomand și serviciul de streaming Tidal deoarece oferă sunet de calitate HiFi - adică lossless CD Quality sau Master - adică sunet de calitate studio pentru claritate și profunzime excelentă. De asemenea, poate ar fi cazul să investiți și într-un DAC portabil pentru aceste căști, nu că au avea nevoie de mai multă putere, însă un asemenea dispozitiv va fi capabil să redea mai bine muzica decât un DAC integrat într-un smartphone sau laptop, iar astfel ai folosi căștile 99 Neo la potențialul maxim.

Am folosit căștile cu PlayStation 5 și cu 3D audio și am fost impresionat de experiență. M-am jucat Horizon Forbidden West și vocile sunt calde și clare, și poziționarea sunetului este bună și atunci când bate vântul simți că te învăluie, iar atunci când merge cineva în stânga și în dreapta ta vei auzi asta. Deci ai putea folosi foarte bine aceste căști și pentru gaming. Eu le-am folosit la PC, conectate la placa de bază, pentru muzică, filme, editare video și gaming și nu am fost dezamăgit în niciun dintre aceste aspecte.

După cum spuneam, pe firul căștilor vei găsi și un microfon și oferă o calitate destul de bună. Am folosit căștile pentru a efectua apeluri și am auzit vocea foarte bine, iar cei de la capătul firului au spus că mă aud bine, chiar și când eram pe stradă.

Meze 99 Neo sunt o pereche de căști excelente pentru cei care vor să facă următorul pas în audițiile sale de muzică, pentru vizionări de film sau pentru sesiuni de gaming. Acestea sunt premium, au o construcție de calitate și un sunet pe măsură. În același timp nu au funcții extra precum noise cancelling, posibilitatea de a le conecta wireless la dispozitive, iar faptul că au fir poate fi deranjat la început pentru cei ca mine care folosesc căști wireless în principal de câțiva ani de zile.

Eu sunt Florin, acesta a fost review-ul start-up.ro pentru căștile Meze 99 Neo și vă recomand căștile românilor de la Meze, iar curiozitatea mi-a fost stârnită și pentru celelalte produse ale companiei.

Pentru a putea urmari acest video te rugam sa accepti plasarea de cookie-uri de marketing. Accepta toate cookie-urile.