Microsoft a declarat că reformele UE privind drepturile de autor, care limitează utilizarea datelor cu potențială valoare pentru organizațiile non-profit, ar putea afecta dezvoltarea digitală a Uniunii Europene, relatează publicația Reuters.
Obiectivul principal al reformei, propusă de Comisia Europeană, este de a moderniza legislaţia în materie de drepturi de autor în epoca revoluţiei digitale, urmând ca aceasta să oblige platformele, precum Youtube, să-i remunereze mai bine pe creatorii de conţinut, dar şi să le responsabilizeze juridic pentru conţinutul postat de utilizatorii lor, scrie Agerpres.
Potrivit companiei Microsoft, proiectul de lege ar putea împiedica Uniunea Europeană să țină pasul cu regiunea Asiei și țări precum Japonia, Singapore și China, în ceea ce privește data science, cercetare și inteligență artificială și ar urma să aibă „foarte multe consecințe negative neintenționate”, citează Reuters.
Parlamentul European urmează să voteze propunerea săptămâna viitoare, prezentându-și, astfel, poziția, înaintea discuțiilor cu statele membre și Comisia Europeană. Intenția legislatorilor de a lua o decizie în favoarea entităților non-profit și din industria creatoare a fost pusă la îndoială de către oameni de știință, cercetători și unele firme.
Producătorul german de medicamente Bayer spune că posibilitatea de a extrage cantități mari de date este inestimabilă în eforturile sale de a dezvolta medicamente inovatoare împotriva bolilor. „În afară de sectorul de cercetare privat, limitarea startup-urilor și companiilor mari în a beneficia pe deplin de această tehnologie va reduce, fără îndoială, competitivitatea Europei”, a afirmat compania, subliniind faptul că acest lucru va afecta competitivitatea Europei în fața rivalilor, China și SUA.