- 26 Iulie 2017
- News
- Opinii
Microsoft Imagine Cup, ziua a doua: și-au mai ramas 4...
Sunt emoționați, obosiți după două zile pline de pitch-uri, bucuroși, unii dintre ei de-a dreptul extaziați, iar alții, poate, puțin invidioși. Cu toate acestea își dau mâinile și se încurajează reciproc. Își dau seama că, de fapt, au avut foarte multe de învățat unii de la alții.
Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro
Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.
Urmărește specialiștii!
Unii au trecut mai departe, în semifinale, alții încă luptă pentru unul dintre cele două wildcarduri (din cele 32 de echipe din sferturi, 24 au rămas în afara concursului și își prezintă proiectele în fața celorlalți competitori sperând să le obțină votul) care i-ar aduce, din nou, în joc.
Din cei 10 semifinaliști, doar patru intră în marea finală și luptă pentru șansa lor la marele premiu, în valoare de 100.000 de dolari, plus o ședință de mentorat alături de CEO-ul Microsoft, Satya Nadella.
Au venit din 39 de țări în finala globală a Microsoft Imagine Cup 2017. Sunt cei mai buni dintre cei mai buni, liceeni (au 17-18 ani, așa cum este exemplul echipei Iordaniei), sau studenți ai unor universități excepționale (MIT, Stanford, Oxford, Moscow Institute of Physics & Technology, Imperial College London, Princeton, University of Tokio sau Universitatea Politehnică București), tineri care au trecut de etapele naționale sau regionale și au ajuns să își prezinte ideile în fața unor dintre cei mai buni oameni de tehnologie din lume.
”Au ajuns până aici. E un motiv de mândrie”, mă îmbărbătează cei din echipa Microsoft (deTpression a trecut în sferturile de finală, însă a intrat în bătălia pentru wildcard-uri, cele două fiind câștigate, în final, de Evermind, din Rusia, și Echo Innovators, din Nepal, echipe care s-au alăturat celor 8 semifinaliști).
Dacă stau bine să mă gândesc, am auzit de multe ori pe parcursul acestor zile această încurajare și cuvântul ”mândrie”, în diferite momente ale competiției, de la diverse persoane din Microsoft: de la echipa de PR, la manageri sau președinți de divizii, chiar și de Satya Nadella (puteți urmări live-ul de la discursul pe care l-a ținut în fața echipelor pe pagina de Facebook a start-up.ro). ”Suntem mândri să vă avem aici și, mai ales, suntem mândri că putem învăța de la voi. Viziunea voastră ne inspiră”, a spus și Scott Guthrie, Executive Vice President Cloud & Enterprise în cadrul Microsoft.
În cei 15 ani de existență a Microsoft Imagine Cup, aproximativ 2 milioane de elevi și studenți din întreaga lume au participat în această competiție, în diferite etape ale ei. Iar pentru cei de aici, de la Microsoft, chiar și simpla prezență a unor tineri talentați în cadrul unui eveniment de o asemenea anvergură e suficientă, pentru că acest concurs a fost creat având în minte câteva idei simple bazate pe filosofia din spatele companiei: să pună la dispoziția tuturor elevilor și studenților excepționali tehnologia pe care o dezvoltă, ca proiectele lor să ajungă să fie cunoscute în întreaga lume și să primească ajutor pentru realizarea și implementarea lor.
”Dream it, build it, live it” este moto-ul Imagine Cup. Echipele au primit feedback, au aflat ce fac bine și unde trebuie să mai lucreze, au primit laude, au impresionat oameni care lucrează de ani buni în industria tech și ajută la lansarea tendințelor care conturează lumea viitorului. Însă, mai ales, s-au creat prietenii, iar membrii echipelor se pot ajuta reciproc în proiecte următoare.
Stând în holul clădirii 92 din campusul Microsoft din Redmond și amintindu-mi, din nou, cât de mult s-au schimbat lucrurile din momentul în care eram și eu la vârsta lor, încep să înțeleg de unde izvorăște această mândrie. Sunt alături niște tineri geniali pentru care lumea nu mai are granițe. Ei au puterea de a face lucruri inovatoare, produse care vor contura viitorul întregii omeniri. Acesta a fost doar primul pas pentru ei în recunoașterea muncii.
În același timp, le înțeleg tristețea. Întotdeauna vei visa să fii mai bun decât tot restul lumii. Patru dintre aceste echipe au reușit să ajungă în finală – NeuroGate (Canada), Oculogx (SUA), Nash (Argentina) și X.GLU (Cehia) – iar una dintre acestea a fost declarată câștigătoarea marelui premiu (veți afla mâine rezultatul finalei Microsoft Imagine Cup 2017).
Însă sunt mândră că România a fost alături de 53 dintre cele mai tari și inovatoare echipe de tineri din lume. Găsesc, din nou, un motiv de mândrie și de consolare în faptul că într-o zi, nu foarte îndepărtată, deTpression va ajunge în casele a milioane de oameni din întreaga lume, că spitale renumite se vor abona la software-ul echipei nostre și vor primi date în timp real despre evoluția stării pacienților. Sau că această cutiuță care ne ajută să detectăm și să monitorizăm depresia, pe baza analizei vorbirii și a imaginilor preluate va fi folosită de companii aeriene cu zeci de milioane de pasageri anual, ori de companii cu sedii pe întreg globul.
Da, am înțeles acum de ce ar trebui să ne mândrim chiar dacă nu primim coroniță. Când lași puțin premiile deoparte, ceea ce contează cu adevărat e faptul că acești tineri vor continua să salveze lumea.