Anul acesta, 54 de echipe din 39 de țări au intrat în finală – una dintre ele este deTpression, echipă formată din 3 studenți ai Universității Politehnice din București, cei care au câștigat etapa națională care a avut loc la București, la sediul Microsoft România, pe 27 aprilie. deTpression propune o soluție de detecție și monitorizare a depresiei folosind analiza vorbirii și a imaginilor preluate de la pacient. Acesta trebuie doar să așeze dispozitivul deTpression în colțul camerei sale, iar cu ajutorul unui dispozitiv hardware (Raspberry Pi) sunt realizate înregistrări audio și video ale mediului în care trăiește pacientul.

Din aceste înregistrări sunt extrase date care sunt analizate prin rularea a doi algoritmi puternici care permit colectarea de rezultate exacte, utilizate mai apoi la realizarea de statistici legate de potențialul grad de depresie. Acestea sunt trimise în cloud, de unde familia și/sau medicul pacientului respectiv le pot accesa cu ușurință, permițându-le să detecteze și să monitorizeze starea acestuia.

De altfel, 40% dintre echipele finaliste au construit soluții tech pentru zona medicală: diagnoză, fie ea pentru probleme cardiace, Alzheimer, soluții pentru bolnavii de diabet, pentru cei cu probleme de vedere sau osteoporoză.

După prima rundă de jurizare, care a apreciat partea tehnică a produselor prezentate aceste 54 de echipe, 32 au mers mai departe în sferturile de finală. Regăsiți aici toate cele 54 de echipe care au intrat în finala Microsoft Imagine Cup.

Printre echipele care și-au prezentat ideile și produsele în fața juriului și a audienței s-a aflat și echipa României, deTpression (puteți urmări pe pagina noastră de Facebook prezentarea tinerilor de la Politehnică, precum și întrebările pe care le-au primit din partea juriului).

În 2016, echipa României, ENTy, a câștigat marele premiu al Microsoft Imagine Cup, în valoare de 50.000 de dolari, la secțiunea Innovation.

Printre echipele care au mai intrat în sferturile de finală se numără și DocStroke (Iordania) – o soluție care identifică din timp semnele și posibilitatea de a suferi un accident vascular, HeartSound (Singapore) – un device care combină funcționalitățile unui stetoscop cu cele ale unui aparat EKG pentru a monitoriza bătăile inimii, Farmalytics (SUA) – senzori care măsoară parametri importanți pentru culturile agricole, PocketConfident (India) – primul coach virtual realizat pe bază de AI.

Echipele au putut să își prezinte produsele și să facă live demo-uri timp de 10 minute (5 minute, prezentarea, 5 minute pentru întrebări din partea juriului).

În a doua zi a competiției mondiale, 10 echipe vor merge mai departe în semifinale – 8 echipe alese de juriu și 2 echipe alese pe baza unor wildcarduri (în esență, toți participanții competiției vor alege 2 echipe eliminate anterior care vor avea șansa să se reîntoarcă în concurs).

Premii Imagine Cup

În acest an, 4 echipe vor intra în finală și vor lupta pentru premiul cel mare: 100.000 de dolari cash, o ședință de mentorat alături de Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, și o bursă Azure în valoare de 125.000 de dolari.

Echipele de pe locurile 2 și 3 vor primi 25.000 de dolari, respectiv 15.000 de dolari, precum și burse Azure în valoare de câte 25.000 de dolari.

Ce este și cum funcționează Microsoft Imagine Cup?

Începând cu 2003, Microsoft Imagine Cup oferă studenților din întreaga lume o platformă globală cu ajutorul căreia aceștia își pot transpune visele în realitate. De 15 ani, principala competiție mondială de tehnologie dedicată studenților reunește echipe extraordinare de tineri care lucrează împreună cu mentori și lideri din industrie pentru a aduce la viață ideile lor cele mai îndrăznețe.

Finalele naționale Microsoft Imagine Cup au loc în zeci de țări din întreaga lume, fiind organizate de subsidiarele Microsoft regionale și selectează cele mai bune echipe din fiecare țară participantă, pe baza prezentărilor și demo-urilor susținute de acestea. Toate echipele selectate în urma finalelor naționale câștigă o călătorie la finala mondială din Seattle, SUA, unde își dispută titlul de campionă mondială Microsoft Imagine Cup.

În acest an, organizatorii au decis să renunțe la faza semifinalelor mondiale, finaliștii fiind aleși doar în cadrul evenimentelor care au avut loc la nivel național sau regional (una dintre cerințe a fost ca fiecare echipă să aibă cel mult 3 membri). Câștigătoarea titlului de campionă Microsoft Imagine Cup va intra în posesia marelui premiu de 100.000 de dolari și a trofeului Imagine Cup.

Schimbările ediției din 2017

Pentru a sărbătorii cei 15 ani de existență ai competiției, organizatorii au decis dublarea premiului acordat câștigătorilor. De asemenea, dacă anul trecut 35 de echipe din întreaga lume au concurat în cadrul a 3 secțiuni – Innovation, Games, World Citizenship -, în acest an s-a eliminat această segmentare, una dintre cerințele cheie pentru participanți fiind includerea unei componente de Microsoft Azure.

După cum ne-au declarat reprezentanții Microsoft, decizia de a renunța la separarea echipelor în funcție de categorii a fost influențată de dorința de a organiza finala sub forma unui turneu în care fiecare echipă prezentă să aibă șanse egale de a reuși să ajungă în etapa următoare, câștigătorii fiecărei etape fiind anunțați pe parcurs.

În același timp, juriul va lua în considerare în proporție de 50% tehnologia din spatele proiectelor.

Nu în ultimul rând, în acest an a crescut numărul participanților, fiind posibilă participarea mai multor echipe din aceeași țară – cum este exemplul SUA, Rusia, Marea Britanie, India, Japonia, Germania, Canada sau Brazilia.

Rămâneți alături de noi pentru noi detalii privind Microsoft Imagine Cup și evoluția echipei noastre.