Cea mai nouă versiune a browserului Edge pentru dispozitivele mobile vine la pachet cu NewsGuard, o tehnologie care te avertizează dacă sursele tale de informații obișnuiesc să propage știri false.

Având în vedere că fenomenul fake news nu va dispărea în 2019, funcția este mai mult decât binevenită și, dacă Microsoft reușește să-și popularizeze browserul, poate mai multe persoane vor fi mai responsabile privind conținutul pe care îl cred sau pe care îl distribuie.

Din păcate, funcția nu este activată în mod implicit, ci utilizatorii vor trebui să acceseze setările browserului Edge pentru a fi informați dacă site-urile pe care le vizitează îi dezinformează.

Un alt dezavantaj este că funcția NewsGuard nu este optimizată pentru site-urile din România, ci funcționează doar pe site-urile în limba engleză. În momentul în care accesezi un site care nu este de încredere, o bulină roșie va apărea în dreptul adresei web - un click pe respectiva bulină îți va permite să vezi toate motivele pentru care site-ul ar putea fi unul nociv, prin opțiunea Nutrition Label.

Noi am încercat să accesăm site-ul RT.com, cunoscut pentru propaganda rusească propagată prin el, și am observat respectiva bulină în colț.

Avantajul NewsGuard față de alte soluții care ar trebui să ajute la disiparea fake news este că nu se bazează pe algoritmi, ci pe o echipă de profesioniști în domeniul comunicării. Printre cei implicați în acest proiect se numără fostul publisher al Wall Street Journal Steven Brill, fostul director al CIA Michael Hayden și fondatoarea The Information Jessica Lessin.

Browserul Edge este dispnibil pentru Android și iOS.