Interviul cu Mihaela Bilic este publicat în secțiunea “Antreprenori” de pe start-up.ro, susținută de către ING Bank, partener de creștere pentru afacerile din România.

Proiectul „Antreprenori” este sustinul de ING Bank, partener de creștere pentru afacerile locale. Într-un context dinamic și încă incert, ING oferă predictibilitate, prin instrumentele financiare potrivite, si sprijină dezvoltarea sustenabilă a afacerilor din România, pentru a ajunge la nivelul următor.


Mihaela Bilic este absolventă a Facultății de Medicină din București și de mai bine de 20 de ani a ieșit din spital pentru a oferi sfaturi de nutriție și a fost imaginea mai multor campanii de educație nutrițională. A scris numeroase cărți, are o activitate în social media și televiziune, dar în continuare nu se consideră un antreprenor. Mihaela Bilic este medic primar în diabet și boli de nutriție și are un master de psihonutriție la Paris.

“Sunt medic nutriționist și un fel de om de afaceri. Pentru că am constatat că din medicină am câștigat mai puțin. Mai mult am câștigat din ceea ce înseamnă educație și scris. Nu pot să mă numesc influencer, ci mai degrabă om prezent în mass-media, pentru că acesta trebuie să fie și rolul meu”, se descrie Mihaela Bilic în interviul cu start-up.ro.

Trecerea de la medicină la antreprenoriat

Mihaela Bilic și-a dat seama destul de rapid că viața tradițională de medic nu i se potrivește. Numește acea perioadă o dezamăgire.

“Am avut așteptări prea mari. Credeam că medicii pot să vindece tot, să facă bine oamenii și lumea. N-a fost așa și am hotărât să ies din spital, din locul unde se adună prea multă suferință după puterea mea și să mă adresez oamenilor care sunt încă sănătoși, un fel de prevenție și educație, să ajung cu sfaturi care privesc nu numai corpul, ci și sufletul”, explică aceasta.

“Și atunci statutul meu nu mai era unul tipic de medic, e dreptul. Nu mi-am găsit niciodată locul în spital. Cred că am o empatie prea mare și toată acea suferință din spitale m-a copleșit. Ceea ce făceam eu nu mai era o medicină tipică, însă mi-am dat seama că am avut un impact mult mai mare și o nu știu și am făcut bine într-un mod indirect oamenilor, pentru că medici sunt mulți. Și oamenii când sunt deja bolnavi, cu siguranță ajung pe mâna unui specialist care îi ajută”, a mai spus aceasta.

S-a dus nu neapărat pentru a face un business, ci pentru că nu se mai regăsea în sistem. Și a început prin sfaturi și cărți, iar apoi prin intermediul rețelelor sociale și a televiziunii.

Provocarea balanței dintre lucrurile profitabile și pasiuni

Mihaela menționează că lucrurile pe care le face cu plăcere nu prea pot fi cuantificate. “Când am un lucru care îmi place, sunt acolo 100% zi și noapte și de multe ori pun de la mine, adică nu am așa un raport calitate-preț”.

Provocarea a fost să aleagă astfel proiectele, să dea informația corectă și să nu accepte proiecte care poate sunt bănoase, dar sunt nepotrivite cu scara ei de valori.

“Întotdeauna mi-am ales proiectele în care am crezut, pentru că și aici e foarte important nu doar ceea ce cunosc, dar și ceea ce simt din punct de vedere uman, lucrurile care au sens. Din punctul de vedere al unui medic este exclus pentru mine se fac reclamă la anumite produse, mai degrabă rolul meu e acela de a informa, să zic echidistant și obiectiv publicului lucrurile. Și atunci, la capitolul provocări, pentru mine, ele au fost frumoase, mai ales când s-au legat de lucruri de bun simț, despre care, culmea, nu mai vorbește nimeni”, spune aceasta.

Business-ul a crescut. A început cu cărți, iar apoi a evoluat. Povestește că s-a speriat prima oară când a trebuie să devină plătitoare de TVA. “Am lăsat lucrurile să mi se întâmple și se vede treaba că efortul meu de-a lungul anilor a avut efect. De multe ori spun că așa am predicat în pustiu. Se vede treaba că n-am predicat în pustiu”, explică medicul nutriționist.

Explică faptul că lucrurile au crescut spectaculos, mai ales că acum primește oferte de colaborare pentru un an întreg, iar proiectele mari vin cu un buget pe măsură. “Spre deosebire de începuturile mele în business, când am scris prima carte în 2007 și primeam 10% din drepturile de autor, iar volumul de vânzări era considerat un succes la 2.000 de exemplare, acum colaborările vin cu un buget pe măsură”, spune aceasta. Explică și faptul că e mai natural antreprenoriatul în zone de sfaturi și educație, decât relația directă dintre medic și pacient.

“Deci tu, ca medic, aproape că consider că este un pic nefiresc să vorbești despre bani. Tu trebuie să-ți faci meseria necondiționat de câștigul financiar și clinica să se ocupe de partea de bani și de încasări”, spune ea.

Din punctul de vedere al perspectivelor, le vede foarte bune. “Am ajuns să câștig dintr-un proiect cât altădată, în alți ani, când eram mai micuță, câștigam într-un an întreg din zeci de colaborări și acum să câștig de la dintr-un singur proiect toată suma”.

Provocarea de a face un business din imagine

Mihaela explică faptul că nu pune accent pe vânzări, dar pentru că rămâne un business al imaginii, spune că se considere datoare să informeze oamenii și să le aducă atitudini și cunoștințe corecte. Deși acest lucru aduce și dezavantaje, spune că vrea să fie mai prezentă.

“Vreau să fiu un pic mai consistentă prezentă în conștiința oamenilor”, spune și mărturisește că nu are o echipă în spatele brandului, ci mare parte din lucruri le face singură.

“Trebuie să recunosc că niciodată n-am conștientizat și n-am realizat cât de puternică e televiziunea, mai ales într-o țară ca România. Nu știu dacă în alte țări este la fel, există și rețele sociale, însă în continuare sunt fascinată de mirajul pe care îl produce televiziunea”, explică medicul nutriționist.

“Tot ce a însemnat prezența mea în televiziune mi-a schimbat mie viața și celor din jur percepția despre mine. Eu tot timpul mă cert pe mine și zic că nu fac suficient. Inclusiv eu mi-aș dori să să fiu mai relaxată, să fac mai multe postări pe rețelele sociale, să spun și lucruri simple, banale, pentru că oamenii efectiv se hrănesc din asta și au nevoie de noi pentru educație și informare”, spune Mihaela Bilic. Și chiar dacă a scris multe cărți și unele au fost populare, tot televiziunea și rețelele sociale au puterea cea mai mare.

Sfatul pentru sine și pentru alții

Mihaela Bilic dă de multe ori sfaturi. Dar despre nutriție și mâncare. Am provocat-o să-și dea un sfat ei de la 20 de ani din perspectiva antreprenoarei și specialistei.

“Eram tare bleagă la 20 de ani. Cu minte de acum mi-aș spune să nu las atât de mult de la mine, cu toate că asta e frumos în viață acum și nu regret nimic. Sunt un om împlinit”, explică medicul nutriționist.

“Și atunci mi-aș spune pentru mine dacă aș mai putea da timpul înapoi acum 20 de ani să fiu o prioritate în viața mea, pentru că inclusiv la capitolul cheltuieli, paradoxul este că atunci când se strâng mai mulți bani în cont, am așa o satisfacție și o plăcere să-i cheltuiesc pentru cei din jurul meu. Și niciodată nu fac multe cheltuieli pentru mine”, explică aceasta.

Întrebarea de pe partea cealaltă a scaunului

Mihaela a răspuns și provocării start-up.ro de a schimba locul și de a-și pune singură o întrebare la care să răspundă.

“Ce m-aș face cu banii pe care i-aș avea în cont dacă aș vinde toate proprietățile și bunurile pe care le am și aș spune că de azi sunt liberă și trăiesc viața ca și cum ar fi ultima zi”, se întreabă filosofic Mihaela Bilic.

“Avem impresia că ne trebuie mulți bani, dar paradoxul e că nu știm să trăim cu mulți bani. Chiar dacă ai o casă mare, realizezi că nu-ți trebuie mult. Când ai bani mulți ai griji multe, deci e mai simplu să câștigi și să cheltuiești cât pentru o viață comodă. Comoditatea financiară contează mai mult decât bunăstarea și opulența financiară”, crede Mihaela Bilic în timp ce răspunde la propria întrebare.

Relația cu banca pentru antrepenor

Ce crede Mihaela Bilic ca antreprenor despre relația cu banca? Ea consider că are nevoie de câteva lucruri simple.

“E ceva în ușurința cu care eu, o persoană atehnică, poate să butoneze telefonul și să folosesc aplicațiile băncii. Interacțiunea cu banca a fost una simplă, intuitivă, puteam să fac totul de acasă, să plătesc fără să mă învețe nimeni. A fost o experiență plăcută de la început”, explică aceasta.