Samsung încearcă să fie în top în privința aplicațiilor și produselor pe care le lansează pe piață, pentru a nu fi doar un alt concurent pe piața Android. În acest context, start-up.ro a vorbit cu românul Mihai Pohonțu, vicepreședinte pentru platformele emergente la Samsung, despre posibilitățile pe care le-ar avea companiile tehnice dacă ar intra în ecosistemul Samsung.
Pohonțu a vorbit cu noi înaintea celui mai important eveniment pentru dezvoltatorii de aplicații care vor să intre în ecosistemul Samsung - Developer Conference de la San Francisco. Cu ajutorul programului Made for Samsung, dezvoltatorii pot intra într-un aparat de promovare uriaș și pot fi disponibili pentru mulți utilizatori la nivel mondial. Programul e disponibil și pentru marile branduri, dar și pentru startup-uri cu produse foarte interesante. Momentan nu există parteneri din România, dar Mihai Pohonțu menționează că sunt deja în discuții cu studiouri locale pentru dezvoltarea de jocuri și aplicații Made for Samsung.
“Scopul este de a crea produse software care oferă o experiență superioară celei de pe alte platforme. Termenul pe care-l folosim este de co-dezvoltare. Samsung oferă suport la nivel ideatic (UX design/research), tehnic (echipă dedicată de produceri și programatori), operațional (servicii dezvoltare, analytics, certificare), iar după lansare lărgim cadrul de servicii prin distribuție și promovare”, a explicat vicepreședintele Samsung pentru piețele emergente.
Produse pentru toate platformele
În condițiile în care nu mai putem vorbi doar de o piață mobile, produsele dezvoltate astăzi vor putea fi adaptate către mai multe medii: televizoare, Internet of Things, ceasuri inteligente sau realitate virtuală. Acesta este și scopul experienței despre care am vorbit cu Mihai Pohonțu.
Conceptul nostru este să oferim aceste produse diferențiate pe toate platformele preferate de clienții noștri, transferată elegant de la ecran la ecran
“Conceptul nostru este să oferim aceste produse diferențiate pe toate platformele preferate de clienții noștri, transferată elegant de la ecran la ecran, păstrând intacte setările și preferințele utilizatorilor. Un exemplu bun în acest sens a fost CNN, care a lansat în ultimii doi ani produse customizate pentru Samsung. Experiențe similare am avut și cu Skimble, Pear sau News Republic.
Printre beneficiile startup-urilor care se implică în program, acestea beneficiază de resursele de marketing pe care le pune la dispoziție compania, de la social media, la retail și la includerea în campanii publicitare.
“Primul pas este introducerea aplicațiilor în Galaxy Apps, apoi customizarea lor pentru SDK-uri unice - S-Pen pentru Samsung Galaxy Note, Edge Panel pentru Galaxy S. Încă un pas îl reprezintă dezvoltarea de produse pentru VR, ceasuri inteligente sau TV. Odată ajunși aici, partenerii pot accesa programul Made for Samsung și putem demara un plan de produse pentru întreg ecosistemul”, a explicat Pohonțu.
În plus, dezvoltatorii au acces la prototipuri hardware înainte de lansarea acestora pe piață, inclusiv telefoane, televizoare sau ceasuri inteligente noi.
Scopul unui magazin de aplicații paralel
Pentru cei care știu telefoanele Samsung, pe device-urile companiei există două magazine de aplicații - Play Store de la Google, cel standard, dar și Galaxy Apps, un magazin cu aplicații create special pentru device-urile sud-coreene sau alese de editorii Samsung.
Scopul Galaxy Apps este de a asigura promovarea produselor care sunt unice pentru platformele noastre, nu doar pentru mobile, dar și pentru ceasuri inteligente, TV și, în viitor, Internet of Things
“Scopul Galaxy Apps este de a asigura promovarea produselor care sunt unice pentru platformele noastre, nu doar pentru mobile, dar și pentru ceasuri inteligente, TV și, în viitor, Internet of Things. Galaxy Apps are în momentul de față 90 de milioane de utilizatori activi lunari la nivel global”, a spus Pohonțu. El a explicat că dintre aplicațiile exclusive lansate cu Samsung, CNN are 2 milioane de instalări în Statele Unite, iar Weather Channel are 200.000 de instalări în primele două săptămâni de la lansare.
Domeniile de urmărit
Pentru Pohonțu, domeniile de urmărit în perioada imediat următoare sunt realitatea virtuală și realitatea augmentată, dar și Internet of Things, lucruri despre care se va vorbi și la Samsung Developer Conference.
Tizen ne permite pe mobile ne permite să producem telefoane mai ieftine decât gama cu Android, iar acestea vor fi lansate pe piețe emergente ca India, Bangladesh, Indonezia sau Rusia
Pe lângă aceste lucruri, Samsung mizează și pe propriul sistem de operare, Tizen. “Tizen a fost conceput ca un sistem de operare alternativ pentru produsele Samsung, care reprezintă o evoluție a HTML5. Pe mobile ne permite să producem telefoane mai ieftine decât gama cu Android, iar acestea vor fi lansate pe piețe emergente ca India, Bangladesh, Indonezia sau Rusia. Tizen este instalat și pe televizoare și ceasuri inteligente. În privința Android, investim masiv în customizarea sistemului, dezvoltarea de servicii dedicate și parteneriate strategice precum cele din cadrul programului Made for Samsung în care co-dezvoltăm aplicații exclusive cu branduri de top, cum ar fi CNN sau Expedia și startup-uri cu produse de excepție”, a explicat Pohonțu.
Urmează Samsung Developer Conference
Dezvoltatorii și studiourile de gaming din România sunt așteptați anul acesta la SDC – Samsung Developer Conference. Evenimentul va aduna peste 5.000 de participanți: dezvoltatori și antreprenori inovatori din domeniul tehnologiei mobile. Reprezentanți de la companii de marcă începând cu Samsung, Google, Intel, Cisco SmartThings, IBM Watson șamd. vor prezenta cele mai noi trend-uri și inovații în materie de aplicații pentru dispozitivele inteligente. Tema conferinței de anul acesta care va avea loc la centrul Moscone West din San Francisco va fi – Connecting the future everywhere you look.
Samsung Developer Conference este cel mai important eveniment pentru comunitatea dezvoltatorilor Samsung. Acesta este unul dintre cele mai mari evenimente de developeri din lume, oferind mai mult de 60 de sesiuni de lucru și workshop-uri ce prezintă oportunități pentru cele mai noi tehnologii, dispozitive și arii de interes unde experții Samsung vor face cunoștință cu acestea și vor ajuta creațiile antreprenorilor și dezvoltatorilor participanți. Prin acest fel Samsung aduce tehnologia de mâine la îndemâna developerilor care doresc să se bazeze și să construiască pe ea.
SDC2016 se adresează oricărui studio și dezvoltator din România care este interesat să creeze pentru Samsung dispozitive care rulează Android sau Tizen, dezvoltare HTML5, Health & Wellness, securitate, Virtual Reality Hardware, gaming și entertainment, wearables, Internet of Things cum ar fi soluțiile inteligente pentru acasă și birou. La Samsung Developer Conference participanții vor putea vedea cele mai noi tehnologii și inovații viitoare de la Samsung și partenerii săi și vor avea oportunitatea de a construi astăzi, tehnologia de mâine.