Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) a prezentat în ședința de Guvern de joi, 03 septembrie 2020, în primă lectură, Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri naționale pentru întreprinderi a căror activitate comercială a fost întreruptă parțial sau total în perioada stării de urgență si a stării de alertă, în contextul crizei COVID-19.

Astfel, se propune instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru a reduce impactul negativ asupra operatorilor economici care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor comerciale, prin acordarea de ajutor unic nerambursabil care acoperă o parte din costurile cu chiria aferenta perioadei în care activitatea respectivilor operatori economici a fost suspendată în cadrul spatiilor închiriate.

Prin schema de ajutor de stat se vor acorda granturi unui număr estimat de 3.000 de întreprinderi beneficiare, bugetul schemei de ajutor de stat fiind de 160 milioane lei. Valoarea maxima a ajutorului de stat este de 800.000 euro/beneficiar, iar granturile vor reprezenta echivalentul a 50% din valoarea chiriei aferentă lunii februarie 2020 pentru maxim 3 luni (15 martie-15 iunie 2020).

Cererile de finanțare depuse în cadrul programului vor fi selectate la finanțare pe baza principiului primul venit-primul servit, iar criteriile de eligibilitate stabilite vor fi elaborat de MEEMA, care va administra schema și o va implementa în maxim 15 zile de adoptarea ordonanței de urgență.

Măsura se va aplica, însă, doar după avizarea ajutorului de către Comisia Europeană, așa cum precizează oficialii Ministerului.