Black Friday 2018 la eMAG, Flanco, Altex, PC Garage, evoMAG și alții. Ghidul complet înainte de sărbătoarea reducerilor

În 2018 românii plănuiesc să cumpere cadouri de Crăciun pentru 9-10 persoane, în valoare totală de peste 730 lei. Față de media cheltuielilor de anul trecut, internauții vor scoate din buzunar cu 76 lei mai mult, arată studiul compari.ro.

Cele mai multe cadouri vor fi destinate familiei restrânse (în medie 3-4 persoane). Comparativ cu anii trecuți, pe lista cumpărăturilor de sărbători au ajuns din ce în ce mai mulți membri îndepărtați ai familiei, prieteni sau cunoscuți.

Află totul despre Black Friday 2019 la eMAG, evoMAG, Altex, Flanco și alții.

Moș Crăciun vine online

Pentru găsirea cadoului perfect, românii activi pe internet vor utiliza, în proporție de 80%, surse online. Pe lângă acestea, răsfoirea revistelor de reduceri ale magazinelor (55%) și explorarea vitrinelor magazinelor (36%) sunt, în continuare, obiceiuri care se mențin. 34% dintre internauți declară că vor merge mai degrabă la sigur și își vor întreba apropiații ce cadouri își doresc.

Internetul nu este doar o sursă de informare, ci și de achiziție: 66% dintre internauții români planifică achiziții online de la magazine locale pentru cadourile de Crăciun. În același timp, posibilitățile de achiziție clasice de la centrele comerciale, mall-uri sunt în continuare populare (68%), în ciuda aglomerației din perioada respectivă.

Crăciunul pornește de Black Friday 2018

Niciodată nu e prea devreme pentru a începe cumpărarea cadourilor de Crăciun. La mijlocul lunii octombrie 11% dintre internauți s-au apucat deja de achiziționare, dar inițierea acestor achiziții timpurii le este caracteristică în principal femeilor.

37% dintre internauți - mai mult de 3,1 milioane de persoane - vor aștepta, în mod conștient, până la reducerile de Black Friday din a doua parte a lunii noiembrie, să cumpere cadouri, sperând să găsească oferte bune și o varietate mai mare de produse. După Black Friday, perioada de achiziție a tuturor cadourilor poate să se întindă, pentru marea majoritate (80%), chiar până la ultimele zile dinaintea Crăciunului.

Planificarea și temporizarea corespunzătoare pot fi importante pentru acele persoane care doresc să comande cadouri și din străinătate. 9% dintre internauți iau în calcul să achiziționeze cadouri de Crăciun din alte țări, calculând cheltuieli medii de 327 lei pentru acestea.

Ce cadouri de Crăciun fac românii?

Estimările arată că, și anul acesta, fiecare al doilea cadou va conține un articol de îmbrăcăminte, un produs cosmetic, iar acestea sunt urmate, în funcție de popularitate, de:

 • jucării (43%)
 • decorațiuni interioare, articole de bricolaj și echipamente casnice (37%)
 • ceasuri, bijuterii, accesorii de modă (32%)
 • smartphone-uri, tablete și accesorii ale acestora (27%)
 • cărți, filme, muzică (23%)
 • pantofi (21%)
 • produse electronice de consum (19%)
 • electrocasnice, obiecte casnice (17%)
 • produse IT (16%)
 • echipamente sportive (14%)

Pe lângă cadourile materiale, mai sunt populare - în rândul internauților tineri, în special și:

 • produsele digitale și abonamentele (11%)
 • cupoanele cadou (8%)
 • precum și diferite cadouri pentru evenimente distractive (călătorii, acțiuni distractive, bilete)

Foto principal - SergKovbasyuk/Deposit Photos