Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Vezi în avanpremieră
Publicația Adevărul citează un studiu realizat de think-thank-ul Bruegel acum cinci ani, adică în 2013, care situează România pe locul 1 în topul țărilor care vor fi cele mai afectate de automatizare și de folosirea roboților pentru a efectua sarcini care, în prezent, sunt făcute de muncitori.
Potrivit studiului respectiv, circa 62% dintre muncitorii români ar putea fi înlocuiți de roboți. Țara noastră este urmată în top de Croația și Portugalia, iar la polul opus se află Marea Britanie și Suedia, unde procentul muncitorilor care riscă să piardă în fața automatizării este de sub 47,5%. Media pe Uniunea Europeană este de 54%.
Concluzia este următoarea: ”dacă suntem de părere că tehnologia va putea depăși obstacolele tradiționale ale sarcinilor cogntive fără caracter repetitiv, atunci trebuie să asigurăm următoarei generații de muncitori aptitudini care o vor ajuta să beneficieze de tehnologie în loc să se teamă de ea. Aceste aptitudini vor pune, cel mai probabil, accent pe inteligența socială și creativă, lucru care sugerează că va fi nevoie de schimbări în polticile ce țin de educație pentru a preîntâmpina aceste provocări ale automatizării”.
România, Europa și automatizarea - câți roboți lucrează
Un studiu mai nou, realizat de aceeași organizație, oferă o privire de ansamblu asupra automatizării din Uniunea Europeană. În 2016, în Uniunea Europeană existau peste 431.000 de roboți, mai mulți decât în SUA (250.479) și în China (339.970). Cu toate astea, experții se așteaptă ca automatizarea în China să se dezvolte la un ritm din ce în ce mai rapid (în 2014, numărul utilajelor robotice din China era mai mic decât cel din SUA), iar anul trecut e posibil ca numărul roboților de acolo să îi fi depășit pe cei din UE (încă nu există o statistică clară, însă acestea erau așteptările).
Revenind la situația în UE, merită menționat faptul că, raportat la numărul de muncitori, numărul de mașinării robotice care sunt folosite este mai mare decât în cazul SUA, China sau Asia. Mai exact, există 1,9 roboți pentru fiecare 1.000 de muncitori umani.
Gradul de automatizare ridicat s-ar datora, în special, industriei auto foarte dezvoltate în această regiune, iar topul țărilor cu cei mai mulți roboți la mia de muncitori (în anul 2015) arăta astfel: Germania (4,2 roboți/1.000 de muncitori), Italia (2,5 roboți/1.000 de muncitori) și Suedia (2,46 roboți/1.000 de muncitori).
România se afla pe locul 19, cu 0,19 roboți pe cap de locuitor în 2015. Totuși, în 2016, România a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de utilaje robotice de pe teritoriul Uniunii Europene, cu 45% la față de anul anterior. Alte țări care au mai avut creșteri mari sunt Lituania și Slovacia.
Care-s șansele să-ți fure un robot jobul
Ca să îți faci o idee dacă ai putea fi înlocuit în curând de un robot, programat să preia toate lucrurile pe care trebuie să le faci zilnic (uneori, chiar în domeniul pe care l-ai studiat cel puțin vreo patru ani prin facultate), am găsit un site destul de interesant și chiar amuzant.
Este vorba despre Will robots take my job?, un portal web creat de Dimitar Raykov (creatorul Founded In Bulgaria) și Mubashar Iqbal, doi programatori și designeri cu experiență.
Site-ul îți permite să introduci denumirea job-ului tău (sau orice alt job, dacă ești curios să vezi care este viitorul altor colegi sau prieteni de-ai tăi), urmând să calculeze care sunt șansele ca postul pe care lucrezi în acest moment să fie dat spre îndeplinire roboților.