Potrivit Reuters, care citează oficialii Nokia, cele 500 de milioane de euro ar urma să fie folosite la dezvoltarea tehnologiei 5G care ar urma să vină la pachet cu viteze mai mari de transfer de date, acoperire mai bună, dar și conexiuni care să ofere rețelelor un grad mai mare de stabilitate. 5G este o tehnologie de telecomunicații mobile care oferă o viteză de tranfer crescută de până la 40 de ori comparativ cu 4G - la 10 Gbps (și chiar 50 Gpbs). De asemenea, miza 5G este zona Internet of Things (IoT) – va permite conectarea unui număr mult mai mare de dispozitive.

”Am înțeles că Statele Unite și China se mișcă mai rapid pe segmentul 5G. De aceea credem că este foarte important să avem și companii europene care intră în această competiție”, a precizat vice-președintele EIB, Alexander Stubb.

Rețelele mobile 5G, care abia sunt în curs de dezvoltare, ar urma să ofere viteze de până la 100 de ori mai rapide decât cele oferite de rețelele 4G. De asemenea, tehnologia este extrem de importantă pentru dezvoltarea unor noi industrii, precum cea a automobilelor autonome.

Luna trecută, Nokia a semnat un acord în valoare de 3,5 miliarde de dolari cu operatorul telecom T-Mobile din SUA, acesta marcând cel mai mare contract din lume la acest moment pentru devoltarea și livrarea acestei tehnologii.

Până în 2025, peste 1,2 miliarde de persoane din toată lumea ar trebui să aibă acces la rețele 5G, o treime dintre aceștia fiind din China.

În luna iulie, Orange, Samsung și Cisco au făcut primele teste cu tehnologia 5G în România, în localitatea Florești din județul Cluj. 15 clienți persoane fizice, dar și o afacere, au fost conectate la 5G, tehnologia care promite să înlocuiască internetul fix, prin fibră.

Conectivitatea 5G va schimba dramatic modul în care vom naviga pe internet, viteza fiind esențială pentru revoluționarea unor domenii întregi. “Tehnologia 5G va reprezenta saltul spre o lume mai inteligentă, în care oamenii, automobilele, locuințele și dispozitivele sunt complet conectate, oferind experiențe noi și posibilități nelimitate”, declara, la începutul lunii martie, în cadrul târgului MWC 2018, Richard Yu, CEO Huawei Consumer Business Group. Compania lansa atunci primul dispozitiv comercial de acest tip care suportă standardul global de telecomunicații 3GPP, pentru tehnologia 5G.

Vedeți și când am putea avea primele telefoane ce vor dispune de 5G.