Startup Your Story este o serie de articole prin care spunem poveștile participanților la edițiile anterioare ale taberei Startup Your Life. Este atât un fel de a le mulțumi, cât și o modalitate de a-ți arăta ție, viitor participant, cine ți-ar putea fi colegii și cum te influențează tabăra. Înscrie-te acum la tabăra Startup Your Life.

Alexandra Ungurean este designer vestimentar. După o scurtă carieră de farmacist, s-a întors la pasiunile din copilărie și a decis să pornească o afacere, care este în curs de lansare. „Voi lansa în primăvara anului 2019 un brand de rochii de seară, dar pot spune că am câteva surprize începând încă din toamnă. Cei interesați ne vor putea urmări pe Instagram și Facebook unde pregătim câteva surprize înaintea lansării brandului”, ne dezvăluie antreprenoarea.

Afacere susținută prin programul Start-up Nation

Pentru ea, brandul „Alexandra Ungurean” este un vis devenit realitate și s-a născut din dorința ei de a crea, dorință pe care a simțit-o încă din copilărie. „Dacă ar fi să aleg câteva cuvinte care să îl caracterizeze, ar fi: rafinament, eleganță și sustenabilitate. Într-o perioadă în care industria fashion se mișcă din ce în ce mai rapid, eu am abordat conceptul slow fashion”, ne spune Alexandra. Acest concept reprezintă crearea unor piese vestimentare, dar și purtarea lor, în mod responsabil, ținând cont de mediul înconjurător, dar în același timp frumoase și de foarte bună calitate, după cum ne explică ea.

Despre rochiile semnate „Alexandra Ungurean”, poate spune că „acestea se află deja în mintea tuturor femeilor și vor fi materializarea conceptului meu și a dorinței lor de a îmbrăca o rochie care să le completeze personalitatea”. Fiecare model are în spate zeci de ore de muncă și dedicare, pentru ca atunci când este îmbrăcată, rochia să ofere purtătoarei o senzație de neuitat. „Accentul cade pe detaliile lucrate manual de către mine, astfel, fiecare rochie va avea în ea o bucățică din sufletul meu”, mărturisește Alexandra.

Antreprenoarea spune că ideea de business a fost mereu în mintea ei, dar totul s-a concretizat în momentul în care a decis să participe la Start-up Nation 2017 și a primit, astfel, imboldul și ajutorul de care avea nevoie. „Sunt sigură ca dacă nu era Start-up Nation, era altceva, dar afacerea mea nu ar fi rămas doar la stadiul de plan. Am tendința să obțin mereu ceea ce vreau”, afirmă ea plină de încredere.

Viața e prea scurtă ca să nu faci ceea ce-ți place

Alexandra locuiește de 9 ani în Iași, dar originile ei sunt în inima Bucovinei, despre care spune că este un „loc de care sunt foarte puternic legată”. Copilăria ei a avut și un cuvânt foarte important de spus în ceea ce face acum, își amintește Alexandra. Dacă majoritatea fetițelor se jucau cu păpușile, ea avea alte preocupări: le făcea haine din orice bucățică de țesătură îi pica în mână.

„Am învățat să cos la mașină pe la vârsta de șapte ani și țin minte că o „terorizam” pe bunica, deorece mereu încâlceam ațele. Atât mama, cât și bunicile mele au în sânge lucrul manual, iar eu, stând pe lângă ele, am învățat să cos, să croșetez, să tricotez, să brodez și chiar să torc lână”, povestește tânăra. Când nu făcea haine pentru păpuși, îi plăcea să deseneze haine inpirându-se din Neckermann, cataloage de modă, aduse din Germania.

Și credeți-mă pe cuvânt: nu există satisfacție mai mare decât să faci ceea ce îți place! Îți hrănește sufletul, iar psihic nu vei obosi niciodată.

Totul s-a schimbat în momentul în care a fost nevoită să plece la facultate și împrejurările au făcut să ajungă la Facultatea de Farmacie. „Au fost câțiva ani buni în care m-am rupt aproape în totalitate de partea mea creativă”. După o scurtă carieră de farmacist, aproximativ 2 ani, a decis că viața este prea scurtă ca să nu faci ceea ce îți place, iar în primăvara anului 2016 a renunțat, definitiv și irevocabil, la farmacie.

„De atunci și până în prezent, tot ce am făcut a fost în direcția redescoperirii și dezvoltării spiritului meu creativ. Și credeți-mă pe cuvânt: nu există satisfacție mai mare decât să faci ceea ce îți place! Îți hrănește sufletul, iar psihic nu vei obosi niciodată”, afirmă Alexandra, plină de entuziasm.

Momentan, cea mai arzătoare dorință legată de businessul meu este să văd creațiile mele pe Red Carpet la premiile Oscar.

Planul ei de viitor cu acest business este să-l dezvolte cât mai mult, iar brandul „Alexandra Ungurean” să devină cunoscut la nivel internațional. „Momentan, cea mai arzătoare dorință legată de businessul meu este să văd creațiile mele pe Red Carpet la premiile Oscar”, dezvăluie ea. Nu știe dacă va avea și alte business-uri, dar are câteva idei de extindere a brandului și în alte direcții.

Tabăra Startup Your Life este mixul perfect între muncă și recreere

Alexandra spune că, de când a început să lucreze la planul de afaceri, a participat la numeroase evenimente legate de antreprenoriat și dezvoltare personală. „Tabăra Startup Your Life este, de departe, evenimentul meu preferat de până acum. Pentru mine, tabăra a reprezentat un boost moral și o motivație în plus să dau tot ce pot în businessul meu. Au fost 4 zile în care am cunoscut oameni frumoși, cu un scop în viață, am ascultat, am învățat și ne-am distrat împreună”, povestește ea.

Tabăra se adresează atât antreprenorilor la început de drum, dornici să învețe și să cunoască oameni cu povești de succes, cât și celor mai experimentați, cărora le oferă șansa de a face networking cu antreprenori din diferite domenii și să fie modele demne de urmat pentru ceilalți.

Tânăra a avut un motiv în plus să se bucure de tabără deoarece, împreună cu echipa ei, a reușit să ia locul I cu cel mai bun plan de afacere din concursul organizat la finalul taberei. „A fost o ocazie în plus să îmi exersez tehnica de pitch și am reușit să îi conving pe jurați că afacerea noastră este una de succes. Sfatul meu este să participi măcar o dată la tabără, deoarece vei avea numai de câștigat. Este mixul perfect între muncă și recreere”, îndeamnă ea antreprenorii care își doresc să învețe mai multe despre cum să facă afaceri.