Competiția Young Champions of the Earth va avea șase câștigători - câte unul pentru fiecare regiune - iar premiile constau în mentorat intensiv pentru dezvoltarea business-ului și suma de 15.000 de dolari ca seed funding.

Ioana Matei, finalista din România, este specialistă în ecologie și antreprenoare. În 2010 și-a deschis propria afacere, numită Jovis Cosmetics, și produce săpun eco-friendly din ingrediente 100% naturale.

Ideea cu care Ioana s-a înscris în competiția Young Champions presupune fabricarea de săpunuri și detergenți din uleiul de gătit folosit. Astfel, ea speră că va crește rata de reciclare a uleiului și că va reuși să producă produse de curățat care să nu dăuneze mediului înconjurător.

Ioana Matei susține, pe pagina de prezentare a proiectului, că ”odată validat și stabilit, acest model va putea fi preluat și implementat de către municipalități pentru a aduce beneficii comunităților locale”. Mai mult, proiectul ar avea potențialul ”să stimuleze implicarea oamenilor în colectarea uleiului pentru gătit folosit prin oferirea la schimb a unui produs ce poate fi folosit direct în gospodăriile lor”.

Ioana Matei oferă și consultanță pe probleme legate de mediu și lucrează la Comisia Europeană, la Directoratul pentru Resurse Sustenabile.