OilRight este o întreprindere socială fondată de un grup de adevărați „changemakers” care au adus în România un model sloven care funcționează din 2014.
Inițiatorii proiectului au propus adaptarea modelului OilRight din Slovenia în Timișoara pornind de la două mari probleme cu care se confruntă România: rata foarte mică de reciclare și procentul extrem de scăzut de ocupare a pieței muncii de către persoanele cu dizabilități.
Lumânări din ulei alimentar uzat
În 2020, OilRight a convins jurații din cadrul Acceleratorului de Întreprinderi Sociale și acum caută finanțare suplimentară pentru a aduce schimbarea în modul în care utilizăm uleiul alimentar și în același timp pentru a asigura integrarea profesională a persoanelor ce provin din medii vulnerabile.
Prin campania de crowdfunding OilRight - punem uleiul folosit la treabă! de pe platforma consolid8, inițiatorii proiectului doresc să strângă suma de 35.000 de lei pentru a demara producția lumânărilor OilRight, realizate din uleiul alimentar generat de gospodăriile din Timișoara și împrejurimi.
Uleiul este încălzit și filtrat pentru a elimina toate impuritățile, este apoi amestecat cu arome și coloranți naturali, turnat în vase de sticlă pregătite cu fitile, rezultatul fiind o lumânare complet ecologică, non-toxică, cu un design simplu.
94% din consumatorii casnici nu colectează selectiv uleiul
Pentru a muta România pe un loc onorabil în ceea ce privește reciclarea, OilRight, în rol de colector, se axează pe activarea consumatorilor casnici. Aceștia produc peste 50% din uleiul alimentar uzat, iar mai mult de 90% din ei nu îl colectează selectiv. Obiectivul lor pentru următorii trei ani este de a colecta peste 200 de tone de ulei uzat. Uleiul care nu este folosit în producția proprie de lumânări și devine astfel exces pentru propria producție, va fi vândut marilor colectori, urmând a fi transformat în bio-diesel.
OilRight aduce și practici responsabile în industria producției de lumânări, care încă folosește parafină, o resursă neregenerabilă derivată din produse petroliere, uleiuri de palmier, cu impact negativ asupra pădurilor tropicale, arome și coloranți cu potențial nociv pentru sănătate (eliberează toxine prin ardere, putând provoca indigestii sau dificultăți de respirație). Lumânările OilRight nu sunt toxice, iar ingredientele folosite sunt atent selecționate și testate.
Ca actor în economia circulară, OilRight oferă un lanț scurt de reciclare și reutilizare, creând în același timp, locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități și trecut instituțional sau în risc de instituționalizare.
Cei care doresc să susțină campania OilRight o pot face alegând dintre cele zece recompense propuse de inițiatorii proiectului, printre care se numără lumânarea OilRight, un kit DIY pentru a colecta uleiul alimentar uzat și un roman grafic cu autograf despre devenirea lui Eli, un om puternic care a trăit peste 20 de ani în instituții rezidențiale.
Platforma consolid8 a fost creată la finalul anului 2020 ca un instrument care să acopere un gol de finanțare existent în prezent și care să ajute cash-flow-ul antreprenorilor sociali și din industriile creative care generează valoare în comunitate/pentru comunitate prin ideile lor inovatoare. În schimbul unei recompense, membrii comunității antreprenorului, dar nu numai, pot contribui financiar la dezvoltarea proiectelor de pe platformă.