Opera a lansat un nou browser pentru cei mai curajoși dintre noi, care vor să încerce o formă de exprimare mai vizuală și mai interesantă. Se numește Opera Neon, noi l-am downloadat și l-am pus un pic la încercare. Nu ne-a impresionat, dar depinde ce vrei.

Opera Neon browser tab internet facebook navigare internet

Opera Neon e un browser desktop pentru Windows care poate fi sincronizat cu Opera pentru mobil și browserul tradițional de la Opera (pe care eu îl folosesc pe desktop-ul meu Windows și Mac). Are o abordare vizuală și câteva feature-uri interesante.

În primul rând, tab-urile cel mai recent vizitate sunt arătate sub forma unor cercuri, mai degrabă bule care navighează pe ecran. De asemenea, tab-urile deschise recent sau pe care le aveați deschise sunt puse sub formă de bule în partea dreaptă a ecranului (foto jos). Nu mai există o bară de adrese, ci doar o căsuță de căutări Google care funcționează și pentru introducerea site-urilor.

Opera Neon browser tab internet facebook navigare internet

Opera Neon - un browser pentru melomani

Abordarea aceasta arată bine teoretic, dar nouă ni s-a părut mică. Folosesc la muncă un laptop Acer Aspire V 17 Nitro de 17 inci, un ecran uriaș, dar ecranul mi s-a părut foarte mic. Interesant e că browserul se pierde cumva în desktop-ul calculatorului. Mă refer la faptul că fundalul ales automat este cel de pe desktop-ul calculatorului, adică wallpaper-ul.

Un feature interesant al browserului e faptul că două tab-uri de internet pot fi puse în split screen, excelent pentru cei care lucrează și vor să mai citească ceva sau să controleze un YouTube.

O altă funcție care mi-a plăcut a fost faptul că poți să faci o captură de ecran direct din browser, asemănătoare cu funcția Clipping Tool din Windows. Aceasta se salvează automat în galeria foto a browserului și poate fi trimisă oamenilor prin mesaje pe aplicațiile de mesagerie.

Opera Neon browser tab internet facebook navigare internet

Opera Neon - o reimaginare a browserului

Există un tab de muzică, special pentru cei care nu vor să se deplaseze în YouTube sau SoundCloud pentru a schimba piesa, ci vor să o facă din comenzi rapide, care ies pe marginea ecranului. Funcția ni s-a părut interesantă, mai ales că ne place să ascultăm muzică multă și pentru că oferă o alternativă rapidă la a schimba tab-uri.

Opera Neon browser tab internet facebook navigare internet

Opera Neon nu e un browser obișnuit. E o reimaginare a browserului într-un mod foarte vizual. Dacă e judecat de un designer, Neon e superb. Nu mai are abordarea dreptunghiulară a internetului, ci e o reprezentare mai vie. Nu mi se pare cel mai bun browser pentru productivitate, pentru că tab-urile sunt prea mari și greu de găsit. De asemenea, pentru cei care folosesc multe widget-uri și extensii de browser, indiferent dacă vorbim de Chrome sau Opera tradițional, nu e o opțiune bună, pentru că nu cred că pot fi transferate și extensiile.

Instalați-l, că suntem curioși să aflăm opinia voastră, de oameni care nu lucrează mereu ca noi cu 20-30 de tab-uri deschise și sar de la un site la altul.