Dacă pentru a-ți face munca nu ai nevoie de mai mult de o conexiune la internet și un laptop, ai putea lua în considerare, dacă nu ai făcut-o deja, să schimbi priveliștea de la fereastra ta de acasă cu una dintr-un alt oraș chiar dintr-o altă țară.

Odată ce restricțiile se vor ridica în tot mai multe țări și va fi mult mai sigur să călătorim din nou, ne-am putea gândi la câteva orașe europene care sunt prietenoase cu nomazii digitali și care ne așteaptă să le vizităm și să lucrăm de acolo. Găsești mai jos o listă de orașe din Europa care ne încurajează să îmbinăm utilul cu plăcutul și să ne mutăm biroul acolo în timp ce le vizităm.

Tallinn, Estonia

Estonia este una dintre cele mai digitalizate țări europene, poate chiar și din întreaga lume, iar beneficiile serviciilor total digitalizate s-au văzut încă de acum mulți ani. Estonia a atras deja mulți fondatori de startup-uri și antreprenori entuziasmați de programul de e-rezidență, iar de curând, micuța țară europeană a introdus și un program de vize pentru nomazii digitali: prin intermediul acestor vize, persoanele care nu depind de o anumită locație pentru a lucra pot aplica pentru a se stabili în Estonia vreme de până la un an, putând să lucreze legal din această țară.

Porto, Portugalia

Renumit pentru arhitectură, cultură și pentru vinul omonim, Porto este un hub turistic, iar de curând autoritățile din oraș și-au propus să-l transforme și într-un hub pentru nomazii digitali.

Astfel, și Portugalia este o altă țară europeană care pune la dispoziție un program de vize pentru freelanceri sau persoanele care pot lucra de la distanță. În funcție de durata șederii poți cere o viză pentru muncă independentă sau una de rezidență (cea din urmă poate fi utilă și antreprenorilor).

Tbilisi, Georgia

În ultimii ani, Georgia și Tbilisi au devenit destinații atractive pentru turiști, dar în ultimul an Tbilisi a început să-și croiască o reputație foarte bună printre cei care doresc să lucreze de la distanță.

La fel ca și Estonia și Portugalia, Georgia și-a deschis granițele nomazilor digitali din 98 de țări și le permite accesul și șederea fără viză până la aproape un an de zile atâta timp cât dovedesc că au un venit de cel puțin 2.000 de dolari.

Iar pentru cetățenii care sunt dintr-o altă țară față de cele 98 de pe această listă și care doresc să lucreze din Georgia ceva mai multă vreme, este disponibilă o aplicație pentru primirea unei vize electronice.

Vilnius, Lituania

Vilnius este unul dintre cele mai verzi orașe europene și locul perfect dacă vrei să te bucuri de viață la un ritm mult mai încetinit decât în vâltoarea Bucureștiului, de exemplu. Dar și dacă vrei să lucrezi din altă parte. Interesant este faptul că începând cu luna ianuarie a acestui an, guvernul lituanian a dat un amendament prin care le permite cetățenilor de alte naționalități să primească statutul de e-rezidenți. Aceștia primesc credențiale pentru a-și crea o identitate digitală și a avea, astfel, acces la o gamă largă de servicii administrative, publice sau comerciale.