Smart Future e o conferință organizată de wall-street.ro, în colaborare cu start-up.ro și în primul panel, dedicat soluțiilor Internet of Things și Smart City, reprezentanți ai autorităților și companiilor au discutat despre piedicile spre un oraș smart.

"Fără integrarea unor soluții smart nu poți avea un smart city. De exemplu, degeaba am o parcare dacă nu o integrez cu iluminare inteligență, dacă nu adaugi o cameră video pentru a vedea numărul de imatriculare al mașinii. Integrarea este foarte esențială într-un smart city. Din experiența mea știu că atunci când faci un proiect de tip smart city, orice faci într-un oraș înseamnă să te legi de infrastructură: dai o groapă, pui un stâlp, montezi un bec, te joci cu electricitatea", a spus Dragoș Nedelea, director de dezvoltare ICT la Telekom România, conform wall-street.ro.

Ce dificultăți au autoritățile locale?

Marian Panait e City Manager la Sinaia, ia rDan Hodoș e urban development expert la Alba Iulia. Ei au susținut punctul de vedere al autorităților locale și piedicile legislative de care se lovesc.

“Dificultăți sunt din cauza legislației care nu ne permite să ne dezvoltăm parteneriate pe o perioadă de lungă durată. Legislația nu te lasa să faci proiecte mai mari de 100.000 în cazul lucrărilor și 30.000 în cazul unei furnizări, darămite să faci un proiect integrat. Pe lângă asta, sunt probleme de avize, autorizații și proiectare care necesită imput de la diverși alți actori care nu sunt neapărat sub subordinea autorităților. Ajungem să ne lovim de 2 ani de implementare și în primul an nu avem niciun aviz. Provocări există.. “, mai spune Dragoș Nedelea.

"Și noi ne-am ne-am izbit de obiective de atins la timp. Este foarte greu să pui cap la cap toți furnizorii, este foarte să faci statul să înțeleagă că trebuie să faci un salt. Cea mai mare provocare din partea noastră este să convingem autoritățile și să explici de ce ai nevoie de un anumit tip de partneriat. Mai ales când discutăm de soluții custom made, pentru că trebuie să explicăm de ce am ales firma, explicându-i că nu există soluții în altă parte. Elementul numărul unul, care ne-a blocat întotdeauna, a fost mereu reticenta sau bine zis necunoșterea conceptului de smart city", precizează Marian Panait, city manager la Sinaia.

"E mult mai ușor să faci un proiect într-un oraș mic, cum este Sinaia sau Alba Iulia, decât în București. E aproape imposibil să implementezi ceva în București pentru că infrastructura e super complicată. Primarul Gabriela Firea ar trebui să stea vreo 10 ani la primărie ca să reușească să facă ceva", menționează Dan Hodoș, urban development expert Alba Iulia Smart City.

Foto - Ovidiu Udrescu