Dragoș Nicolaescu e antreprenor și investitor angel în România. Urmărește echipele la început de drum pentru a-i ajuta să treacă la un nou nivel. Am vorbit cu el pentru seria noastră de articole despre orașe și startup-uri, așteptările ecosistemului legate de autoritățile locale în contextul alegerilor locale care s-au terminat duminică.

Suntem într-un nou ciclu administrativ, după aceste alegeri locale. Bucureștiul este roșu, toate primăriile fiiind câștigate de PSD. Țara s-a împărțit între PSD și PNL, cu puține surprize. Pe Facebook, generația tânără s-a declarat nemulțumită de rezultate, cel puțin în București susținând cu ardoare Uniunea Salvați Bucureștiul a lui Nicușor Dan.

Dragoș Nicolaescu a vorbit pentru start-up.ro despre așteptările sale de la o primărie, dar și despre rezultatele alegerilor.

Sunt dezamăgit, dar încerc să văd lucrurile realist. Din punct de vedere sociologic, rezultatele sunt semnificative privind mentalitatea generațiilor care au votat și nu au votat

"Sunt dezamăgit, dar încerc să văd lucrurile realist. Din punct de vedere sociologic, rezultatele sunt semnificative privind mentalitatea generațiilor care au votat și nu au votat. O analiză a prezenței și a votului pe criterii de vârstă și nivel de educație ne spune clar modul în care percep realitatea și felul în care reacționează la ea diferitele generații. Câtă vreme pensionarii ușor de manipulat prin mass-media sunt activi și tinerii sunt pasivi, lucrurile nu se vor schimba rapid", crede investitorul.

Așteptările unui investitor

Cum poate influența o primărie ecosistemul? Unele orașe promovează antreprenoriatul și au devenit, în decursul unor ani, zone în care companiile vor să se înregistreze datorită facilităților fiscale sau, pur și simplu, a ușurinței cu care se fac afaceri.

Multe lucruri se pot face dacă există interes real pentru a susține antreprenoriatul - de la ușurința și rapiditatea cu care-ți deschizi o firmă, până la spații și servicii gratuite pentru startuperi12819167_1584047971855796_7466678113668719540_o

"Londra mi se pare un oraș favorabibl. Multe lucruri se pot face dacă există interes real pentru a susține antreprenoriatul - de la ușurința și rapiditatea cu care-ți deschizi o firmă, până la spații și servicii gratuite pentru startuperi. Noi avem mai întâi de eradicat un cancer la nivel politic și pe urmă putem vorbi despre cum să ne apucăm de treabă", crede Nicolaescu.

"În administrația publică poți fi un administrator prost și hoț și nu pățești nimic. Asta este principala problemă a României. Incompetența și corupția .Dacă am avea angajați care nu pot să fure și sunt evaluați pe competențe, chiar nu ar mai conta din ce partid sunt", spune Nicolaescu.

Tocmai pentru că e nemulțumit, Nicolaescu spune că vrea să se implice. De anul acesta susține asociația Inițiativa România, pentru a lupta pentru transparență în administrația publică. "Implementând soluții de acest tip, indiferent de cine câștigă, hoț sau prost, îl putem opri să fure sau să distrugă", crede antreprenorul.

De ce e importantă primăria? "Pentru că Primăria Bucureștiului, de exemplu, administrează resurse umane, financiare și materiale mai mari decât orice minister. Rezultatele muncii sunt vizibile imediat. E ca-n viață - dacă faci covrigi buni, lumea stă la coadă. Dacă faci covrigi proști, lumea nu-i cumpără, nu faci profit și trebuie să închizi afacerea și să faci altceva", crede Dragoș Nicolaescu.