Cei de la Coindesk scriu că, recent, un oraș din Japonia a început o serie de teste pentru implementarea unui sistem bazat pe blockchain care le-ar permite rezidenților să voteze în ceea ce provește programele locale de dezvoltare pe care le vizează autoritățile publice.

Este vorba despre Tsukuba, un oraș care a început să joace un rol important în dezvoltarea științifică a Japoniei încă din anii ’60. Autoritățile de acolo au testat sistemul de vot prin blockchain la finalul lunii august și au reușit să strângă 119 voturi prin intermediul acestei tehnologii.

Blockchain este un sistem alternativ de înregistrare a tranzacțiilor, funcționând ca un registru digital, ce grupează datele în ”block-uri”. Acestea sunt interconectate criptografic într-un lant ordonat, menținând datele înregistrate anterior și ulterior și determinând astfel ca orice modificare adusă, să se propage asupra întregului lanț și să fie deci ușor detectabilă.

Blockchain-urile funcționează independent și descentralizat, fără intervenția unui terț / autorități. Sunt accesibile publicului larg, în general prin folosirea de criptomonede. Acuratețea datelor înregistrate, facilitatea certificării informațiilor dintr-un document electronic înscris, precum și costurile scăzute de accesare a sistemului, contribuie la răspândirea utilizării blockchain-urilor la scară tot mai largă, fiind preferate celor tradiționale.

Blockchain-ul a fost folosit pentru a selecta ceea ce erau denumite a fi proiecte de contribuție socială dintr-o grămadă de proiecte cu focus pe aplicații tehnologice precum Internet of Things sau inteligență artificială. Sistemul testat în Japonia integrează o componentă care veifică identitatea votantului cu o rețea descentralizată.

”Am crezut că va fi mai complicat, însă ne-am dat seama că procedurile sunt destul de ușoare”, a precizat primarul orașului, care plănuiește să extindă acest sistem de votare în zonele cu acces dificil, de exemplu în comunitățile din zonele muntoase sau pe insule.

Coindesk a mai scris recent și despre autoritățile din Virginia de Vest care își doresc să adopte, pentru alegerile din noiembrie, o aplicație bazată pe blockchain pentru a facilita votul militarilor plecați în teatre de operațiuni.

Totodată, în luna martie, guvernul municipal din Moscova a lansat Digital Home, un serviciu care le permite rezidenților din clădiri cu risc să voteze dacă vor să schimbe aspectul acestora sau să angajeze noi companii de management.