”Nominalizarea vine ca o recunoaștere a impactului pe care JA îl are la nivel global, a succesului în a crea oportunități economice tuturor tinerilor, indiferent de mediul din care provin, și a capacității noastre de a găsi unitate în diversitate”, spun reprezentanții Junior Achievement.

Nominalizările la premiile Nobel se fac doar de către șefi de stat, câțiva oficiali aleși, profesori universitari în anumite domenii, laureați ai premiului Nobel și alte câteva persoane notabile.

Câștigătorii desemnați până acum de Comitetul Nobel au fost în special persoane și mai puțin organizații, cu excepția câtorva exemple demne de menționat, cum ar fi cel al unui alt ONG aflat în top 10 NGO Advisor,

Médecins sans Frontières (Medici fără frontiere), care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1999, sau UNICEF, o organizație dedicată de asemenea tinerilor, care a câștigat acest premiu în 1965, după mai multe nominalizări anterioare.

”Pacea este posibilă numai atunci când tinerii, indiferent de țară sau regiune, au o educație economică. JA Worldwide este onorată să primească această nominalizare, iar efortul nostru de a-i sprijini pe tineri să dobândească abilitățile și mentalitatea necesare pentru a crea comunități înfloritoare va continua. Cea mai mare speranță privind rezolvarea celor mai complexe probleme ale lumii o avem în tinerii de astăzi, care vor fi liderii de mâine“, a declarat Asheesh Advani, CEO JA Worldwide.

Deși toate celelalte premii Nobel se decernează în Suedia, Premiul Nobel pentru Pace este ales de Comitetul Nobel norvegian, asistat de Institutul Nobel din Norvegia, în calitate de secretariat.

Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară și STEM, de orientare profesională, sănătate și dezvoltare a abilităților pentru viață, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume.

Junior Achievement România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide USA și JA Europe.

În România, programele JA de tip „learning by doing“ și „project based”, adaptate învățării hibride, sunt urmate anual de peste 230.000 de elevi și studenți din peste 1.670 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri.

În 2019, Junior Achievement a celebrat 100 de ani de existență, iar în 2020 și 2021, organizația s-a poziționat pe locul 7 în topul NGO Advisor, dedicat celor mai importante 500 de ONG-uri la nivel mondial.